CSM, ÎCCJ şi Uniunea Judecătorilor se raliază demersului EVZ şi cer descretizarea arhivei SIPA | Serialul „Noi suntem Statul”
Editura Evenimentul si Capital

CSM, ÎCCJ şi Uniunea Judecătorilor se raliază demersului EVZ şi cer descretizarea arhivei SIPA | Serialul „Noi suntem Statul”

Mariana Ghena: „Rezolvare înseamnă, în primul rând, desecretizarea arhivelor"
Autor: | | 2 Comentarii | 1371 Vizualizari

Iniţiativa Evenimentului zilei care vizează descretizarea raportului întocmit de Ministerul Justiţiei în 2008 privind arhiva Serviciului Independent pentru Protecție și Anticorupție (SIPA) nu a rămas fără ecou în sistemul judiciar şi în lumea politică. Ieri, rând pe rând, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), preşedinta Înaltei Case de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) şi preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR) au cerut desecretizarea celebrului raport şi a arhivei SIPA. Şi politicienii cer să se facă lumină după ultimele dezvăluiri ale jurnalistului Dan Andronic

Luni, jurnalistul Dan Andronic a dinamitat justiţia şi lumea politică din România printr-un nou episod din serialul „Noi Suntem Statul”. În materialul publicat în Evenimentul Zilei, Andronic atrăgea atenţia asupra unor grave nereguli în ceea ce priveşte manevrarea arhivei fostului Serviciu Secret al Ministerului de Justiţiei. Arhiva SIPA ar conţine dosare ale magistraţilor cu detalii din viaţa privată a acestora care ar putea fi folosite ca obiecte de şantaj asupra lor. Ba, mai mult, jurnalistul a vorbit în material despre un raport al Ministerului de Justiţie finalizat în 2008 şi care ar fi trebuit să aibă ca finalitate mutarea arhivei SIPA la Arhivele Naţionale şi desecretizarea acesteia. La mai bine de opt ani arhiva este încă la Administraţia Naţională a Penitenciarelor, iar raportul, care ar putea scoate la lumină nereguli produse în timpul mandatului de ministru al Justiţiei a Monicăi Macovei, este încă secretizat. Drept urmare Evenimentul zilei a cerut ieri desecretizarea celebrului raport, care a fost trimis inclusiv CSATului, pentru a se face lumină într-un domeniu exterm de important pentru societate, sistemul de justiţie.

CSM vrea rezolvarea problemei

Prima care a vorbit despre arhiva SIPA, la primele ore ale dimineţii, a fost Mariana Ghena, preşedinta CSM. Aceasta a spus înainte de şedinţa CSM de ieri, că arhiva SIPA ar trebui desecretizată şi că va propune asta în plen. „Probabil vom discuta în plenul CSM desecretizarea arhivei SIPA. Eu cred că se impune rezolvarea acestei probleme pentru totdeauna, pentru a elimina orice fel de discuţie şi suspiciune pe tema asta. De cel puţin 15 ani aud numai discuţii despre SIPA şi cred că trebuie rezolvată. Rezolvare înseamnă, în primul rând, desecretizarea arhivelor, pentru că în condiţiile în care aceste documente vor continua să aiba regim de secret, deci clasificată, e mai greu să se rezolve această problemă”, a declarat Mariana Ghena.

Şefa ÎCCJ este pentru aflarea adevărului

La puţin timp şi şefa ÎCCJ a luat atitudine pe tema celebrei arhive, despre care există suspiciuni că ar fi fost folosită de-a lungul vremii ca obiect de şantaj la adresa unor magistraţi. Judec[toarea Cristina Tarcea a declarat ieri că se impune descretizarea arhivei pentru a se afla adevărul: „Rezolvare înseamnă în primul rând desecretizarea arhivelor, pentru că în condițiile în care aceste documente vor continua să aibă regim de secret, să fie clasificate, este mai greu să se rezolve această problemă”, a declarat marți Cristina Tarcea.

Președinta UNJR: „Prin SIPA erau urmăriţi şi şantajaţi magistraţi"

Cea mai dură împotriva arhivei SIPA a fost ieri Dana Gîrbovan, preşedintele Uniunii Naţionala a Judecătorilor din România, cea care a avut de-a lungul timpului o atitudine clară asupra acestui subiect. Ba mai mult, ea a cerut în ultimii ani jurnaliştilor să investigheze şi să dezvăluie cât mai mult informaţii despre fostul serviciu secret al Ministerului de Justiţie.„Se vorbeşte, din nou, despre SIPA - serviciul secret militar din cadrul Ministerului Justiție ce era înţesat de securişti şi prin care erau urmăriţi şi şantajaţi magistraţi. SIPA este o temă ce apare sistematic în spaţiul public, este dezbătută câteva zile şi apoi este iar îngropată, pentru a reveni recurent", a spus ieri Dana Gîrbovan. Ea a mai spus că la 27 de ani de la căderea comunismului„continuăm să activăm în diverse sectoare din societate, inclusiv în justiţie, cu instituţii şi mentalităţi moştenite din orânduirea comunistă". Preşedinta UNJR este de părerea că este nevoie să se facă lumină în cazul SIPA pentru a avea o justiţie cu adevărat independentă. Ea a vorbit şi despre fostul ministru al Justiţiei, Raluca Prună, care a intenţionat să trimită arhiva SIPA„instituţiilor abilitate", evitând astfel desecretizarea. „Ministrul Prună nu a dorit desecretizarea acelei arhive, ci ca informaţiile de interes operativ culese de SIPA să fie transferate instituţiilor abilitate". Adică şi acele informaţii compromiţătoare şi de şantaj la adresa magistraţilor să fie transmise, legal acum,„instituţiilor abilitate", fără a se preciza cine ar fi acelea", a spus şefa UNJR. Președinta UNJR a mai cerut clarificarea situației Arhivei SIPA într-o scrisoare deschisă din 2016 adresată premierului Dacian Cioloș. Gârbovan își exprima temeri legate de manipularea arhivei după ce s-a închis SIPA, în 2006.


