Criza politică în Italia, peste criza economică și criza COVID

Doi miniștri ai unui mic partid, membru al coaliției aflate la putere în Italia, pune în pericol guvernul premierului Giuseppe Conte, care nu mai este sigur că deține majoritatea.

Criza politică în Italia dovedește încă o dată că este suficientă o buturugă mică pentru a răsturna un car mare.

Liderul formațiunii Italia Viva, fostul prim-ministru Matteo Renzi (foto), a anunțat miercuri demisia celor doi miniștri ai săi, informează AFP.

Aceștia sunt Tereza Bellanova, de la Agricultură, și Elena Bonetti, de la Familie.

Așchia a sărit departe

Viva Italia este o „așchie” sărită din PD, în vara-toamna lui 2019, în urma unei crize din acest partid.

În prezent, partidul lui Renzi are 30 de deputați (din totalul de 630) și 18 senatori (din 315).

Deși mic, sprijinul Viva Italia s-a dovedit crucială pentru supraviețuirea la putere a coaliției de guvernământ. Din aceasta mai fac parte Mișcarea 5 Stele, antisistem, și socialiștii de la PD.

Criza politică în Italia era așteptată de mai multă vreme, ca urmare a tensiunilor din interiorul coaliției. Renzi pretinde între altele să dețină controlul asupra serviciilor secrete.

Conferința de presă a lui Matteo Renzi a fost una așteptată cu multă încordare. Cu câteva ore înainte, premierul Conte și-a manifestat speranța că Renzi nu își va retrage miniștrii din guvern.

El a avertizat că poporul nu va putea înțelege cum a fost posibilă căderea guvernului în plină criză COVID și economică.

Mișcarea 5 Stele și PD au făcut și ele apel la Matteo Renzi să păstreze unitatea guvernului în această perioadă critică.

Italia gâfâie

Crizele politice și căderile de guvern sunt un eveniment obișnuit în Italia. Fărâmițarea scenei politice și majoritățile mici au făcut ca Italia să aibă peste 60 de guverne după război.

Totuși, actuala criză politică apare într-un moment catastrofal. Italia este una dintre țările cel mai greu lovite de pandemia COVID-19.

Până în prezent, Italia a înregistrat 2,3 milioane de infectări și 79.819 decese, potrivit datelor furnizate de Johns Hopkins University.

De asemenea, criza economică este foarte gravă, Italia având a doua datorie națională, raportată la PIB, din Europa, după Grecia.

Se preconizează ca Produsul Intern Brut să înregistreze o prăbușire de 10% în 2020.