Cum profită românii cu credite de pe urma crizei zonei euro

Cum profită românii cu credite de pe urma crizei zonei euro

Dobânda interbancară Euribor s-a micşorat cu circa 0,4% în ultima jumătate de an.

Românii cu credite în euro au avut parte în ultimele luni de o surpriză plăcută: ratele au scăzut. Asta deoarece oficialii europeni au micşorat dobânzile la euro, pentru a ajuta economia slăbită.

Euribor, indicatorul în funcţie de care se calculează dobânzile la credite în moneda europeană, a scăzut de asemenea. Aşa se face că, spre exemplu, un de­bitor care achita în octombrie o rată de 163 de euro pentru un credit de 28.500 de euro, plă­teşte acum 158 de euro. Faţă de luna iulie a anului trecut, rata este cu circa 10 euro mai mică.

Cine profită de ieftiniri Câştigă efectiv din scăderea Euribor persoanele care au beneficiat de un curs de schimb relativ stabil de când au luat creditul până acum. Totodată, profită de reduceri de rată şi cei care încasează veniturile în euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Însă, persoanele cu venituri în lei şi care au luat credite în prima jumătate a anului 2011, de exemplu, când leul se aprecia, nu au putut beneficia de această scădere din cauza faptului că moneda naţională a slăbit în raport cu euro, între timp. Aceştia au avut de suportat, concomitent cu scăderea ratei în euro, o scumpire a ratei în lei, din cauza deprecierii leului. Pentru cei care au luat un credit în aprilie, de exemplu, atunci când leul era la maximul anului trecut, rata ex­primată în lei a crescut de la 612 la 651 în lei, din cauza deprecierii leului, deşi Euribor este ceva mai scăzut decât în aprilie. Rate stabile Ce ar putea urma? În opinia lui Liviu Voinea, director al Grupului de Economie Aplicată, este greu de crezut că mai putem vedea scăderi de dobândă cheie la nivelul zonei euro. Şi cursul ar putea rămâne stabil. "Cursul a fost stabil, chiar dacă economia locală a evoluat destul de prost. Rezervele valutare ale BNR sunt destul de mari, aşa că ne putem aştepta la o cotaţie stabilă şi în perioada următoare", a spus economistul.

AJUTOR

Beneficii conexe ale crizei

Criza zonei euro a fost un motiv de uşurare pentru unii dintre românii care au contractat credite în moneda europeană. Pentru a ajuta economia, Banca Centrală Europeană (BCE) a început să scadă dobânda, aşa încât firmele, dar şi populaţia să majoreze consumul. După ce anul trecut, în aprilie, BCE majorase dobânda până la 1,25% pe an şi în iulie, până la 1,5% pe an, în noiembrie trendul s-a inversat. În prezent, dobânda a ajuns din nou la 1% pe an, ca urmare a două decizii succesive de scădere cu 0,25%. Odată cu scăderea dobânzii, s-a diminuat, însă, şi Euribor, indicele în funcţie de care băncile calculează dobânda pe care o au de plătit clienţii la împrumuturile în euro. Aşa se face că, dacă în iulie 2011 aceasta atinsese un maxim anual de 1,6%, acum, nivelul său s-a redus la doar 1,22%.

"Rezervele valutare sunt destul de mari, aşa că ne putem aştepta la un curs de schimb stabil.“ LIVIU VOINEA,  director GEA