CTP şi Iliescu, dispută istorică la catafalcul lui Havel

CTP şi Iliescu, dispută istorică la catafalcul lui Havel

Fostul preşedinte Ion Iliescu şi jurnalistul Cristian Tudor Popescu s-au contrat în direct la Realitatea TV despre fostul preşedinte ceh Vaclav Havel, care a încetat din viaţă duminică, la vârsta de 75 de ani. CTP l-a întrebat pe Ion Iliescu: "Regretaţi că nu aţi avut o atitudine similară cu Havel?". Popescu spune despre Ion Iliescu că a fost "un disident de cadru organizat", şi nu un disident public, precum Havel.

La întrebarea lui CTP, Iliescu a răspuns:

"Nu puteam avea atitudine similară. Se cunoştea poziţia mea şi foarte multă lume mă ocolea, se temeau să mai dea ochii cu mine. Poziţia mea era explicită, dar nu aveam posibilităţi să o exprim public şi să ies public ca să determin o mişcare. Altele au fost imprejurările în care se desfăşura viaţa la noi. (...) Traiectoriile noastre au fost diferite şi pentru că diferite au fost traiectoriile ţărilor noastre, situaţiile politice şi traiectoria personală a fiecăruia. Havel era un autor dramatic, un intelectual, activ în viaţa societăţii sale. Eu am avut altă traiectorie. Inginer de meserie, apoi am intrat în politică. Am fost alături de Ceausescu, apoi am fost scos din viaţa politică şi m-a trimis spre reeducare. Am avut altă traiectorie decât cea a lui Havel".

"Am avut o discuţie cu Ion Iliescu, prin 1995, în care eu obiectam, îi reproşam că a fost un disident de cadru organizat, de şedinţă al partidului comunist şi nu un disident de public, de stradă, de mase, aşa cum a fost Havel. Dacă dânsul ar fi ieşit atunci în stradă, tovarăşul Ion Iliescu, atunci aş fi fost alături de dânsul. Alături de un om ca Iliescu aş fi fost în stare să ies în stradă, daca ar fi făcut publică disidenţa sa. Asta era diferenţa fundamentală. Havel a fost un lider al străzii, un lider public. Asta a şi făcut diferenţa în evoluţiile celor două ţări", a spus CTP. Jurnalistul l-a mai întrebat pe Iliescu de ce nu a avut o ieşire publică înainte de 1989. "Unde? În ce cadru, publică? Eu am scris în martie 1989 un text foarte dens pe care am încercat să fac să ajungă la Europa liberă. Nu a ajuns. A încercat Măgureanu să mă ajute", a răspuns Iliescu.

"Eu cred că nu am găsit omul, oamenii, printre cei 22 de milioane de români care să facă ce a făcut Havel", a mai spus Popescu. Citiţi mai multe informaţii în categoria dedicată lui Vaclav Havel. CITIŢI ŞI:

  • Fostul preşedinte ceh Vaclav Havel a murit în somn
  • Lech Walesa: Vocea lui Havel "va lipsi enorm Europei"
  • Nicolae Manolescu: "Vaclav Havel a fost o figură respectată în toată lumea"
  • Iliescu despre Vaclav Havel: "Dispare un om care a marcat istoria acestor ani"
  • "Scrisori către Olga", corespondenţa din închisoare

Ne puteți urmări și pe Google News