Cu un picior în campanie, cu altul în instanță. Decizie importantă pentru Stoianoglo, la Curtea Supremă

Cu un picior în campanie, cu altul în instanță. Decizie importantă pentru Stoianoglo, la Curtea SupremăAlexandr Stoianoglo/Sursa foto: procuror.magistrat.md

Republica Moldova. Curtea Supremă de Justiție (CSJ) anunță prima ședință de revizuire a recursului fostului procuror general și actual aspirant la fotoliul de președinte, Alexandr Stoianoglo. Acesta cere casarea hotărârii instanței de apel, în litigiul cu Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), care, în 2021, a încuviințat urmărirea sa penală.

Litigiul Stoianoglo contra CSP, déjà vu în instanța supremă

Inițial, CSJ a respins recursul fostului procuror general. Revizuirea litigiului Stoianoglo vs CSP a devenit posibilă după o decizie CEDO. Magistrații europeni au constatat încălcarea dreptului de acces la justiție în privința sa. Astfel, CSJ a casat propria hotărâre și a urmează să se pronunțe, din nou, pe acest caz.

Stoianoglo cere anularea deciziei prin care CSP a încuviințat pornirea unei anchete de serviciu. Totodată, a fost desemnat un procuror care va efectua investigaţiile, în urma sesizării deputatului PAS, Lilian Carp.

Stoianoglo afirmă că CSP „nu dispune de atribuţii legale să examineze sesizări despre infracţiuni, aşa cum s-a solicitat în adresarea lui Lilian Carp”.

Lilian Carp/ Sursa foto: Facebook

Ce învinuiri i se aduceau lui Stoianoglo

Deputatul Lilian Carp, în ședința CSP, l-a învinuit pe ex-procurorul general că, din poziția de deputat, a promovat o lege favorabilă controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. Modificările legislative ar fi permis spălarea a miliarde de dolari prin intermediul băncilor moldovenești. Schema ar fi fost organizată şi implementată de Platon.

„Sintagma a fost introdusă ca amendament în lectura a doua, în legea 190 din 2007, cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Sintagma a permis companiilor nerezidente ale căror conturi au fost blocate, prin deciziile Serviciului Prevenire și Combaterea Spălării Banilor să deblocheze conturile. Acestea puteau deja să transfere banii doar prin prezentarea la bancă a recursului asupra deciziei de suspendare a operațiunilor financiare”, a precizat deputatul.

Pe 5 octombrie 2021, CSP a admis sesizarea deputatului și a încuviinţat pornirea unei anchete de serviciu. A fost desemnat și un procuror care va efectua investigaţiile. Decizia a fost votată de 7 din cei 11 membri ai CSP.

În aceeași zi, Stoianoglo a fost reținut.

Momentul reținerii lui Alexandr Stoianoglo/ Sursa foto: zdg.md

Stoianoglo, afiliat fostului președinte pro-rus Dodon

Fostul procuror general a fost desemnat în calitate de candidat de către Partidului Socialiștilor. Formațiunea este condusă de ex-președinte Igor Dodon, cunoscut pentru viziunile sale pro-ruse și anti-UE.

„Venim cu un candidat unic, de interes național. Acest candidat este domnul Alexandr Stoianoglo, pe care și Partidul Socialiștilor, și eu personal, îl vom susține cu toată încrederea în aceste alegeri prezidențiale pe care ne punem ca scop să le câștigăm”, a declarat Igor Dodon, într-o conferință de presă.

La rândul său, Stoianoglo crede că Republica Moldova ar urma să trateze cu vigilență aderarea la UE.

„Ar trebui să intrăm în UE numai împreună cu Transnistria și cu problema transnistreană rezolvată. Putem intra în UE fără a compromite valorile și moștenirea tradițională ale poporului nostru și ale tuturor comunităților etnice. Și după toate acestea, când rezultatele negocierilor vor fi clare, desigur, această problemă ar trebui supusă unui referendum. Abia atunci oamenii trebuie să dea verdictul final”, a declarat pretendentul la fotoliul de președinte.

Sursa foto: psrm