CSM: Ordinea de zi a Secței pentru procurori, suplimentată cu cererea de pensionare a lui Augustin Lazăr. Ce pensie ar putea avea procurorul general

CSM: Ordinea de zi a Secței pentru procurori, suplimentată cu cererea de pensionare a lui Augustin Lazăr. Ce pensie ar putea avea procurorul general

Ordinea de zi a ședinței Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a fost suplimentată, joi dinimeață, cu discutarea cererii de pensionare formulată de procurorul general al României Augustin Lazăr.

Mandatul lui Augustin Lazăr în fruntea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se încheie pe 28 aprilie, context în care actualul procuror general a depus pe masa CSM cererea de pensionare. Augustin Lazăr, de 62 de ani, va intra astfel în categoria pensionarilor de lux, cu un venit de cel puțin 26.943 de lei pe lună, adică aproximativ 5.700 de euro.

Potrivit surselor EVZ, Lazăr ar fi „în cărți” pentru un post de judecător la Curtea Constituțională – scenariu în care veniturile acestuia ar crește exponențial, deoarece magistrații CCR cumulează pensia cu salariu. Spre exemplu, Livia Stanciu adună astfel aproape 700.000 de lei, iar Mona Pivniceru 627.000 de lei.

Augustin Lazăr a fost respins săptămâna trecută de ministrul Justiției Tudorel Toader, pentru al doilea mandat în fruntea PICCJ. Alături de Lazăr s-au mai înscris fostul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, procurorul DIICOT Brașov Marian Drilea și fosta adjunctă a lui Kovesi la Parchetul General, Gabriela Scutea. Toader i-a „evaluat” pe toți patru și i-a declarat respinși, urmând ca o nouă selecție să aibă loc la Ministerul Justiției.

Procurorul general Augustin Lazăr îndeplinește criteriile de vechime și se încadrează în prevederile legii privind statutul magistraților la capitolul pensii, însă acesta nu și-a publicat pe site-ul Ministerului Public declarația de avere pentru anul 2018, astfel că EVZ a folosit ultima declarație de avere depusă de Augustin Lazăr.

Potrivit acestor date, dacă Augustin Lazăr ar decide să se retragă din activitate imediat după ce îi expiră mandatul în fruntea Parchetului General, acesta ar câștiga cel puțin 323.331 de lei anual, adică 80% din veniturile cumulate în 2017, care s-au ridicat la 404.152 de lei. Astfel, actualul procuror general al României ar câștiga o pensie lunară de 26.943 de lei, echivalentul a circa 5.700 de euro.