Evenimentul Zilei > Actualitate > Cu cine îşi mai dă Ponta „testul de maturitate” în PSD
Cu cine îşi mai dă Ponta „testul de maturitate” în PSD

Cu cine îşi mai dă Ponta „testul de maturitate” în PSD

După debarcarea lui Mircea Geoană, preşedintele PSD ar trebui să îşi afirme autoritatea şi în faţa lui Ion Iliescu şi Adrian Năstase, consideră sociologul Vasile Dâncu, strategul grupului de la Cluj.

Războiul declanşat de Victor Ponta împotriva lui Mircea Geoană cu scopul de a-şi întări autoritatea în partid i-a făcut pe unii să afirme că acesta este doar începutul.
Continuarea ar fi ca Ponta să termine şi cu "greii" Adrian Năstase şi Ion Iliescu şi să arate astfel că a ieşit de sub dominaţia acestora şi este un lider adevărat.
Rămâne de văzut dacă relaţia lui Ponta cu Dâncu va fi mai tare decât cea cu Năstase. Sociologul Vasile Dâncu, membru al grupului de la Cluj, este una dintre vocile care l-au sfătuit public pe preşedintele PSD să ducă până la capăt bătălia "cu cei care au încercat acum săl arate ca lider imatur".
Ponta trebuie "să dea jos tablourile de pe pereţi", spune Dâncu într-o analiză intitulată "Ultima bătălie a stângii: dărâmarea idolilor", publicată pe blogul său. Sociologul clujean susţine că "PSD a fost timp de 20 de ani partidul unui lider cu legitimitate trucată".
"Legitimitatea lui Iliescu s-a bazat pe focurile de armă pe care le-a comandat la Revoluţie pentru că sângele vărsat oferă cea mai sigură sursă de legitimitate", spune Dâncu, în opinia căruia Ponta are ocazia "să fie primul lider dintr-o serie nouă".
Bătălia pentru autoritate
"La începutul conflictului dintre Geoană şi Ponta am revăzut filmul în care Iliescu şi Năstase îl împing pe lider la o decizie riscantă, apoi se retrag strategic şi organizează judecata lui pentru pierderile suferite. (…) Cei doi ajung să transmită că tânărul lider este imatur şi că, de fapt, ei sunt cei care conduc partidul. Strategia le-a reuşit într-o anumită măsură, cu toate că Ponta nu este naiv. (…) Dar am înţeles repede că miza nu este aici, iar Geoană este doar un pretext sau poate deveni o pierdere colaterală dintr-un război mult mai mare. Bătălia este pentru ca autoritatea lui Ponta să primească o ultimă lovitură, iar lumea veche să pozeze în loc de lume nouă", comentează Dâncu.

