Evenimentul Zilei > Monden > Cu ce se mai ocupă rușii. Au descoperit secretul nemuririi
Cu ce se mai ocupă rușii. Au descoperit secretul nemuririi

Cu ce se mai ocupă rușii. Au descoperit secretul nemuririi

Atunci când mama lui în vârstă de 70 de ani a murit, Alexei Voronenkov a plătit pentru înghețarea creierului acesteia în speranța că într-o zi o va putea readuce la viață.

Este unul dintre cele 71 de creiere și cadavre umane pe care compania rusă KrioRus le numește „pacienții” săi. „Pacineții” plutesc în azot lichid într-una din cuvele de câțiva metri înălțime într-o clădire din afara Moscovei.

Acestea sunt depozitate la -196 de grade Celsius cu scopul de a le proteja împotriva deteoriorării, deși în prezent nu există dovezi științifice care să arate că un corp poate fi reînviat.

„Am făcut acest lucru pentru că eram foarte apropiați și cred că este singura șansă pentru noi să ne întâlnim în viitor”, a spus Voronenkov care intenționează să se supună aceleiași proceduri, cunoscută sub numele de cryonich, când va muri.

Șeful Comisiei de Pseudoștiință a Academiei Ruse, Evgeny Alexandrov, a descris criogenizare drept „o întreprindere exclusiv comercială, care nu are nicio bază științifică”.

„Este o fantezie care speculează speranțele oamenilor de înviere din morți și visează la viața veșnică”, a mai spus el.

Valeriya Udalova, directorul KrioRus care și-a înghețat câinele în 2008, a declarat că este posibil ca omenirea să dezvolte tehnologia pentru a reînvia oamenii morți, dar că nu există nicio garanție a unei astfel de tehnologii.

KrioRus spune că sute de clienți potențiali din aproape 20 de țări s-au înscris.

Procedura costă 36.000 de dolari pentru un corp întreg și 15.000 de dolari pentru un creier pentru ruși dar prețurile pentru alte naționalități sunt puțin mai mari.

Voronenkov a spus că și-a pus speranțele în această procedură. „Sper ca într-o zi știința va ajunge la un nivel în care putem produce corpuri și organe artificiale pentru a crea un corp artificial în care creierul mamei mele să poată fi integrat”.