Culisele introducerii CNA în scandalul Revelionului TVR. Radu Herjeu: „Şi Doina Gradea ce să zică? Nu directorul stabilește glumele”

Radu Herjeu, membru CNA

Revelionul TVR continuă să stârnească valuri, iar printre cei care au avut o reacţie în scandalul momentului se numără şi jurnalistul Radu Herjeu, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, care a identificat, printre altele, şi de ce şefa CNA, Monica Gubernat, a fost chemată marţi, 5 ianuarie 2021, la o discuţie informală cu preşedintele Comisiei de cultură din Camerea Deputaţilor, deputatul USR Iulian Bulai.

Numit membru titular în CNA la 1 februarie 2015, jurnalistul Radu Herjeu nu a urmărit integral programul de Revelion al celor de la Vacanţa Mare, dar din ceea ce a văzut în mediul online, a spus că Mugur Mihăescu şi Radu Pietreanu nu au folosit limbaj injurios în glumele lor.

„Nu am urmărit programul de Revelion de la TVR. Eu mă uit la Rai Uno. În noaptea de Revelion nu mă uit decât la ceea ce mă face să mă simt bine, şi anume la muzică italienească. Sincer, după ce a izbucnit scandalul, nici n-am vrut să mă uit la program, pentru că aş fi foarte tentat să comentez programul în sine sau aş fi fost tentat să comentez dacă a încălcat sau nu legea şi eu prefer să păstrez asta pentru şedinţele CNA.

Aşa mi se pare mie corect, nu să mă antepronunţ, că niciun judecător nu se antepronunţă doar că a citit el în ziar sau i-a spus cineva că nu ştiu cine a încălcat legea. Singurul lucru care m-a interesat a fost să văd dacă s-a folosit un limbaj injurios, ceea ce n-a fost cazul. Din punctul de vedere al legii este singurul aspect care poate fi sancţionat după ora 23:00.

Se face un raport de monitorizare, ne uităm la toată emisiunea, ne uităm, ascultăm, vedem ce spune radiodifuzorul şi după aceea, dacă există articole care au fost încălcate, se fac propuneri de sancţiuni. Întotdeauna, în cei 6 ani, nu m-am pronunţat decât în şedinţă sau după ce CNA a avut o poziţie prin votul majorităţii membrilor”, a declarat Herjeu pentru evz.ro.

Mesaj pentru colega Dorina Rusu

„Din acuzaţiile care au fost aduse programului de cei deranjaţi, inclusiv de colega mea… Acele acuzaţii nu au acoperire în legislaţia audiovizualului. Mă refer la Dorina Rusu, care s-a autosesizat şi care, spre deosebire de mine, s-a uitat la programul de Revelion de la TVR, că altfel nu văd cum poţi să te autosesizezi dacă n-ai văzut programul.

Zădărnicirea combaterii bolilor nu există în legislaţia CNA. Alte instituţii se ocupă de aşa ceva, nu CNA. Prostul gust - pe care l-au invocat unii şi despre care toată lumea ar trebui să fie conştientă că e unul pur subiectiv - nu se sancţionează de către legislaţia audiovizualului. Umor de proastă calitate… Iarăşi, nu există aşa ceva în legislaţia audiovizualului.

Poţi să-i faci boi pe cei care poartă mască... Eu, unul, chiar port mască şi aş putea să mă simt jignit. Pe de altă parte, eu îi consider boi pe ăia care nu poartă mască, doar că eu nu aş spune asta la televizor şi nu sunt genul să fac astfel de afirmaţii, pe care le ţin pentru mine. Nu-i limbaj injurios, îmi pare rău…

E un limbaj poate jignitor, dar nu e un limbaj injurios... După ce mi-am luat-o peste bot de la colegii mei când Cristian Tudor Popescu i-a făcut imbecili pe votanţii din Bucureşti ai unui anumit candidat şi a venit CTP în şedinţă şi mi-a explicat că imbecil nu e jignitor… Să faci pe cineva imbecil nu e jignitor.

