Crucea de SMARALDE a Patriarhului Teoctist
Editura Evenimentul si Capital

Crucea de SMARALDE a Patriarhului Teoctist

Autor: | | 0 Comentarii | 1973 Vizualizari

A apărut un nou număr – eveniment al revistei Martyria, tipărită cu binecuvântarea Arhiepiscopului de Râmnic, IPS Varsanufie.

Când apărea la începutul anului trecut primul număr din Martyria, „revistă de teologie şi spiritualitate ortodoxă”, în condiţii grafice absolut excepţionale şi beneficiind de un prestigios colegiu redacţional, precum şi de colaboratori străluciţi, mărturisesc că m-am îndoit de capacitatea ei de a supravieţui mult timp, într-o ţară în care publicaţiile culturale, mai cu seamă cele tipărite, au viaţă scurtă.

Deşi mi-a parvenit cu oarecare întârziere primul număr (ianuarie – iunie) din anul 2017, descopăr cu încântare că Martyria, aflată sub patronajul Arhiepiscopului de Râmnic, IPS Varsanufie, se ambiţionează să menţină linia de eleganţă, de rafinament erudit şi de profunzime duhovnicească dintru început.

Dificilă sarcină să rezum într-un spaţiu restrâns bogăţia conţinutului acestui al treilea număr (de la apariţie).

Astfel, trebuie neapărat pomenit studiul „Triodul în tradiţia ortodoxă” al părintelui profesor doctor Nicolae D. Necula, mutat la Domnul acum două luni, la o vârstă la care ar mai fi putut sluji, preda şi scrie încă mulţi ani.

Triodul – carte de cult şi Triodul – perioadă a anului bisericesc, ambele având rolul de a-l pregăti pe creştin pentru a primi cum se cuvine marea sărbătoare a Învierii Domnului. Scria părintele profesor: „Ca să trăim bucuria Învierii, trebuie neapărat să trecem prin nevoinţele postului. De Dumnezeu nu ne putem apropia decât în stare de curăţie şi de sfinţenie. Perioada Triodului şi Postul cel Mare sunt cele mai la îndemână căi şi mijloace pentru realizarea acestui scop. De aici, strânsa legătură dintre Triod şi Înviere. Pocăinţa, părerea de rău pentru păcate, postul, ca mijloc de curăţire şi desăvârşire, şi spovedirea păcatelor nu le facem de dragul lor, ci numai raportate la Înviere. Această legătură dintre Triod şi Înviere, Post şi Înviere, Pocăinţă şi Înviere, este una din ideile centrale care stăruie în cartea şi în perioada Triodului.”

În aceeaşi ordine de idei a Pocăinţei, să cităm şi câteva versuri dintr-o rugăciune inedită a Sfântului Calinic de la Cernica, scoasă la lumină de Dinu Săraru şi să subliniem, împreună cu acesta, surprinzătoarea menţionare de către ierarh a „cunoaşterii” printre păcatele pe care le regretă:

„Ci dacă nu este cu putinţă a scăpa de moarte cu lucrul,

Eu mă silesc a scăpa de ea cu gândul.

(Oh şi vai cum m-am împietrit).

În fieşte-care zi petrecând fraţi la mormânt şi nimic, nu m-am umilit,

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate