Culisele negocierilor UDMR cu PSD. Frunda: „Abuzul în serviciu trebuie înlocuit cu abuzul de putere!”

Culisele negocierilor UDMR cu PSD. Frunda: „Abuzul în serviciu trebuie înlocuit cu abuzul de putere!”

Refuzul premierului Mihai Tudose de a-şi asuma modificarea Legilor Justiţiei readuce UDMR în primplanul jocurilor politice, la doar trei luni după ce oamenii lui Kelemen Hunor au ratat intrarea la guvernare, din pricina scandalului iscat de grabnica „reanimare” parlamentară a controversatului Statut al Minorităţilor Naţionale

Evenimentul zilei” a aflat că liderii UDMR au fost curtaţi intens, de-a lungul ultimelor zile, de emisari PSD-ALDE, dornici să negocieze o largă susţinere parlamentară pentru proiectul elaborat de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader (şi avizat negativ în integralitate de către CSM), care va fi însuşit în Parlament, sub coordonarea fostului deţinător al portofoliului, Florin Iordache.

Amendamentele Uniunii, inspirate de OUG 13

Drept urmare, UDMR şi-a manifestat deschiderea încă de miercuri, când parlamentarii Uniunii au depus amendamente care introduc un prag valoric de 100.000 de lei pentru abuzul în serviciu şi elimină, din definiţia acestei infracţiuni, pedeapsa complementară, respectiv interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică, micşorând pedeapsa exact în limitele prevăzute de OUG 13

Kelemen Hunor, curtat de ochii Bruxellesului

Potrivit surselor EVZ, o serie de negocieri UDMRPSD-ALDE vor avea loc în viitorul apropiat, în condiţiile în care liderii coaliţiei de guvernământ vor să treacă proiectul lui Tudorel Toader cu o largă majoritate din care să facă parte şi o formaţiune membră cu drepturi depline a PPE, ceea ce, consideră Liviu Dragnea şi Călin-Popescu Tăriceanu, dă bine la Bruxelles.

Propunerea lui Frunda: „Abuzul în serviciu trebuie schimbat cu abuzul de putere!”

Contactat de „Evenimentul Zilei”, Gyorgy Frunda (jurist cu influenţă în UDMR) ne-a explicat, succint, punctul de vedere al Uniunii referitor la speţa abuzului în serviciu. „În Occident, nu se foloseşte noţiunea de «abuz în serviciu», acolo fiind vorba doar despre «abuz de putere», or diferenţa este una enormă. Bunăoară, în Franţa, au existat destule cazuri de politicieni acuzaţi că au făcut abuz de putere, iar sancţiunile au fost drastice. O astfel de perspectivă îi vizează pe politicieni, dar şi pe procurorii care anchetează ani de zile fără să finalizeze dosarul, sau pe procurorii care aduc acuzaţii grave care nu se certifică. Am convingerea că în România aşa ar trebui să punem problema, în termenii abuzului de putere. Cât despre pragul valoric pentru abuzul în serviciu, îl consider cât se poate de firesc – trebuie să existe un prag material, valoric şi administrativ. Desigur, UDMR va discuta cu reprezentanţii PSD-ALDE”, ne-a explicat Frunda. 

Uniunea îşi va condiţiona colaborările

Întrebat dacă apropiatul Centenar al Marii Uniri riscă să pună sub semnul întrebării acordul de susţinere parlamentară dintre UDMR şi coaliţia PSD-ALDE (semnat în decembrie 2016), Gyorgy Frunda a recunoscut că anul 2018 va reprezenta o „încercare” în ceea ce priveşte relaţiile UDMR cu partidele româneşti. „Centenarul va reprezenta o încercare în relaţiile dintre românii şi maghiarii din Transilvania. Cea mai mare responsabilitate o va avea România şi conducătorii ei. Retorica naţionalistă va fi o carte perdantă! Sperăm într-o sărbătorire civică a Centenarului. Mulţi dintre români au vizitat Occidentul şi sper că au văzut cum stau lucrurile pe acolo. Am credinţa că nimeni întreg la minte nu mai poate crede că UDMR vrea să fure Transilvania şi să schimbe graniţele României. Relaţiile politice ale UDMR vor fi condiţionate, desigur, de modul în care partidele româneşti vor înţelege să se raporteze la valorile şi dezideratele noastre”, a avertizat Frunda. 

Ne puteți urmări și pe Google News