Gabriel Liiceanu: "Mircea Cărtărescu e cel mai ieftin brand pentru România. Aşa cum era altădată sportul"
- Alexandra Postelnicu
- 16 octombrie 2012, 14:06
GABRIEL LIICEANU - scriitor, filosof, HORIA ROMAN PATAPIEVICI - fost preşedinte ICR, MIRCEA CĂRTĂRESCU - scriitor au discutat în emisiunea "Sub semnul întrebării" a lui Robert Turcescu, din această seară, despre atacul neîntrerupt la adresa intelectualilor şi la valorile culturale româneşti.
În timp ce Patapievici şi Liiceanu au acuzat de la moderatorii emisiunilor, care permit asemenea atacuri la adresa intelectualilor, la CNA, care nu este în stare să "filtreze asemenea murdării", Cărtărescu susţine că după 30 de ani de activitate nu vrea să ajungă să fie scuipat pe stradă şi că dacă atacurile nu vor înceta este posibil să aleagă calea exilului. HORIA ROMAN PATAPIEVICI
- Atacurile au început cu ICCMER, condus de Vladimir Tismăneanu. A doua instituţie au fost Arhivele Naţionale şi apoi atacul la adresa ICR, un atac împotriva afilierii instituţionale a ICR, pentru că şeful statului numea preşedintele institutului şi schimbarea misiunii. Atacul sistematic a început în 2008 pe chestiunea invitării la o Şcoală de Vară la Berlin a doi savanţi, carea ave un foarte bun pedigree universitar. Imediat a urmat scandalul simbolic "scandalul poneiului roz". Acesta a fost o mistificare totală.
- În loc să facem emisiuni în care să ne bucurăm că un contemporant de-al nostru se află pe lista scurtă a premiului Nobel noi facem aceste lucruri (referire la materialul din Cotidianul sau la emisuni televizate în care Cărtărescu este numit agent SIE n.r)" a comantat fostul director ICR. Cât priveşte echivalenţa cu pensiile, Patapievici consideră că este o problemă care ţine de Parlament.
- Parlamentul a decis că "e important să investim în fondul de pensii, pentru a da pensii, dar şi că este important să investim în cultură. Şi a spus că de acest lucru se ocupă ICR. Este o decizie pe care un stat poate să o ia şi atunci nu comparăm pensiile cu costurile traducerii unui volum în străinătate sau nu o ia, dar atunci dăm numai pensii şi nu mai promovăm cultura română în străinătate."
- E profund imoral, populist şi demagogic să traduci în pensii banii alocaţi traducerii unei cărţi de un autor român sau a montării peste hotare a unei piese de teatru de un autor român.
- Astfel de comparaţii nu fac decât să creeze un spaţiu public viciat de ignorarea faptului că un stat este responsabil şi faţă de pensii şi faţă de cultura vie fără de care nu are nicio identitate.
- Pentru murdăriile care sunt spune pe post la adresa intelectualilor trebuie mai întâi să se ceară socoteală moderatorului care permite astfel de acuzaţii nefondate fără ca interlocutorul să aducă dovezi.
MIRCEA CĂRTĂRESCU
- Am simţit pentru prima oară în 30 de ani de carieră că lumea culturală este solidară cu mine. Am primit nenumărate mesaje pe telefon, pe Facebook, numeroase accesări pe blog şi articole. Oamenii de cultură îşi dau seama că nu se mai poate continua în acest fel.
- Nu numai politic este motivată această ură, se datorează şi deschiderii foarte largi a porţilor democraţiei. Fiecare om are posibilitatea să îşi spună părerile. Am început să avem imaginea unei altfel de Românii, care ne-a luat prin surprindere. Este România forumurilor, a blogurilor, care arată naţionalismele, şovinismele. Este un fenomen fundamental, lipsa de educaţie, schimbarea în fiecare an a sistemului de învăţămând, mediile electronice care vor împinge căţile doar în mănăstiri ca în Evul Mediu.
- Se aud doar vocile oamenilor care ştiu doar să înjure şi să calomnieze.
- Iniţial citeam impresiile de pe forumurile articolelor mele şi îmi venea să vomit. Acum nu o mai fac.
- La atacurile cu privire la faptul că imaginea mea este fabricată artificial din banii ICR, am adus aceste cărţi astăzi. Prin fapte şi nu prin injurii şi justificări arătăm adevărul adevărat. Mie nu-mi pasă de imaginea pe care mi-o face Cotidianul sau altcineva. Dar vreau să arăt oamenilor care e situaţia. Când imaginea unui om este pătată, trebuie reacţionat. S-a spus că mi s-a fabricat o operă de către ICR. Aici, în studiou, am adus 32 de cărţi care au fost publicate de edituri străine fără nici o contribuţie românească, înainte să vină Patapievici la ICR, înainte să fie inclusiv Traian Băsescu la preşedinţie.
