Cea mai fierbinte tema a momentului pe scena politica este motiunea pe care PSD a anuntat ca o va introduce impotriva guvernului Tariceanu pana pe data de 10 septembrie.
Social-democratii se declara pregatiti sa formeze un guvern minoritar, iar Mircea Geoana a anuntat ca doreste sa ocupe functia de premier, dar este greu de crezut ca presedintele Basescu nu va desemna un premier de la PD - cel mai vehiculat nume fiind cel al fostului ministru de interne Vasile Blaga - care sa alcatuiasca un guvern democrat.
E posibil ca democratii sa coopteze la guvernare cativa oameni din PLD, in functie de intelegerea la care vor ajunge democratii si gruparea lui Stolojan. „PLD e un partid care n-a confirmat. A trecut aproape un an de cand s-a produs schisma din PNL si ei n-au nicio identitate, in afara de ideea simplista ca Tariceanu e rau si Basescu e bun”, considera Bogdan Teodorescu.
Ce guvern vom avea?
Desi manevra motiunii este periculoasa, PSD este fortat sa paraseasca trena PNL pentru a castiga timp si o pozitie mai buna pana la alegerile europarlamentare. Social-democratii risca insa sa faca doar jocul PD si sa nu se aleaga cu nimic de pe urma acestei initiative. Actualmente, variantele vehiculate in cazul succesului motiunii sunt un guvern minoritar PSD, un guvern PD sau combinatia PNL-PSD-UDMR. Aceasta din urma are cele mai mici sanse de concretizare, intrucat liberalii nu vor sa se asocieze cu PSD.
De altfel, PNL a anuntat prin vicepresedintele Puiu Hasotti ca nu va intra in nicio formula de guvernare daca guvernul Tariceanu cade, iar UDMR s-a pregatit pentru alegeri anticipate. Graba UDMR-istilor spre anticipate poate fi explicata prin incercarea de a bloca Uniunea Civica Maghiara (UCM), formatiunea rivala, sprijinita de presedintele Basescu, in care s-au grupat radicalii maghiari si care ameninta acum sa preia din voturile care se indreptau in mod traditional spre UDMR.
Niciun guvern PD-PSD nu pare viabil, intrucat o colaborare cu partidul lui Geoana ar aduce daune serioase imaginii democratilor, dupa ce presedintele Basescu s-a confruntat dur cu aceasta tabara la referendum. Un alt guvern imposibil este PD-PNL, cel putin atata vreme cat liberalii nu se leapada de Tariceanu.
Supravietuitorul Tariceanu
Teoretic, PSD are capacitatea de a debarca guvernul Tariceanu. Dispunand de 147 de senatori si deputati, social-democratii pot conta pe ajutorul celor 77 de parlamentari PD si al celor 28 de parlamentari PLD. In total, 252 de voturi, cu 19 mai mult decat limita minima de 233 de voturi necesara pentru trecerea motiunii.
Daca motiunea trece, atunci se formeaza un nou guvern, iar daca Legislativul respinge doua propuneri pentru guvern in termen de 60 de zile de la adoptarea motiunii, presedintele poate dizolva parlamentul si are dreptul da a convoca alegeri anticipate.
Aceasta ultima varianta provoaca frisoane multor politicieni, astfel ca interesele personale ale parlamentarilor ar putea submina motiunea PSD.
„Motiunea va fi depusa, dar cabinetul Tariceanu va supravietui. Motiunea e sustinuta de 15 membri ai conducerii PSD, dar punerea in aplicare a acestei decizii revine parlamentarilor. Daca PSD va ajunge sa respinga cele doua cabinete propuse de Basescu, se va ajunge la anticipate, ori parlamentarii n-au niciun interes sa piarda un an de mandat aiurea. Motiunea va fi depusa si nu va trece - aceasta e varianta cea mai comoda pentru toata lumea, mai putin pentru PD”, anticipeaza analistul politic Bogdan Teodorescu.
„In acest fel, PSD va arata ca si-a facut jocul de opozitie si ca si-a respectat promisiunea de a depune motiunea. Nu sunt convins ca se va ajunge la caderea guvernului”, spune Teodorescu.
Un guvern condamnat
Analistul politic Cristian Ghinea nu da sanse mari actualului cabinet: „As paria ca nu va supravietui. Dar acest guvern a fost capabil de multe surprize si a reusit sa reziste pana acum, desi multi nu-i dadeau multe sanse. Vorbim despre un partid care are putine procente in parlament; totusi, nu poti sa duci un mandat intreg cu o sustinere politica restransa, asigurata doar de UDMR. Cred ca si ei se asteapta sa plece si acum incearca sa obtina tot ce se mai poate din aceasta guvernare.”