FOTO: Dana Gîrbovan vrea desecretizare totalăÎn Justiţie există şi acum informatori cu robe

Un celebru judecător cere demascarea informatorilor cu robe şi crearea unei comisii parlamentare de anchetă care că cerceteze arhiva SIPA şi publicarea acesteia.

Preşedintele Asociaţiei Judecătorilor din România, judecătorul Sergiu Leon Rus, de la Curtea de Apel Cluj, îi cere ministrului Justiţiei, Tudorel Toader să desecretizeze arhiva fostului serviciu secret, care controla vieţile magistraţilor precum şi să publice numele informatorilor cu robe, care dădeau note informative despre colegii lor magistraţi. „Mulţi dintre aceşti informatori zeloşi sunt şi azi în funcţii şi pe lângă că execută ordinele pe care le primesc în continuare de la serviciile secrete, dispun de destinele celor pe care îi judecă", spune judecătorul.

Judectorul Sergiu Rus, doctor în drept, cu 18 ani vechime în magistratură, susţine că SIPA avea un număr foarte mare de informatori, recrutaţi din rândul magistraţilor, care,deşi sunt obligaţi prin lege să declare dacă sunt sau nu colaboratori ai unui serviciu secret, declarau în fals neadevăruri.„Este obligatorie demascarea magistraţilor colaboratori, care având în vedere cantitatea mare de dosare vizând magistraţii, trebuie să fi fost foarte numeroşi şi prolifici. Acest lucru se impune şi din considerente de ordin moral, judecătorii şi procurorii corecţi trebuind săşi cunoască delatorii".


FOTO: Președintele AJR cere și el desecretizareSIPA făcea poliţie politică în instanţe

De foarte multe ori, mai spune judecătorul Rus, SIPA a acţionat în favoarea unor şefi de instanţe, care trebuiau să fie numiţi în funcţii sau chiar pentru pronunţarea unor sentinţe favorabile în anumite dosare penale sau civile. „Potenţialul SIPA de influenţare şi şantajare a magistraţilor nu a fost folosit numai pentru consolidarea dominaţiei şefilor de instanţe şi parchete asupra magistraţilor care soluţionau cauze, ci, prin aceşti şefi colaboratori şi presiunile lor asupra magistraţilor, în beneficiul politicienilor, ca o poliţie a acestora în domeniul judiciar”. Ca o concluzie, mai spune judecătorul Rus, arhiva SIPA, de la Ministerul Justiţiei nu trebuie distrusă, ci făcută publică. „Primordială este demascarea colaboratorilor, nu distrugerea arhivei, prin utilizarea documentelor din care să reiasă numele magistraţilor informatori şi autori de note informative, precum şi tragerea la răspundere a celor care au blocat, fie şi prin inacţiune, epurarea sistemului de aceste elemente colaborative, iar iniţiativa şi finalitatea, nu poate aparţine decât Parlamentului, printr-o comisie de anchetă“. (Mihai Şoica)

Dragnea îi cere Ministrului Justiţiei desecretizarea raportului din 2008

Şi politicienii au reacţionat la dezvăluirile lui Dan Andronic. Liviu Dragnea, preşedintele PSD, i-a cerut ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să desecretizeze raportul din 2008 privind arhiva SIPA. „Dacă şi în acest subiect legat de noul scandal, cel mai proaspăt scandal care a apărut acum cu arhivele SIPA, dacă nu face nici măcar gestul de a desecretiza raportul, atunci încrederea mea în dumnealui va fi aproape de zero", a susţinut preşedintele PSD, luni seară, la Antena3. Liderul PSD a continuat şi a spus că ştie şi el că, în perioada 2007-2008, la Ministerul Justiţiei, s-a făcut un raport care se referea la dispariţia unor dosare din arhiva SIPA.„Faptul că cineva ar fi putut să folosească acele informaţii pentru a şantaja, pentru a influenţa decizii ale justiţiei, mie mi se pare unul dintre cele mai urâte lucruri care s-au întâmplat în România în ultimii ani. Acesta poate să fie unul din cele câteva instrumente care au fost folosite de sistem, binom, trinom şi aşa mai departe. Ministrul Justiţiei actual cred că poate să desecretizeze măcar acel raport într-o primă fază, dar eu am mai spus că poate arhiva asta ar trebui desecretizată, ar trebui identificată şi desecretizată", a spus Dragnea.


Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate