Editura Evenimentul si Capital

Cronică din instanță. Un martor protejat s-a ales cu trei dosare penale din răzbunarea ofiţerilor ONMP

Autor: | | 1 Comentarii | 2425 Vizualizari

Un bărbat implicat în Programul de protecţe a martorilor condus de Augustin Bărăscu, fost şef ONPM trimis în judecată pentru abuz în serviciu, a relatat cum s-a ales cu trei dosare penale din cauza ofiţerilor ONPM şi cum aceştia făceau tot posibilul să îl excludă din Program

Partenerul de viaţă al fostei avocate a lui Dinel Staicu, Alina Răducanu (foto), aflat în programul de protecţie a martorilor, a fost audiat în calitate de inculpat într-unul dintre cele trei dosare penale cu care s-a ales după ce ofiţerii Oficiului Naţional pentru Protecţa Martorilor (ONPM), sub comanda lui Augustin Bărăscu, l-au „liniştit” asigurându-l că poate conduce şi cu permisul expirat. Aşa s-a ales cu trei dosare penale, după ce Poliţia Rutieră l-a prins de fiecare dată.

„Spuneau că pot să stau liniștit”

„Eram convins că permisul nu era suspendat, ci doar expirat. Mi s-a refuzat deplasarea la Craiova pentru a-l reînnoi, invocând că nu sunt echipe pentru deplasare, că nu sunt fonduri. Au fost câteva situaţii în care am condus, situaţii de maximă urgenţă, spre exemplu atunci când am fost cu fetiţa la spital.

Ofiţerii de legătură ştiau, pentru că i-am informat de fiecare dată. La câteva minute eram oprit de Poliţie. Mereu se întâmpla acelaşi lucru: ofiţerii de legătură spuneau să stau liniştit, să semnez şi după aceea, ca un domino, mi-au mai făcut două dosare penale.

Am făcut plângere la DNA. Aceste şicane ofiţerii mi le făceau pentru că refuzam anumite lucruri. Mă puneau să semnez pentru o sumă, urmând ca eu să primesc altă sumă de bani, am refuzat o garsonieră la marginea Bucureştiului”, a declarat Marian Bogdan Bobocel.

Bărbatul e convins că ofiţerii încercau să obţină excluderea lui din Programul de protecţie a martorilor.

Bătaie de joc

„Aceste dosare mi s-au făcut pentru a mă exclude din program. Eu nu ştiam la vremea respectivă că e un articol în legea ONPM unde scrie că dacă martorul comite noi infracţiuni e exclus din program. Una dintre marile noastre certuri a fost atunci când mi-au găsit un loc de muncă. Uite, mi-au spus, ţi-am găsit, te angajezi şofer. Am spus: vă bateţi joc de mine?! Cum să mă angajez şofer când am permisul expirat?!

Atunci semnează că refuzi, mi-au spus ei. Dacă refuzam, era un alt motiv de excludere”, a declarat bărbatul în faţa unui complet de magistraţi de la Curtea de Apel Bucureşti.

În paralel, această instanţă judecă şi dosarul penal al lui Augustin Bărăscu, trimis în judecată alături de alţi ofiţeri de la Protecţia Martorilor pentru abuz în serviciu.

Bărăscu şi oamenii lui, deferiţi Justiţiei

Fostul director al Oficiului Național pentru Protecția Martorilor (ONPM) Adrian Bărăscu a fost trimis în judecată, în data de 1 februarie 2016, de procurorii DNA, alături de alți comisari din cadrul ONPM, pentru abuz în serviciu și alte fapte asimilate corupției. Alături de Bărăscu, procurorii i-au mai trimis în judecată pe comisarii-șefi în cadrul ONPM, la data faptelor, Ion-Octavian Nanu, Felicia-Violeta Popa, Aurel Lehăduș și Dan-Cristian Pușcaș.

„În perioada 2014 — noiembrie 2015, membrii grupului au acționat, pe de o parte, în vederea supradimensionării cuantumului fondurilor bănești necesare protecției martorilor, iar, pe de altă parte, pentru reducerea cheltuielilor destinate folosului exclusiv al martorilor din Programul de protecție”, informează comunicatul DNA.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI