Editura Evenimentul si Capital

Războiul cu crucea ortodoxiei în mână: Rusia vrea un Patriarhat alternativ în Turcia. Pulsul Planetei

Autor: | | 0 Comentarii | 2134 Vizualizari

Războiul intra-ortodox între Patriarhatul Ecumenic al Constantinopolelui și Patriarhia Bisericii Ortodoxe Ruse a ajuns la cote imposibil de anticipat, pe motivul acordării autonomiei Bisericii Ortodoxe Ucrainene și a viitoare acordări a tomosului de autocefalie Kievului. Răzbunarea lui Putin, care consideră Biserica ortodoxă rusă drept o unitate militară la dispoziția sa, un instrument de dominație și hegemonie cel puțin în spațiul post-sovietic, nu are margini. Ultima găselniță este subminarea Patriarhiei Ecumenice.

Astfel, evident în numele creștinismului, ortodoxismului, păcii și înțelegerii, a iertării și servirii preacredincioșilor creștini din lume, așa cum ne învață Sfânta Scriptură, Rusia a decis nu întoarcerea celuilalt obraz, ci acțiuni agresive de război cu crucea-n mână, respectiv subminarea celui mai vechi și mai legitim Patriarhat canonic ortodox prin trimiterea de preoți ruși în Turcia și crearea unuei biserici și unui Patriarhat alternativ, care eventual să-l înlocuiască pe cel de la Constantinopole.

Când Moscova a vorbit în urmă cu câteva săptămâni, despre un Patriarhat Ortodox al Turciei, totul a părut o glumă proastă. Țară majoritar musulmană, Turcia are doar vreo 2000 de creștini ortodocși înregistrați, reuniți în Patriarhia Ecumenică a Constantinopolelui. Ei bine, Rusia a decis, în înțelepciunea deciziilor sale, firește, profund canonice și creștine, nicidecum în spirit vindicativ și al discordiei stârnite de Necuratul, oricare o fi ăla, în conducerea statului rus, că există mulți credincioși de origine rusă și mulți turiști ruși în Turcia care au nevoie de servicii religioase.

Șeful biroului pentru Afaceri Externe al Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse, Mitropolitul Ilarion, a declarat că rezerva pe care o avusese până de curând Biserica Ortodoxă Rusă față de servirea acestor creștini, din respect pentru Patriarhia Ecumenică, a încetat odată cu acțiunea de anunțare a deschiderii pentru o Patriahie reunificată a Ucrainei și reprimirea în Biserica Ortodoxă a celor doi capi ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene autocefale, respectiv a Mitropoliei independente ruptă de Moscova, și că nu mai există altă cale decât cea de a trimite preoți ruși în Turcia pentru a înființa parohii care să creeze o nouă Patriarhie rusă.

Motivația vine de la “cele câteva zeci de mii de vorbitori de limbă rusă din Turcia” cărora Rusia dorește să le ofere serviciul în limba lor maternă, pe lângă turiști. Ba Mitropolitul Ilarion, comițând câteva păcate capitale din Evanghelie cu o asemenea abordare, a anunțat că, deoarece Patriarhul Ecumenic din Constantinopole a violat teritoriul canonic al Rusiei acordând independență bisericii ucrainene și pregătindu-se să le dea și Tomosul de autocefalie, Moscova nu se va mai abține de la lucrarea sa în Turcia și de la crearea unui viitor Patriarhat. Deja biserica din incinta consulatului general rus de la Istanbul a fost locul celebrării slujbelor de către doi preoți veniți din Rusia, pentru prima dată. Este vorba despre o biserică sfințită de ambii Patriarhi, Kiril al Rusiei și Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, în 2009.

Astfel, subminarea unui instrument imperial și hegemonic rus precum biserica dominantă a fost gândită de Vladimir Putin ca fiind echivalentă cu prăbușirea Imperiului Țarist și al Uniunii Sovietice, un instrument care elimină o dominație și influență directă către credincioșii cu precădere din Belarus și Ucraina, dar și din alte state foste sovietice. Și care trebuie pedepsită.

Doliu URIAS in lumea filmului! S-A STINS in urma cu putin timp... Vestea a fost un SOC pentru TOTI

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI