Cu sprijinul directorilor de la Turceni și Rovinari, Șova a primit un milion de dolari pentru câteva procese

Cu sprijinul directorilor de la Turceni și Rovinari, Șova a primit un milion de dolari pentru câteva procese

Purtătorul de cuvânt al PSD este urmărit penal, după ce ar fi obținut ilegal trei contracte de asistență juridică la Turceni. Fosta sa casă de avocatură a dedus vacanțe și amenajarea unor vile la Poiana Brașov.

Fostul ministru al Transporturilor, senatorul PSD Dan Șova, a fost pus sub acuzare de procurorii anticorupție, el fiind acuzat de semnarea abuzivă a trei contracte de asistență juridică cu Complexul Energetic Turceni (CET). DNA susține că senatorul PSD, ales în Olt, ar fi încasat necuvenit 3,5 milioane de lei, în perioada 2007- 2009.

Omul de încredere al avocatului Șova era Dumitru Cristea, până anul trecut director de dezvoltare la Turceni. El este acuzat de abuz în serviciu, după ce a acordat contracte de asistență juridică preferențiale firmei de avocatură „Șova și Asociații”. Urmărit penal este și Laurenţiu Ciurel, fost director al Complexului Energetic Rovinari. El a semnat cu Șova, în 2007, un contract de asistență în instanță care a fost prelungit. Comisionul de succes al lui Șova a fost de un milion de lei.

Complexul Energetic Turceni a fost, ani de zile, ținta unor firme „căpușă” care au obținut importante contracte cu statul

A anulat datoria

În toamna lui 2007, directorul Cristea, fără împuternicire, a încheiat cu reprezentanţii Electrica (cu care se judeca) un contract prin care Complexul Energetic Turceni a fost prejudiciat cu 20,5 milioane de lei, reprezentând penalităţile la plata energiei electrice. Cristea a renunțat la ele cu de la sine putere. Peste câteva luni, în februarie 2008, directorul Cristea, fără a avea mandat din partea acționarilor sau a  Consiliului de Administraţie şi prin ignorarea unui ordin al Ministerului Economiei, a încheiat cu Societatea Comercială pentru Închiderea - Conservarea Minelor SA, (ICM) o convenție prin care Complexul Energetic Turceni se obliga să achite către ICM suma de 69.520.556 de lei, în termen de cinci ani. În acest mod, CET a rămas fără fonduri de investiţii. Prejudiciul cauzat Complexului prin activitățile lui Cristea se ridică la peste 71 milioane lei, potrivit anchetatorilor.

Imediat după condamnarea lui Dan Voiculescu, Șova a atacat violent DNA și sistemul judiciar în general, arătând că, „după Adrian Năstase, Voiculescu este al doilea condamnat politic”.

Senator confuz

Ieri, la ieșirea din sediul DNA, Șova a declarat că a reuşit să salveze de la faliment Complexurile Energetice Turceni și Rovinari, nicidecum nu le-a căpușat. Întrebat dacă a obținut contractele cu ajutorul lui Victor Ponta, Șova a răspuns: „Nu. Nici nu s-a pus o asemenea problemă, nici măcar de domnii procurori, nu are nicio legătură. A fost un onorariu proporțional, 1-2% din ce am obținut efectiv”.

Dan Șova a mai afirmat că demisia sa din funcția de ministru nu are nicio legătură cu acest dosar, ci cu faptul că a fost numit purtător de cuvânt al PSD și șeful de campanie al lui Victor Ponta . El a adăugat că nu crede că acest dosar îi va pune în pericol cariera politică: „Sunt fapte dinainte să am legătură cu politica”.

Purtătorul de cuvânt al PSD a adăugat că nu vede nicio coincidență între începerea urmăririi penale în dosar și evenimentele electorale din acest an. Ulterior, într-o intervenție telefonică, Șova a susținut vehement că plângerea a fost făcută de fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar, și că nu i se pare normal să fie anchetat la 7 ani de la producerea faptelor.

Contracte cu statul, răsplătite cu onorarii de succes

În vara anului 2011, „Evenimentul zilei” a prezentat detaliile afacerii care l-a făcut milionar pe Dan Șova. Un control al ANAF la complexurile energetice Turceni și Rovinari a demonstrat că firma de avocatură a viitorului senator a încasat ilegal 4,4 milioane de lei.

Concluziile inspectorilor erau năucitoare. Avocații lui Șova au fost plătiți pentru 26 sau 27 de ore lucrate pe zi. În plus, legislația privind achizițiile publice a fost total ignorată la data semnării acestor înțelegeri. Unul dintre partenerii lui Șova a lucrat, într-o singură zi, pe 15 ianuarie 2008, 20 de ore pentru Complexul Energetic Turceni, iar  șapte ore a muncit la dosarele celuilalt combinat, din Rovinari.

Factura decontată de cabinetul lui Șova a fost, potrivit ANAF, de 182 de lei pentru ora de muncă la Rovinari și de 166 lei pe oră la Turceni. EVZ a dezvăluit atunci că alți trei avocați ai casei Șova au pretins că au muncit 46 de ore din 48 în zilele de 8 și 9 octombrie 2008. CE Rovinari a plătit serviciile juridice prestate de Șova, deși avea angajați șapte consilieri juridici, dar care se ocupau numai de procesele ce vizau conflictele de muncă ajunse în fața judecătorilor.

