Cu ce se mai droghează adolescenții în școli și licee. Autoritățile sunt în alertă

elevi /Sursa foto .Arhiva EVZ

Adolescenții au găsit un mod de a fenta legea, care nu le permite să compere tutun din magazine. Aceștia au început să folosească un substituent foarte periculos al țigărilor, plasturii cu nicotină, iar autoritățile au intrat în alertă și anunță că sunt pregătite să îi consilieze pe tinerii care recurg la astfel de soluții.

Pericolul plasturilor cu nicotină

Ramona Dabija, directorul Agenției Naționale Antidrog (ANA), a vorbit despre noul obicei al adolescenților, care se propagă tot mai mult în școli și licee. Ea îi avertizează pe tineri cu privire la folosirea plasturilor cu nicotină și spune că pentru un copil, al cărui organism este tânăr și neobișnuit cu substanțe nocive, efectul este similar cu fumatul a 60 de țigări.

Autoritățile consideră că prevenția este cel mai sigur mod de stopa fenomenul. Agenția Națională Antidrog a înființat anul trecut Grupul Național de Avertizare Timpurie, care se întâlnește lunar și este constituit din reprezentanți ANA, IGPR, DIICOT, precum și medici din cadrul unităților medicale care oferă asistență persoanelor consumatoare de droguri.

Plasture cu nicotină. Sursa foto: Arhiva EVZ

Efectul a 60 de țigări fumate

Ramona Dabija afirmă că cele mai periculoase droguri, în prezent, în școli, sunt patch-urile, adică plasturii cu nicotină. "Efectul unui astfel de patch este ca și cum ai fuma dintr-odată 60 de țigări. Să ne gândim la un copil de 12 ani și la vârsta medie de debut la consumul de tutun, de 10 ani".

ANA colaborează luna aprilie cu asociația Happy Minds, alături de care a deschis o linie de consiliere online 24 din 24, 7 zile din 7.

"Aici ne sună foarte mulți tineri. În proporție de 64%, ei au vârste între 18 și 28 de ani. Ei sună și încă nu sunt pregătiți să stea față în față cu un psiholog sau un specialist", spune directorul Agenției Naționale Antidrog. Instituția monitorizează, de asemenea, noile substanțe psihoactive, la nivelul Agenției am constituit Grupul Național de Avertizare Timpurie.

Alte 6 substanțe psihoactive, monitorizate

Ramona Dabija a precizat că în aceste zile agenția pune sub control încă 6 substanțe substanțe psihoactive, "două dintre ele găsite în capturile Poliției Române".

Grupul Național de Alertă Timpurie încearcă să extindă rețeaua de laboratoare de analiză a drogurilor și facilitarea accesului acestora la bazele de date europene. Grupul abordează inclusiv problematica medicamentelor psihiatrice.