Mi-a şi dat o explicaţie elucubrantă, nu o mai ştiu acum… Colegii mei i-au ţinut isonul şi încercau să-mi explice că nu e jignitor să faci pe cineva imbecil. În momentul acela am reacţionat evident către aceleaşi doamne şi le-am întrebat: «Înţeleg că dacă mâine, Gâdea spune despre Iohannis că e imbecil, nu vă va deranja şi nici nu veţi propune sancţiune…»

Din acel moment am spus că dacă asta e gândirea nouă în CNA… Dacă imbecil nu e jignire, nici bou nu e jignire, îmi pare rău. Cu banii publici… Nu e treaba CNA ce face TVR cu banii publici. Ce face Doina Gradea ca director general nu e treaba CNA. CNA nu poate s-o demită pe Gradea. Nu-i analizează raportul de activitate şi nici bugetul.

Cât a costat? A costat mult, a costat puţin? Nu e treaba CNA. Eu înţeleg perfect şi cred că toată lumea înţelege de ce hodoronc-tronc în scandalul cu TVR a fost introdus şi CNA: în februarie se eliberează 4 locuri în CNA. Deci e foarte clar de ce a fost introdus CNA aici”, a spus Radu Herjeu.

Au fost glumele vulgare sau nu?

„Treaba cu vulgaritatea (n.r. – glumelor prezentate de Vacanţa Mare la TVR) e subiectivă. Eu sunt unul dintre cei care au aplicat cel mai des articolele de lege cu privire la limbajul trivial, vulgar şi obscen, pentru că eu am o sensibilitate... Eu nu folosesc expresii triviale decât atunci când sunt foarte nervos şi sunt singur.

Am oroare de emisiunile în care vulgaritatea e la ea acasă. Dar am când mă bazez pe un raport de monitorizare, când pot să văd tot ce s-a întâmplat în emisiunea respectivă. Altfel, că o fi fost vreun cuvânt mai… Sincer, n-am văzut vulgaritatea din ce s-a prezentat. Aaa, că să faci mişto de preşedinte li se pare unora că e vulgar… Că am văzut pe net că o duduie a cerut întrunirea CSAT… Bun, trăim în România…

Dar ca vulgaritate, eu n-am văzut… Asta nu înseamnă că n-or fi fost... or fi fost… De abia aştept să văd raportul de monitorizare. Dar din ce am văzut eu reflectat, nu. Oamenii folosesc cuvântul vulgaritate vizavi de ce nu le place lor, nu vizavi de ce înseamnă vulgaritate.”

Este în regulă ca pe postul public să se glumească despre un subiect important precum este pandemia care a generat 1.840.000 de decese până în prezent?  „Intrăm într-o zonă personală şi extrem de subiectivă. Ieşim din zona legală, pentru că legea nu poate să stabilească despre ce anume se poate glumi sau nu la televizor şi este foarte bine că este aşa.

Dincolo de asta, reacţia la o astfel de glumă este personală şi subiectivă. Eu nu aş glumi despre aşa ceva. Aşa cum eu nu aş glumi despre cancer. Nu e firea mea să glumesc despre lucruri care au şi o conotaţie tragică, o conotaţie dramatică şi aşa mai departe. De asta nici nu mă uit la programul Vacanţa Mare, care nu s-a născut în noaptea de Revelion la TVR.

Cine s-a uitat şi cine i-a luat la TVR ştiind că e Vacanţa Mare ştia exact la ce se uită şi ştia exact la ce să se aştepte. Vacanţa Mare a făcut genul acesta de glume şi când era la Pro TV şi era în mare vogă şi avea milioane de telespectatori. Dacă eu aş fi fost directorul Televiziunii Române, aş fi avut de ales să mă amestec în programul de Revelion, ceea ce iar nu e ok. Nu e treaba directorului TVR să stabilească ce glume se fac sau nu în programul de Revelion.

Cred că asta se întâmpla până în 1989. Cred că într-o democraţie n-o să auziţi ca directorul unei televiziuni să stabilească glumele care se fac. Dacă aş fi fost patronul unei televiziuni private, da, cred că aş fi spus nu, nu vreau genul ăsta de glume. Dar de aici până la a spune dacă e normal sau nu… Cred că nimeni nu ar trebui să aibă dreptul să stabilească ce e normal sau nu în astfel de speţe.

Când spui dacă e normal sau nu trebuie să te raportezi la nişte criterii obiective. E normal ca Dănileţ, de exemplu, să-şi pună pe TikTok filmuleţe în care se prosteşte în faţa bradului, el fiind judecător? La ce raportezi dacă e normal? Pe mine mă amuză, dar dacă aş fi judecător, eu n-aş face asta. De aici până la a spune că e anormal, ar trebui să am nişte criterii obiective.