In momentul de fata, liberalii incearca sa reziste motiunii programate de PSD. Nu este sigur daca ea va avea sorti de izbanda - de fapt, nu este sigur nici daca ea va fi depusa - dar in cazul in care cabinetul Tariceanu va parasi Palatul Victoria situatia nu va una disperata pentru liberali; atat timp cat s-au mentinut la putere au fost vizibili pentru electorat si au acumulat puncte importante in economia competitiei politice.
„Daca guvernul Tariceanu cade, obiectivul lor principal va deveni pastrarea electoratului, estimat pe la 12%. Un partid liberal de 10%-12% este foarte aproape de toate combinatiile politice importante”, apreciaza Bogdan Teodorescu.
Vremuri grele pentru PSD
Categoric, va fi o toamna agitata pentru partide, in special pentru PSD. Controversatul Grup de la Cluj pandeste momentul prielnic pentru a se impune, iar esalonul doi, compus din presedintii de consilii judetene, se arata tot mai nemultumit fata de conducerea centrala a PSD.
Razboaiele din interiorul partidului s-ar putea amplifica daca, in urmatoarele doua luni, cel mai mare partid autohton nu va reusi sa avanseze pe esichierul politic. In conditiile in care fostul lider Adrian Nastase - sustinut deschis de Sorin Oprescu - e dornic de revenire, Geoana nu mai poate da inapoi, fiind presat de vicepresedintii partidului si de oamenii din teritoriu sa aduca PSD la guvernare.
Dar acest obiectiv este aproape utopic, intrucat presedintele Basescu doreste un guvern compus numai din democrati, eventual ajutati de PLD. Cum anticipatele nu-i favorizeaza pe social-democrati, PSD pare dispus sa accepte un guvern din care nu face parte.
Dealtfel, vicepresedintele Victor Ponta a afirmat ca PSD merge pe cont propriu si ca o alianta cu liberalii sau cu PD e de evitat: „Eu am fost intotdeauna de parere ca trebuie sa-i arbitram, in sensul ca trebuie sa-i casapim, daca se poate, si pe unii, si pe altii. Sa fii prieten cu PNL impotriva PD sau sa fii prieten cu democratii impotriva liberalilor nu e o optiune fericita.”
Geoana, atacat de lupi
Mircea Geoana s-a oferit sa ocupe functia de prim-ministru, dar pentru el miza este mult mai mare. In septembrie, Geoana isi joaca la ruleta politicii functia de presedinte al PSD. Pozitia lui depinde in mare masura de succesul actiunii la care, vrand-nevrand, s-a inhamat. Pe termen lung, el va avea de gestionat mai multe grupuri care se confrunta intre ele pentru a-si instaura influenta la varful partidului.
„Apele nu sunt deloc linistite, iar Geoana doar a castigat putin timp cu motiunea. Daca s-ar fi opus presiunii exercitate de vicepresedinti si de oamenii din consiliile judetene, am fi asistat la o escaladare a tensiunii in PSD. La ora actuala, masinaria PSD pare ca actioneaza intr-o directie comuna, dar nu stim cat va dura. PSD sta undeva pe la 17a-20a in sondaje, un scor mic pentru PSD”, spune analistul Bogdan Teodorescu.
La randul sau, Cristian Ghinea prevede cateva luni furtunoase pentru seful PSD. „Cred ca, ceea ce s-a stabilit zilele acestea la Bran, reprezinta un moment negativ pentru Mircea Geoana. El a fost pus in fata faptului implinit. Acolo s-au adunat mai multi PSD-isti la o cafea, au hotarat sa darame guvernul, apoi se inghionteau unii pe altii care sa-l anunte ce au decis ei. Practic, din 2005, Geoana a condus PSD in virtutea inertiei. Marile decizii nu au fost ale lui, ci ale oamenilor grupati in jurul lui Ion Iliescu, el doar le-a preluat si le-a dus mai departe.
Atunci cand ajungi ca subordonatii sa-ti impuna ce ai de facut intr-o chestiune atat de importanta cum este motiunea, inseamna ca partidul te-a simtit ca nu ai forta unui lider si nu mai are incredere in tine. Nu-i prevad un viitor roz lui Geoana. Lupii tineri si cei batrani simt momentul si asteapta sa atace.”
TACTICA TRAGERII DE TIMP
Parlamentarii se feresc de votul uninominal
> In replica la strategia liberalilor, care amana cat mai mult posibil anuntarea datei alegerilor pentru Parlamentul European, presedintele Traian Basescu a amenintat ca va convoca referendumul pe tema votului uninominal daca legea nu va fi adoptata in septembrie.
