Culisele negocierilor: Ziua lui Orban. Care sunt șansele ca liderul PNL să fie din nou premier
- Ionel Sclavone
- 16 decembrie 2020, 07:36
Filmul întâlnirii de la Vila Lac
Discuțiile pentru formarea unei coaliții de guvernare au fost reluate marți după amiază, la Vila Lac, la câteva ore după ce Ludovic Orban s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis, iar Dan Barna a susținut o declarație publică în care a prezentat o nouă ofertă din partea Alianței USR PLUS pentru deblocarea negocierilor.
În contextul în care negocierile s-au blocat din cauză că PNL și USR își dispută șefia Camerei Deputaților, Dan Barna a făcut o declarație de presă în care a propus ca liderii partidelor din coaliție să ocupe câte o funcție de vicepremier în viitorul guvern.
„Rămânem fermi pe poziția că este nevoie de un echilibru în alocarea pozițiilor în statul român, tocmai pentru credibilitatea coaliţiei, dar repet argumentul principal: un guvern în care președinții celor trei partide sunt vicepremieri este un guvern care va putea evita blocajele, deciziile se vor lua în Palatul Victoria și nu în alte sedii, deciziile vor fi rapide, vor fi eficiente. Putem într-adevăr să le spunem românilor: Ne-aţi dat mandat să guvernăm, suntem gata s-o facem! Domnule Ludovic Orban, domnule Kelemen Hunor, hai să fim inteligenți, haideți să dăm un mesaj responsabil, după 30 de ani de balet politic!”, a declarat Dan Barna.
Citește și: Contrapunct EVZ TV. Unde s-au blocat negocierile pentru guvern. Ce mutare pregătește Iohannis
Declarația nu a fost primită cu prea mult entuziasm nici de reprezentanții PNL și nici de cei ai UDMR. Aceștia i-au reproșat lui Barna că a ieșit public înainte să discute în coaliție. Președintele PNL Ludovic Orban spunea, într-un mesaj postat pe Facebook, că înțelegerea comună a fost evitarea unor ieșiri individuale care nu au făcut obiectul unui consens între cele trei formațiuni.
Prima fugă a lui Cîțu din fața Parlamentului
Florin Cîțu a mai fost propus o dată ca premier, de președintele Klaus Iohannis, în luna februarie, chiar în primele zile de pandemie. Prin nominalizarea sa, liberalii și președintele urmăreau să obțină căderea guvernului în Parlament și declanșarea alegerilor anticipate.
Cu câteva minute înainte de ședința Parlamentului, în care cabinetul său urma să fie votat, Florin Cîțu și-a depus mandatul, dat fiind că erau șanse mari să obțină votul de învestire. A fost un moment penibil, care nu s-a șters încă din memoria publicului.
Epopeea lui Florin Cîțu la guvern s-a încheiat cu un mesaj pe Facebook, în care acesta explica de ce a fugit din fața parlamentului.
„Gestul meu trebuie interpretat în contextul prin care trece astăzi România. Sunt un om de partid și înțeleg să fiu alături de partid și de Președintele lui în momentele dificile. Cred cu tărie că pentru avea succes, în alegerile care vin, Președintele partidului trebuie să fie și Prim-Ministru. Decizia Președintelui Klaus Iohannis de a mă desemna pentru funcția de Prim-Ministru a fost o onoare. Însă ea a fost luată în contextul în care alegerile anticipate erau o soluție agreată de majoritatea partidelor. Această variantă nu mai există astăzi”, a scris Florin Cîțu pe Facebook, la scurtă vreme după ce și-a depus mandatul, în luna februarie.