Şi în cazul acesta nu am criterii obiective. Aaa, că vii şi spui ca TVR ar trebui să vină şi să facă educaţie, ok, asta e altă discuţie. Televiziunea Română şi-a pierdut de vreo 20 de ani menirea asta tocmai pentru că toţi cei care au venit la putere au făcut ce se întâmplă acum.

Toţi directorii aduşi la TVR au avut alte criterii de alegere decât capacitatea de a face din TVR un Rai Uno sau un BBC. E cu totul altă discuţie. La nivel de societate se poate purta o astfel de discuţie, despre rolul Televiziunii Române, despre ce se întâmplă în alte televiziuni publice din Europa… Dar dacă e normal sau nu să glumească Vacanţa Mare despre pandemie, repet… Dacă aş spune că nu-i normal, cineva ar întreba în baza la ce spun că nu e normal. Păi în baza a ce cred eu... E, atunci mai uşor cu nu etichetele normal/anormal”, a completat Herjeu.

La programele de umor ar trebui să se ţină cont de imparţialitate, având în vedere că tenta glumelor a mers în zona antivacccin, antimască, antimăsuri de restricţie? La această întrebare, Radu Herjeu a reacţionat astfel: „Umorul e strict subiectiv. Mie nu-mi place umorul românesc în proporţie de 95%. Mie nu-mi plac stand-up-urile româneşti.

Reacţionez foarte bine la umor britanic, la umorul american de bună calitate. În stand-up-urile americane e umor, râd. Acolo nu e vulgaritate şi unde există e o vulgaritate… Ăia nu scot cuvinte despre organe sexuale doar ca să râdă proştii din sală. Acolo e o glumă. Mamă, ce am fost înjurat că am stabilit amenzi pentru iUmor. Eu nu am dat amendă pentru că nu a fost umor. Am dat amendă pentru că au încălcat legislaţia audiovizuală cu privire la protecţia minorilor.

Atât timp cât gluma nu este o formă de discriminare, se poate glumi despre orice. Revenind, eu nu aş glumi despre pandemie, pentru că este una dintre cele mai mari încercări cu care s-a confruntat omenirea şi din păcate foarte mulţi oameni au murit. Nu ştiu cât din cauza pandemiei, cât mai ales a incapacităţii autorităţilor de peste tot din lume de a se organiza într-un timp mai scurt. Nu aş glumi despre aşa ceva, despre cum nu aş glumi despre violuri sau despre violenţa domestică.”

„Domnul Bulai n-are absolut nicio pârghie”

Chemarea Doinei Gradea în Parlament reprezintă o tentativă de cenzură? „Nu, pentru că până la urmă domnul Bulai o poate chema acolo. Domnul Bulai n-are absolut nicio pârghie prin care s-o poată obliga pe doamna Gradea să facă sau nu un anumit lucru. Singurul lucru pe care îl poate face Parlamentul, dar nu domnul Bulai, este s-o demită pe doamna Gradea prin respingerea raportului de activitate, ceea ce bănuiesc că se va întâmpla curând, pentru că deja s-a dat semnalul.

Şi va veni la TVR un profesionist adevărat, fără nicio legătură cu politica şi va reuşi să facă din TVR cea mai urmărită televiziune din România fără să-şi angajeze pilele, nepoţii şi nepoatele politicienilor, fără să răspundă imediat la telefon când sună prim-ministrul sau mai sună nu ştiu care parlamentar…

Dacă aş fi în Comisia de Cultură aş fi foarte curios să aflu cum s-a ajuns la această decizie, în sensul în care din tot ce putea fi difuzat de TVR s-a decis fix Vacanţa Mare? Cum s-a stabilit că suma stabilită (n.r. – 50.000 euro, pentru plata lui Mugur Mihăescu şi Radu Pietreanu) este în concordanţă cu obiectivul urmărit? S-o întreb de ce a făcut Garcea glume cu pandemia… Şi Doina Gradea ce să zică? Adică m-ar lua la mişto… A făcut glume că astea sunt glumele lor. Când inviţi pe cineva, nu-i spui ce glume să facă. Eventual nu-i mai inviţi a doua oară dacă a ieşit cu scandal”, a mai spus jurnalistul.