Cronenberg: "Freud a vorbit despre incest şi copii violaţi"
- Pierpaolo Festa
- 24 noiembrie 2011, 13:42
Regizorul canadian David Cronenberg a explicat pentru EVZ de ce, între Freud şi Jung, îl preferă pe cel dintâi, şi pentru forţa cu care acesta s-a bătut cu tabuurile.
Lungmetrajul "O metodă periculoasă", de David Cronenberg, cu Viggo Mortensen (în rolul lui Freud), Michael Fassbender (Jung) şi Keira Knightley (Sabina Spielrein, mărul discordiei dintre cei doi psihanalişti) intră în cinematografele din România la finalul acestei săptămâni.
Pentru EVZ, cineastul prezent la festivalul de la Veneţia, unde lungmetrajul a avut premiera mondială, a explicat de ce psihanaliza după Woody Allen nu e validă.
EVZ: Spuneaţi în conferinţa de presă că psihanaliza e monopolul lui Woody Allen. Cum îl percepeţi? David Cronenberg: Păi, Woody, care râde mult de el însuşi, spune că merge la un psihanalist de vreo 30, 40 sau 50 de ani. Când auzi asta, e imposibil să nu te întrebi dacă psihanaliza funcţionează (râde). Dacă stai să te gândeşti, Freud nu făcea aşa ceva. Veneai la câteva şedinţe, cam cinci - şase, îţi rezolva problema şi te trimitea acasă. Cred că Freud ar fi fost şocat să audă că cineva merge la psihanalist de 30 de ani. Unii cred că tratamentul lui Woody ar fi după metoda freudiană, dar nu e deloc aşa. Freud nu credea că psihanalistul ar trebui să fie prietenul, partenerul şi un "life coach" pentru pacient timp de o viaţă întreagă!
Mai e la modă psihanaliza? Foarte. Sunt atât de multe feluri... Există şi terapie cognitivă. Numai în Zürich sunt vreo 200 de analişti jungieni. Am citit un articol de curând în "New York Times" despre cât de populară este psihanaliza freudiană în China actualmente, acum că devine din ce în ce mai burgheză şi mai capitalistă. Nu ştiu cât de bine a prins analiza jungiană acolo...
Religie contra psihanaliză
Între Jung şi Freud, sunteţi de partea celui din urmă? Nu sunt de partea nimănui, în sensul că trebuie să îmi iubesc toate personajele, să le îngrijesc şi să fiu afectuos cu ele. Dar în termenii filosofiei mele de viaţă sunt mai apropiat de Freud. Dar "O metodă periculoasă" e dramă, nu propagandă. Nu vreau să vând ceva cuiva în acest film. Mi se par ambii oameni interesanţi, pasionaţi de ideile lor, pe care leau integrat în vieţile lor şi în carierele lor. Nu se vede asta în film, dar şi soţia lui Jung, Emma, a devenit psihanalist. A scris o carte despre mitologie, despre figura lui Mercur. Şi Jung era interesat de subiect, dar a spus că se abţine pentru ca acesta să rămână teritoriul ei. Ideea că poţi lua această putere în propriile mâini şi să ajuţi alţi oameni era foarte seducătoare şi potentă la acea vreme. Acum, când cunoaştem o groază de oameni care merg la psihoterapeut, ni se pare un dat. Dar nu era aşa, chiar era o metodă periculoasă, o forţă care genera dezordine la nivel social.
Dar de ce îl preferaţi pe Freud? Unul din motivele pentru care îl prefer pe Freud este că el n-a pierdut niciodată din ochi realitatea corpului uman. Era tabu la vremea respectivă să vorbeşti despre penis, vagin, organe genitale, aşa ceva nu se discuta. Dar toţi le aveau. Cred că psihanaliza este orientată către corp şi către familii. De exemplu, copiii molestaţi de părinţi, incestul... Freud a vorbit despre asta pentru că pacienţii lui aveau fantezii ciudate, temeri şi traume. Şi, după ce i-a psihanalizat, a constatat că fuseseră molestaţi în copilărie de taţii lor, de mame, de unchi etc. Oamenii nu voiau să ştie că existau copii violaţi. Pe când Jung fugea de corp, Freud a văzut asta - vorbea despre spiritualitate, transcendenţă, suflet şi lăsa corpul în urmă. Pentru mine, în final Jung a ajuns un lider religios de fapt, nu un medic.
Cum de aţi devenit fascinat de psihanaliză? Mi se pare fascinantă ideea că un om îşi pune viaţa privată în mâinile unui alt om şi, pe deasupra, în mâinile unui om pe care nu-l cunoaşte. Nu te psihanalizează un membru al familiei, ci un profesionist. "Îţi dau viaţa mea sexuală, cea interioară, visele, temerile mele şi vreau să mă ajuţi să mă înţeleg" - nu vi se pare extraordinar? Dacă stau să analizez, ceea ce face un artist este foarte similar cu ce face un psihanalist. Există o realitate oficială, în care funcţionăm, aceea în care mergem la muncă, ne facem treburile. Dar viaţa nu se limitează la atât. Iar psihanalistul şi artistul caută să descopere ce e dedesubt. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/uZ7JKmcLTsI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> "Freud ar fi fost şocat să audă că cineva merge la psihanalist de 30 de ani." DAVID CRONENBERG, regizor Citiţi şi:
- Keira Knightley s-a dedublat
- EXCLUSIV EVZ. Keira Knightley: "Personajul meu se masturbează frecvent" | VIDEO
- Keira Knightley a băut vodcă înainte de a se lăsa bătută la fund în "A Dangerous Method"