În culisele Festivalului „George Enescu”

În culisele Festivalului „George Enescu”

Până pe 24 septembrie, Capitala găzduiește un regal de muzică clasică, devenit deja o tradiție. La deschidere, care a avut loc în weekend, au participat zeci de personalități. Ca și anul trecut, singura nemulțumire a fost acustica sălii.

Concertul de deschidere al ediției 2017 a Festivalului Internațional „George Enescu”, cu opera „Oedipe”, în interpretarea London Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski, a adus sâmbătă la Sala Palatului un public numeros, iubitor de muzică clasică. Nu au lipsit nici oficialitățile, iar printre cei prezenți s-au numărat Kisaburo Ishii, ambasadorul Japoniei, Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii, și Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei la București. Evenimentul, ce își are locul în top trei cele mai importante festivaluri ale lumii, a fost cu atât mai interesant, cu cât marchează un suflu nou în muzica clasică și a provocat publicul să experimenteze proiecțiile multimedia, concepție a regizoarei Carmen Lidia Vidu.

O problemă fără soluții

Dacă proiecția este potrivită pentru spațiul Sălii Palatului, ecranul imens integrându-se perfect pe scenă, acustica e clar defavorabilă unor concerte de asemenea nivel. „Zubin Mehta preşedinte onorific al Festivalului <<George Enescu>> este, de mulți ani, unul dintre cei mai vocali inamici ai acusticii Sălii Palatului. Pe de altă parte, locul are un mare avantaj: poziția.

Pe durata lunii septembrie se creează un circuit: Ateneu, Sala Palatului, Sala Radio, Auditorium (sala mica a Sălii Palatului). Hilton, Radisson, Opera, toate hotelurile sunt pline de invitați, dar și de turiștii veniți la Festival. Aici avem <<Nucleul Enescu>>. Și dacă ar fi o sală cu acustică minunată, dar pe Splaiul Unirii, cum s-a tot discutat, ar fi complicat. Să ne imaginăm ce s-ar întâmpla, într-o zi a săptămânii, pe la ora 18.00, când ar trebui să transportăm 2-3 autocare cu London Philarmonic Orchestra, adică peste 100 de oameni, plus instrumente și echipamente, în condițiile în care de la Piața Romană, până la Piața Unirii poți face și o oră…”, explică Marius Constantinescu, prezentatator TVR și unul dintre oamenii apropiați festivalului încă din 2001.

Străinii sunt încântați

Sâmbătă, în jurul orei 16.00, London Philarmonic Orchestra era în repetiții. Sunt zile de foc pentru artiștii străini care, în mai puţin de două zile, au programate două repetiții, interviuri și concert. Cu toții sunt însă încântați de festival și spun că este unul dintre puținele locuri în care întâlnesc o concentrație atât mare de artiști importanți. Ce nu le place? Acustica.

„Ieri eram cu Paul Gay, interpretul rolului titular din Oedip, care, în momentul în care a intrat în sală, a spus: «A, mochetă…», și s-a citit dezamăgirea pe fața lui”, a povestit prezentatorul TVR 3.

Zeci de oameni au rămas pe scări

Până pe 24 septembrie, România este gazda Festivalului Internațional George Enescu. Între invitații acestei ediții se numără bas-baritonul Bryn Terfel, premiat cu Grammy, tenorul Jonas Kaufmann, violonista Anne-Sophie Mutter, pianistul rus Nikolai Lugansky, Jordi Savall, David Garrett, dar și mulți alți artiști de renume. Regulile de intrare la concert sunt stricte și de această dată respectate. Sâmbătă, după ora de începere a spectacolului, porțile s-au închis, iar zeci de întârziați au rămas să aștepte pauza pe scări. Printre ei și o româncă plecată de mulți ani în Statele Unite. Femeia a încercat să facă o intervenție, dar a fost în zadar.

Cu ie la deschiderea de gală

Creații de firmă, dar și ținute de zi cu zi la deschiderea Festivalului Internațional George Enescu. Ia a fost însă vedetă și foarte multe doamne au ales să o poarte. Ana (foto) este din Satu Mare, dar de șase ani s-a mutat la Londra, unde studiază vioara. Îi este dor de România, dar își dorește să facă muzică de cameră, ceea ce implică să călătorească unde are concerte.

„Mi-am luat din timp abonament la Festivalul „George Enescu” și am venit însoțită de gazdele din Londra. M-am îmbrăcat în ie în semn de respect, deoarece am venit la muzica lui Enescu”, a spus tânăra.

FOTO: Vladimir Jurowski

Transmis pe TVR 3

„ Festivalul George Enescu, pentru TVR, este cel mai amplu proiect cultural din acest an. Am pregătit o rețetă editorială complexă, în sensul că asigurăm transmisia live streaming, pe enescu.tvr.ro, platforma TVR dedicată evenimentului. În calitate de co-producător, TVR va acorda un spațiu amplu în grilă, iar telespectatorii se vor bucura de majoritatea concertelor festivalului: 21 de concerte de la Sala Palatului (dintre care 8 transmise în direct la TVR 3 și online, pe TVR+), 35 de concerte de la Ateneul Român (dintre care 10 transmise live la TVR 3 și TVR+), 7 concerte înregistrate în Sala Auditorium (Sala mică a Palatului).

Transmisiunile şi înregistrările vor fi realizate în exclusivitate în format HD. Se vor realiza și aproximativ 80 de interviuri în exclusivitate, iar dialogurile vor fi difuzate la TVR 3, până la ediţia din 2019 a evenimentului”, a spus Mircea Neacșa, director al TVR 3 . T

Ne puteți urmări și pe Google News