Evenimentul Zilei > Politica > Contrapunct EVZ TV. Unde s-au blocat negocierile pentru guvern. Ce mutare pregătește Iohannis
Contrapunct EVZ TV. Unde s-au blocat negocierile pentru guvern. Ce mutare pregătește Iohannis

Contrapunct EVZ TV. Unde s-au blocat negocierile pentru guvern. Ce mutare pregătește Iohannis

Negocierile pentru formarea viitorului guvern a fost unul dintre principalele subiecte dezbătute în emisiunea Contrapunct de pe EVZ TV din 15 decembrie.

Moderatorul Sorin Faur și cei doi invitați permanenți ai săi, editorialiștii Evenimentului Zilei, Dan Andronic și Mirel Curea, au discutat despre negocierile pentru formarea noului guvern și, mai ales, depre blocajul în care au ajuns și cauzele acestuia. La invitația lui Sorin Faur, Dan Andronic și-a expus punctul de vedere în legătură cu ceea ce se va întâmpla în continuare pe scena politică, după eșecul consultărilor de la Cotronceni pentru desemnarea viitorului premier. Dan Andronic a prezentat un posibil scenariu politic în care președintele va nominaliza un premier dintr-o altă zonă politică decât cea liberală.

„Mi se pare că președintele Klaus Iohannis a întreținut această criză politică, pentru că nu a intervenit, așa cum ar fi putut să o facă, nu a discutat cu Ludovic Orban și nici cu ceilalți lideri ai PNL. I-a lăsat să-și spargă capul într-o negociere care s-a blocat, nu în armonizarea programelor de guvernare, așa cum spun liderii USR, ci în poziția de la Camera Deputaților, cine va fi președintele Camerei Deputaților”, a arătat Dan Andronic.

El a precizat că negocierile asupra programului de guvernare și a altor probleme pe care le-ar implica acestea s-ar încheia foarte repede, nefiind multe lucruri de armonizat.

La rândul său, moderatorul emisiunii a apreciat că Ludovic Orban ar fi pierdut susținerea președintelui, iar Florin Cîțu s-ar putea să nu fie nominalizat ca premier. Acest punct de vedere a fost împărtățit și de Dan Andronic, potrivit căruia, sunt șanse foarte mari ca președintele să nominalizeze o altă persoană decât cele ale căror nume au fost vehiculate până acum.

„După părerea mea Klaus Iohannis va veni cu o a treia persoană, alta decât Florin Cîțu. De altfel, ca să iasă din acest șah etern, soluția ar fi să se vină cu o altă persoană care să nu fie asociată liberalilor, astfel încât să se iasă din algoritmul acesta al împărțirii pozițiilor pe care urmează să le ocupe fiecare”, a mai spus Dan Andronic.

Orban a pierdut susținerea președintelui

Potrivit dezvăluirilor sale, la negocierile pentru formarea viitorului cabinet, USR ar fi cerut, în locul poziției de premier, pe care a revendicat-o PNL, să primească funcția de președinte al Camerei Deputaților și să i se acorde dreptul să-și aleagă următoarea poziție din guvern.

„Totul s-a dus într-o zonă a 1,X,2, a pronosticului sportiv, iar negocierile s-au blocat când liderii PNL au spus că ei pot guverna și în minoritate. USR a luat această declarație ca pe o amenințare și totul s-a încheiat”, a mai spus editorialistul Evenimentului Zilei.

Pe de altă parte, Mirel Curea, a apreciat că Ludovic Orban nu mai este în grațiile lui Klaus Iohannis deoarece nu-i mai este de nici un folos, dat fiind că a eșuat în negocierile pentru formarea unui nou guvern. Potrivit spuselor sale, în perioada următoare, cel mai probabil Ludovic Orban se va retrage în Parlament.

„Președintele Klaus Iohannis nu mai are ce face cu el. I-a propus să fie președintele partidului și să se ocupe de negocieri. Dar mi se pare că Ludovic Orban a ajuns să încurce și partidul și pe președintele Iohannis. S-a văzut foarte clar că a împotmolit aceste negocieri. N-a găsit un argument ca să-l ună la punct pe Dan Barna. Senzația mea este că președintelui îi convine să-i lase împotmoliți pe liberali și pe USR-iști și să scape de Ludovic Orban”, a arătat Mirel Curea.

Emisiunea poate fi urmărită:

ContrapunctEvZ TV. Cine va fi desemnat premier și ce se întâmplă în SUA