El consideră că "dacă Ponta este destul de hotărât să meargă până la capăt, are două variante câştigătoare": "Îl elimină pe Geoană, apoi merge mai departe cu schimbarea conducerii şi reformează partidul. Dacă pierde în luptă, dar le lasă corabia coşcovită vechilor figuri, aceasta se va scufunda în şase luni. Pe noua lui corabie se vor duce toţi care visează la un partid modern al stângii".
Capcanele pentru Ponta
În opinia sa, "capcana" pe care trebuie să o evite Ponta este "să se bucure cu o victorie facilă împotriva lui Mircea Geoană", iar "marea capcană" este "să se facă frate de cruce cu umbrele trecutului şi cu cei care dezonorează partidul sau să amâne bătălia cu cei care au încercat acum să-l arate ca lider imatur, slab, şovăielnic, numai bun de trădat". Adică Ion Iliescu şi Năstase.
Sprijin de la Cluj
Când cei doi lideri ai PSD l-au lăsat pe Ponta în offsaid în privinţa continuării procedurii de debarcare a lui Geoană, primii care au sărit în ajutor au fost liderii clujeni.
"Aşa-numiţii grei ai partidului trebuie să-l susţină pe Victor Ponta", le-a bătut obrazul Ioan Rus lui Iliescu şi Năstase. Unii analişti politici susţin că aici e vorba de mai mult: de o strategie pregătită de grupul de la Cluj pentru Ponta.
"Grupul de la Cluj face presiuni asupra lui Ponta să-i exludă pe Iliescu şi Năstase", susţine analistul politic Dan Andronic. Vasile Dâncu spune că poziţia sa este "de simplu comentator".
"Dacă cineva vrea să inventeze grupul de la Cluj, poate să o facă, dar nu e proiectul nostru. Comentariile mele sunt comentarii de observator angajat, pentru că îmi pasă de ce se întâmplă în PSD. N-am niciun război personal, individual sau de grup cu Iliescu sau Năstase. Dar observ că, de şapte ani, PSD este în opoziţie. A câştigat de câteva ori alegerile dar din cauza lipsei de autoritate a unor lideri nu şi-a recâştigat legitimitatea de a ajunge la putere", a declarat Dâncu pentru EVZ.
OPINIE
Dan Andronic: "Geoană a fost doar încălzirea"
Analistul politic Dan Andronic susţine că "grupul de la Cluj face presiuni asupra lui Ponta să-i excludă şi pe Iliescu şi Năstase".
"Geoană a fost ales pentru exerciţiul ăsta pentru că era victimă sigură. Ponta simte nevoia unui gest de autoritate. Cum să dai pe cineva afară din partid pentru că i-ai zis să îşi dea demisia şi nu şi-a dat-o? Eu cred că de la bun început s-a pornit pe ipoteza conflictului. Geoană e terenul de antrenament pentru Ponta. Se pregăteşte penru bătălia cu Adrian Năstase şi Ion Iliescu. Acum cu Geoană a terminat, toată lumea îl declară mort. Miza s-a mutat spre Iliescu şi Năstase", a declarat Dan Andronic duminică seară la o emsiune la B1 TV.
"CIRCOTECA PSD"
Contre pe excludere: Vanghelie, declarat migrator-şef
Marius Vulpe
Mircea Geoană are din nou muniţie pentru a-şi continua strategia de victimizare. La capătul unei şedinţe tensionate în care Dan Şova şi Marian Vanghelie au fost ţintele atacurilor colegilor, social-democraţii au decis ca lui Geaonă să nu i se mai ofere vreo ocazie pentru audierea sa la comisia de arbitraj.
În schimb, membrii BPN s-au conformat grabei lui Victor Ponta şi au votat pentru organizarea, în data de 22 noiembrie, a lucrărilor Comitetului Executiv Naţional, singura structură care poate consfinţi excluderea din partid a actualului preşedinte al Senatului.
Ponta speră ca, prin accelerarea procedurii de debarcare a lui Geoană din partid, să prevină apariţia unei hemoragii semnificative de membri PSD. De altfel, temerile lui Ponta au fost alimentate şi de puţinii partizani ai cauzei lui Geoană.
Înainte de şedinţa conducerii, Ion Iliescu a apreciat că ar fi mai bine pentru partid ca preşedintele Senatului să rămână în PSD, în timp ce Marian Vanghelie a calificat decizia de ieri a Comisiei de Integritate a PSD drept "o mare greşeală şi o mare eroare", care creează precedentul pentru excluderea oricărui membru PSD în această manieră.
Şova, ţapul ispăşitor vs. Vanghelie, "capul de listă"
"Circoteca PSD", cum a numit-o chiar Victor Ponta, a continuat în interiorul BPN. Încurajaţi de criticile lui Iliescu, Vanghelie şi argeşeanul Constantin Nicolescu au sărit la gâtul preşedintelui comisiei, Dan Şova, imputându-i acestuia că a adus deservicii imaginii PSD prin modul în care a gestionat situaţia lui Geoană.
Deranjat că recomandarea de excludere a fost prezentată de presă mai mult ca o execuţie, Nicolescu l-au luat la trei păzeşte pe Şova, imputându-i atât refuzul de a-l mai audia pe Geoană la comisie, cât şi opacitatea motivaţiei care a stat la baza emiterii recomandării de excludere.
"Ne întreabă oamenii prin filiale de ce e pedepsit Geoană şi nu ştiu ce să le spun, ce să le explic", a reclamat Nicolescu.

Cum şi Vanghelie făcea aluzie la practicile comuniste de judecare a unui membru de partid, Ponta a contraatacat.
"Lasă că ştiu că există o listă cu cei care vor să plece cu Geoană, iar tu eşti în capul ei", l-a acuzat el pe Vanghelie, susţin sursele citate. "Nu este adevărat. Nu plec nicăieri", a răspuns Vanghelie, fără să fi reuşit să-l convingă pe Ponta.
Citiţi şi:

  • Geoană, atac la "tiranul" Ponta: "Băsescu va fi mic copil"
  • Iliescu: Geoană şi-a tăiat singur craca de sub picioare. Nu a tras deloc învăţăminte din suspendarea trecută
  • EXCLUSIV. Victor Ponta vrea convocarea CEx pentru săptămâna viitoare
  • Mircea Geoană, exclus din PSD în bătaie de joc. Comisia de Integritate l-a chemat la audieri, dar decizia era deja luată