Criza politică intră în prelungiri
- Andreea Udrea, consultant politic
- 2 august 2012, 23:09
PDL găseşte Guvernul vinovat pentru faptul că judecătorii întârzie cu decizia. Victor Ponta spune că CCR a luat decizia corectă.
Reacţiile politice la hotărârea surprinzătoare a CCR de amânare a deciziei privind referendumul de demitere a preşedintelui suspendat, Traian Băsescu nu au întârziat să apară. Preşedintele PDL, Vasile Blaga a cerut ieri demisia de onoare a guvernului condus de Victor Ponta, susţinând că actualul Executiv se face vinovat de faptul că CCR a fost pusă în situaţia de a amâna o decizie privind referendumul din 29 iulie. Astfel, Blaga a subliniat că la baza deciziei CCR stau datele furnizate de guvern, în speţă de Ministerul de Interne. El a amintit că ministrul de Interne, Ioan Rus, declara, în timpul campaniei pentru referendum, că potrivit listelor actualizate numărul cetăţenilor cu drept de vot este de 18. 292. 514, cifră confirmată de MAI şi miercuri, pentru ca ieri, acelaşi minister să dea "o nouă adresă CCR prin care susţinea că nu garantează pentru exactitatea datelor comunicate". Liderul PDL a adăugat că în acest context‚ ar trebui anulate şi alegerile locale "pentru că numărul consilierilor locali şi al celor judeţeni este stabilit în funcţie de numărul celor înscrişi în listele electorale permanente". MAI, atenţionat de Antonescu Preşedintele interimar, Crin Antonescu nu vede instabilitatea politică care ar urma să continue până când CCR va lua o decizie în privinţa referendumului, despre care vorbea liderul PDL. "Nu înseamnă în niciun caz că România traversează până atunci o perioadă de instabilitate", a punctat Antonescu, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni, adăugând că în data de 12 septembrie vom şti dacă vom avea alegeri anticipate prezidenţiale. În plus, preşedintele interimar a precizat că MAI "va trebui să-şi facă cu mai multă eficienţă, cu toată eficienţa" datoria, referindu-se la actualizarea listelor electorale. Premierul Victor Ponta a apreciat că decizia CCR privind referendumul este una corectă, iar guvernul pe care îl conduce se va reuni astăzi pentru a lua măsurile executive necesare pentru punerea în aplicare a solicitărilor venite din partea Curţii Constituţionale. Tot azi, la ora 12.00, la Guvern, vor avea loc discuţii cu toate instituţiile responsabile în actualizarea listelor electorale, a mai anunţat premierul. BNR: Ne-ar ajuta o calmare a situaţiei politice Tensiunea politică nu a trecut neobservată de Banca Naţională. Astfel, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a declarat că în actualul context economic european, o clarificare a situaţiei politice interne ar resuscita încrederea investitorilor. "Întrucât nu vedem în săptămânile viitoare o calmare a situaţiei financiare europene(...) o clarificare, o detensionare a situaţiei politice interne ne-ar ajuta foarte mult", a punctat guvernatorul BNR.
PDL a cerut demisia de onoare a Executivului Ponta pentru modul în care a organizat alegerile
Referendum repetat până iese cum îşi doreşte USL
USL deja a găsit o soluţie în eventualitatea în care Curtea Constituţională va decide că referendumul pentru demiterea preşedintelui suspendat, Traian Băsescu va fi invalidat. Mai exact, social-liberalii plănuiesc să repete plebiscitul până când obţin un rezultat care să le fie pe plac şi anume, demiterea lui Traian Băsescu. Preşedintele interimar al PNL Bucureşti, Eugen Nicolăescu, a declarat că în această situaţie Parlamentul ar trebui să decidă organizarea unui al doilea referendum. "Este nevoie să fie completată legislaţia, în sensul de a se finaliza şi demiterea cu un al doilea tur de scrutin, un al doilea referendum, indiferent câţi se prezintă la vot, aşa cum este cu al doilea tur de scrutin la alegerea preşedintelui'', a susţinut Eugen Nicolăescu, pentru RFI. Întrebat în legătură cu afirmaţiile liberalului, Traian Băsescu a răspuns, în faţa sediului său de campanie că în ultimele săptămâni s-au spus "atâtea trăsnăi încât una în plus nu mai contează". Ca reacţie la declaraţia lui Eugen Nicolăescu, fostul preşedinte al PDL, Emil Boc a spus că cine vorbeşte de un al doilea referendum demonstrează că nu cunoaşte textul Constituţiei, "care e foarte clar şi explicit şi spune că se organizează un singur referendum pentru demiterea preşedintelui şi nu două". "Orice soluţie propusă de acest fel este neconstituţională şi nu are acoperire nici în textul legii fundamentale şi nici în legea în vigoare", a mai spus fostul prim-ministru, Emil Boc. "S-au spus atâtea trăsnăi, încât una în plus nu mai contează." Traian Băsescu, preşedintele suspendat CITIŢI ŞI:
- CULISELE deciziei CCR. Predescu şi Puskás, cei doi judecători care au înclinat balanţa
- MRU: USL încearcă deturnarea unei realităţi prin sesizarea depusă la CCR
- Dan Şova: Ponta "va ordona" 18 ore de muncă pe zi pentru actualizarea listelor
- USL: Cei 622.000 de cetăţeni cu acte expirate trebuie scăzuţi din cvorum
- Cezar Preda:" USL nu contestă numai acest referendum care nu i-a ieşit cum a vrut, contestă şi alegerile locale"
- Cristian Preda: Decizia CCR trebuie respectată. Avem un guvern fără busolă