- S-a spus că mi s-a fabricat o operă ca să merg în străinătate să fac propagandă Guvernului. Am adus aici 32 de cărţi publicate de edituri străine, fără contribuţii româneşti. S-a spus că acestea au fost publicate în tiraje confidenţiale, iar eu acum strâng de la toate edituriile cifre pentru a le arăta oamenilor. Una dintre cărţile mele a fost publicată în Germania în 10.000 de exemplare.
- Eu nu am agent literar nici astăzi. Sunt un caz special în lume. Cu excepţia ultimilor 5 ani, în care cărţile mele sunt gestionate de către două edituri germane. Toate drepturile mele internaţioanele sunt gestionate de acestea. Humanitas şi nici Liiceanu nu a luat niciun ban din cărţile mele internaţionale. Nu am contract de exclusivitate cu editura Humanitas şi nu am cedat niciodată drepturile mele editurii.
- Situaţia este în progres şi după părerea mea va escalada, fiindcă urmează alegerile. Nu exclud ca, la un moment dat, să aleg calea exilului. Pentru că România în momentul de faţă se scufundă. Dacă tot acest proces va continua, nu se va mai putea trăi în România.
GABRIEL LIICEANU
- Eu nu cred că e bine să coborâm în detaliile pe care le oferă Patapievici pentru că publicul nu este la curent cu culisele.
- Atacurile acestea se explică pe două căi. Pe de-o parte, ne-am permis ca, într-un regim democratic, să avem opţiuni politice libere. Intelectualii de aici de la masă au fost arătaţi cu degetul pentru opţiunile lor politice. Oamenii de genul nostru trebuie mânjiţi în ce au ei cel mai curat. Pe de altă parte, invidia şi ura din partea altor artişti sau oameni de cultură au ajuns la grade inimaginabile. Iar mesajul lor este: daţi-vă la o parte să venim noi. Când nu poţi distruge mesajul, distruge mesagerul.
- Democraţia nu a explodat doar în România. Acest primitivism la nivelul cuvintelor nu este peste tot. Ceea ce există la alţii este că societatea, prin instituţii, are grijă să te protejeze.
- Titlurile lui Mircea Cărtărescu sunt solicitate de editurile străine.
- Tehnica minciunii de sorginte comunistă e următoarea: cu cât minciuna e mai gogonată, cu atât ea prinde mai bine. Asta se întâmplă la unele televiziuni. E o otravă publică generalizată! Faptul că se permite aşa ceva în spaţiul public şi că CNA-ul nu se sesizează este inacceptabil. Aceasta este o otravă publică care ne afectează. CNA-ul trebuie dat în judecată la CEDO pentru că statul român nu este în stare să filtreze aceste murdării.
- Un om care a lucrat în DIE, Sorin Roşca Stănescu, este cel care îi acuză pe oameni ca Mircea Cărtărescu că lucrează unde a lucrat el.
- Nu există drepturi de exclusivitate cu o editură potrivit legii dreptului de autor. Niciun autor nu se vinde ca un sclav spiritual. ICR are o obligaţie clară: să promoveze în străinătate imaginea României prin cultură. Cărtărescu a fost scos în evidenţă prin inteligenţa celui care a condus Institutul, Patapievici, şi prin talentului lui Mircea Cărtărescu care se cere la export.
- Mircea Cărtărescu e cel mai ieftin brand pentru România. Aşa cum era altădată sportul. E ca şi cum ai spune astăzi cum de s-au dat bani pentru pregătirea Nadiei Comăneci şi nu s-au dat la pensii? Bravo lui Horia Patapievici că a ştiut să gestioneze un asemenea brand, cum e Cărtărescu!
ANDRE ŞERBAN (prin telefon)
-
Nu e adevărat că nu am fost susţinut de ICR, cum s-a spus. Cea mai importantă activitate din aceşti ani a fost Academia Itinerantă, susţinută de ICR, de Horia-Roman Patapievici şi de Corina Şuteu de la New York. Ceea ce spune domnul Andrei Marga ne întoarce la Uniunea Sovietică, la anii 50. Nu mai este acelaşi domn Marga pe care l-am cunoscut cândva...
Rămâneţi pe www.evz.ro pentru a afla cele mai importante declaraţii ale celor trei oameni de cultură.