Cu ce scenariu vine Guvernul Orban pentru dezmorțirea economiei

Cu ce scenariu vine Guvernul Orban pentru dezmorțirea economiei

Ludovic Orban, șeful Guvernului, a vorbit despre relansarea economiei, amorțită de pandemie.

Ludovic Orban a vorbit, luni seara, despre mecanismele prin care se va încerca dezmorțirea economică. În acest moment, 600.000 de români sunt în șomaj tehnic, iar scopul este de-a redeschide sau crea locuri de muncă.

„Suntem în curs de pregătire a unui plan economic de repornire, de relansare. Pe lângă măsurile pe care le-am adoptat, pregătim și alte măsuri. Aici trebuie să fie extrem de riguroși; primul şi cel mai important lucru, trebuie să vedem exact de ce resurse financiare dispunem. Aceste resurse financiare provin din veniturile bugetului de stat, din veniturile bugetelor locale, din disponibilitățile pe care le au companiile, de asemenea provin din credite și provin din venituri de la bugetul Uniunii Europene.

Până la ora actuală, ce știm cu siguranță este faptul că Uniunea Europeană ne va deconta o parte din șomajul tehnic pe care l-am acordat pentru angajații companiilor afectate. Aici este vorba de aproape 600.000 de cetățeni români angajați la companiile afectate care au fost incluși în acest program de acordare a șomajului tehnic; şomajul tehnic va continua.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, mâine mai dispunem de 350 de milioane de euro cerți, până acum, care vor fi puse la dispoziția României pentru decontarea cheltuielilor efectuate pentru achiziția de echipamente, materiale, substanțe de către ministere, rețeaua de spitale, autorități locale. Din analiza fondurilor, ca urmare a creșterii flexibilității între fonduri care a fost decisă de Comisia Europeană, avem capacitatea de a disponibiliza o sumă importantă pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii.

Este vorba de o sumă de minim 750 de milioane de euro care sunt în cadrul exercițiului financiar 2014-2020. Vă repet, deocamdată vorbim doar de resurse care sunt disponibile în acest exercițiu financiar, plus perioada de doi sau trei ani după finalizarea exercițiului, timp în care pot fi efectuate plăți pentru diferitele măsuri.

Așteptăm o decizie. La ora actuală există o dezbatere la nivel european privitoare la implicarea Comisiei Europene în finanțarea cheltuielii statelor de relansare economică, discuția referindu-se la posibila decizie ca Uniunea Europeană să se împrumute, prin Comisia Europeană”, a spus Orban, care a precizat că se încearcă susținerea cât mai multor companii.