Patru dosare de acest fel au fost preluate de casa de avocatură a lui Șova pentru 961.884 de lei. La Turceni, situația este și mai gravă, având în vedere că raportul ANAF menționează că a fost acordat ilegal un onorariu de succes de 1,24 milioane de lei, primit pentru reușita unei eșalonări în instanță. Un alt onorariu de succes a fost încasat pentru recuperarea unei creanțe, banii fiind primiți  în avans, deși creanța urma să fie încasată, eșalonat, timp de cinci ani.

„De contracte s-a ocupat asociatul meu”

Și în 2011, după dezvăluirile EVZ, Dan Șova a negat  că ar fi implicat în  derularea contractelor de consultanță juridică cu Complexurile Energetice Rovinari și Rurceni: „De derularea efectivă a relației contractuale cu Rovinari și Turceni s-a ocupat exclusiv fostul meu asociat Radu Cernov, fapt atestat atat de documentele interne ale fostei <<Șova și Asociații”, cât și de prezența exclusivă a domniei sale de-a lungul relației contractuale cu cele două societăți”.

Ca mai toate fi rmele de stat, și Combinatul de la Rovinari a atras o mulțime de intermediari care au urmărit profituri uriașe

Agoniseala suspecților

Conform ultimelor declarații de avere, directorul Cristea Dumitru are patru terenuri intravilane în Târgu Jiu, două case în același oraș, plus un apartament în Timișoara. În bănci are aproximativ 50.000 de lei și acțiuni la două societăți comerciale. În 2012, Cristea a încasat un salariu de 133.000 de lei de la CE Turceni, în timp ce soția sa a primit 51.000 de lei, pentru funcția de director economic în Primăria Tg Jiu.

De cealaltă parte, Dan Șova a declarat două case în București și una în Ciolpani - Ilfov. Colecția numismatică a fostului avocat valorează 15.000 de euro. În conturi, Șova susține că are 40.000 de euro și 18.000 de lei. De la Universitatea București, Șova încasează 17.000 de lei pe an, la care se adaugă 64.000 de lei - salariul de ministru. Veniturile senatorului au fost completate anul trecut de o chirie de aproape 600.000 de lei, încasată pe una dintre case.

Vacanțe în străinătate, deduse ilegal

În anul 2011, controlul Inspecției fiscale a descoperit că firma de avocatură condusă la început de Dan Şova ar fi dedus ilegal mai multe millioane de lei, pentru cheltuieli cu vacanțe în străinătate sau amenajarea unor vile la Poiana Brașov și Izvorani.

Inspectorii au stabilit că respectivele cheltuieli nu ar fi avut legătură cu activitatea firmei şi au calculat impozite pe venit şi TVA de plată suplimentare de aproape 1,2 milioane de lei. Inspecția fiscală a ANAF a avut loc la  S.C.A. Enescu, Panait, Pop și  Asociații (fostă SCA „Şova și Asociații”) între 16 mai şi 3 octombrie 2011. Astfel, inspectorii au stabilit că societatea ar fi decontat ilegal diverse cheltuieli care nu erau făcute în interesul firmei.

Potrivit datelor con­sem­­­nate în Raportul de Inspecție Fiscală nr. 5218959/27.10.2011, firma de avocatură a încercat să deducă, din veniturile firmei,  bilete de avion sau pachete turistice în Turcia, Italia, Franța, Olanda, America şi alte destinații, achiziționate pe numele asociaților.

Excursii și construcții decontate ilegal

Inspectorii au mai consemnat că societatea de avocatură nu a putut face dovada că aceste cheltuieli cu biletele de avion sau pachetele turistice sunt făcute în scopul realizării de venituri din activitatea de avocatură.

Inspectorii ANAF au mai descoperit că au fost decontate ilegal şi alte cheltuieli cu construcția sau amenajarea unor vile care nu se aflau în patrimoniul SCA „Şova şi Asociații”. Inspectorii Agenției Naționale de Administrare Fiscală menționează: „Cheltuieli cu materiale de construcții, prestări de servicii privind amenajări, dotări inclusiv mijloace fixe, obiecte de inventar pentru două imobile situate în Poiana Brașov și comuna Izvorani, în condițiile în care aceste imobile nu se aflau în patrimoniul societății”.  

Suplimente de plată de 1,2 milioane de lei

Urmare a inspecției fiscale efectuate, ANAF a stabilit obligații de plată suplimentare, având următoarea componență:   - TVA de plată suplimentar: 341.583 lei și majorări aferente de 350.705 lei; - Impozit pe venit suplimentar 329.162 lei și majorări aferente de 155.787 lei;

Sumele au rezultat ca urmare a neacceptării la deducere a cheltuielilor de mai sus. Conducerea firmei de avocatură nu a putut fi contactată pentru a-și spune punctul de vedere.

Administrația Financiară a Sectorului 1 a înștiințat ANAF, din 2011, asupra neregulilor fiscale descoperite la societatea de avocatură

 

Ne puteți urmări și pe Google News