Si la acest capitol politicienii au vorbit mult si n-au facut mai nimic, preferand sa lase pentru la toamna, ca niste studenti care „se respecta”, un examen important pe care il aveau de sustinut in fata electoratului. „Presedintele Basescu va readuce in agenda politica problema votului uninominal. El asteapta o greseala a parlamentarilor pentru a introduce referendumul”, spune analistul politic Bogdan Teodorescu.
> Pe 10 iulie, Comisia pentru elaborarea Codului Electoral a adoptat de principiu alegerea parlamentarilor prin sistemul votului uninominal mixt prin compensare. Potrivit acestui sistem, jumatate dintre parlamentari vor fi alesi prin vot uninominal, iar celelalte fotolii vor fi repartizate in functie de rezultatele fiecarui partid. Dupa o suita interminabila de dezbateri si amanari, Legislativul tot nu a stabilit cum se va face compensarea in sistemul de vot mixt.
TERGIVERSARE
Frica de euroalegeri
Programarea scrutinului europarlamentar reprezinta un alt subiect spinos de pe agenda politica a urmatoarelor luni.
Incercand sa mai castige timp pentru a obtine procente suplimentare in sondaje, cabinetul Tariceanu mizeaza pe efectul unor masuri cu caracter social, care sa ajute PNL.
La inceputul acestei luni, presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat ca scrutinul european va fi organizat la sfarsitul lunii noiembrie sau la inceputul lui decembrie. El a argumentat ca hotararea de guvern trebuie emisa cu 60 de zile inainte de data alegerilor, iar Tratatul de aderare impune tarii noastre sa aiba eurodeputati pana la 31 decembrie.
Premierul Tariceanu a anuntat ca va convoca principalele partide luni, la Palatul Parlamentului, pentru consultari in vederea stabilirii datei alegerilor europarlamentare. PD a anuntat ca nu se va prezenta, motivand boicotul prin faptul ca guvernul trebuia sa decida de mult data acestui scrutin.
Atitudinea liberalilor a fost taxata de presedintele Traian Basescu, care a criticat „iresponsabilitatea” guvernului in aceasta chestiune: „Uitati-va ce se intampla. Daca puteti considera ca e o atitudine normala: un prim-ministru care merge si pregateste la partid alegerile europarlamentare, dar niciun alt partid nu stie data”, a spus seful statului referindu-se la premierul Tariceanu.
„Cred ca s-a ajuns deja la limita maxima a penibilului cu aceste alegeri. Liberalii fug de intalnirea cu electoratul. Probabil ca vom avea alegeri europarlamentare in decembrie”, considera analistul politic Cristian Ghinea.
Bogdan Teodorescu este de aceeasi parere: „E destul de clar interesul liberalilor de a duce cat mai departe cu putinta acest scrutin. Ei mai au nevoie de niste legi care sa le mareasca procentele. PSD-ul nu are niciun motiv sa se opuna. Singurul care pierde este PD, dar in acest moment nu are suficienta putere pentru a bloca planul liberalilor.”
TRIUMF
Revansa lui Basescu
Succesul motiunii ar reprezenta pentru Traian Basescu triumful sau impotriva „celor 322”, care au pus la cale suspendarea sa.
Cand liberalii au emotii si se afla la un pas de eliminarea de la putere, cand PSD nu izbuteste sa iasa in prim-plan pentru a impresiona electoratul si cand UDMR e ocupat cu franarea ascensiunii maghiarilor radicali, un singur om politic este multumit: presedintele.
Succesul motiunii ar readuce PD la putere, in timp ce Tariceanu, Geoana, Iliescu si Hrebenciuc, principalii artizani ai planului suspendarii sale din functie, ar suferi pierderi electorale grele.
„Daca motiunea trece, PD castiga fara sa faca nimic. Democratii se bazeaza pe faptul ca fac parte din partidul presedintelui. Iar un presedinte puternic, asa cum este vazut Basescu, are nevoie de un partid care sa guverneze tara asa cum vrea el”, spune Cristian Ghinea.
In iulie, Traian Basescu nu a ezitat sa declare ca pentru el guvernul ideal este unul format exclusiv din democrati: „Daca as putea alcatui un guvern numai cu PD, as face-o”, a spus atunci Basescu.
„Presedintele Basescu are agenda lui. Toata ziua vorbim de el, presa il critica si acest lucru pare sa nu-l afecteze deloc. El este axul principal pe care se joaca politica in Romania. Partidele graviteaza in jurul lui, iar pozitia ostila a presei ii da o pozitie avantajoasa in ochii electoratului”, crede analistul Cristian Ghinea.