Noi suspecți în cazul profanării cimitirului din Valea Uzului. Cine sunt cei care au oripilat o țară întreagă

Noi suspecți în cazul profanării cimitirului din Valea Uzului. Cine sunt cei care au oripilat o țară întreagă

Autoritățile au efectuat percheziții în cazul profanării cimitirului din Valea Uzului. Până la acest stadiu al anchetei, cinci persoane sunt suspectate că ar fi acoperit cu saci de gunoi crucile eroilor români.

Autoritățile din Bacău au declanşat o anchetă pentru identificarea persoanelor care au acoperit cu saci negri de plastic toate cele 52 de cruci ale eroilor români, dar şi monumentul din Cimitirul Internaţional Valea Uzului, în cazul căruia UDMR a cerut intervenţia premierului Dăncilă.

Vineri, au apărut mai multe fotografii în care se vede cum cele 52 de cruci ale eroilor români şi crucea mare, ortodoxă, au fost îmbrăcate în saci de gunoi.

Ne puteți urmări și pe Google News

UDMR consideră că a fost vorba despre o provocare care a avut ca scop discreditarea maghiarilor, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul partidului.

„Consiliul Regional al Aleșilor Locali din Ținutul Secuiesc consideră că acoperirea, cu saci negrii, a crucilor amplasate de administrația locală a orașului băcăuan Dărmănești în Cimitirul din Valea Uzului este o provocare și se delimitează atât de acțiune, cât și de persoanele care au comis-o.

Pe de altă parte, în urmă cu ceva timp președintele UDMR, Kelemen Hunorm i-a adresat permierului Viorica Dăncilă o scrisoare  prin care prin care îi solicită să efectueze demersurile necesare pentru a opri construcţia prin procedură administrativă, până la clarificarea situaţiei.

„Este inadmisibil din punct de vedere politic şi ilegal din punct de vedere administrativ faptul că primăria localităţii Dărmăneşti din judeţul Bacău a alocat ilegal parcele pentru mormintele soldaţilor români în incinta cimitirului din Valea Uzului, localitate aflată în judeţul Harghita, fără să ceară permisiunea Primăriei Sânmartin, care administrează şi întreţine cimitirul”.

„Cerem premierului să oprească denigrarea memoriei soldaţilor maghiari.”, conform Observator.

Constantin Toma, primarul orașului Dărmănești, a declarat că situația este diferită de cea expusă de cei din Harghita. În realitate, cimitirul internațional a fost înființat în 1926 de Societatea Cultul Eroilor. Au fost îngropați aici soldați germani, austrieci, unguri, români, sârbi, italieni etc. Apoi, în Al Doilea Război Mondial, au mai fost înhumați aici soldați români, ruși, germani. În total, 1.200 de eroi, dintre care 900 necunoscuți.

După 1990, comunitatea maghiară coordonată de o asociație religioasă din Miercurea Ciuc, fără nicio autorizație, a plantat circa 700 de cruci cu însemne ale eroilor maghiari. De asemenea, au pus la pământ crucile eroilor altor națiuni.