Premierul israelian Benjamin Netanyahu nu a reușit să formeze un guvern în termenul prevăzut de lege, astfel că opozanții săi au drum deschis ca să-l înlăture de la putere.
Conducând în Knesset cu 30 de locuri din 120, după alegerile legislative din 23 martie, al patrulea scrutin în mai puţin de doi ani, premierul Netanyahu a primit luna trecută mandat din partea preşedintelui Reuven Rivlin să formeze guvernul, conform AFP.
După mai multe săptămâni de discuții și negocieri, premierul nu a reuşit să obţină o majoritate de 61 de parlamentari pentru a forma un guvern.
În ultimul timp, Benjamin Netanyahu a încercat să formeze un guvern de dreapta cu aliaţii săi din partidele ultra-ortodoxe, cu dreapta radicală Yamina şi formaţiunile politice ale „sionismului religios” de extremă dreapta. În pofida eforturilor, el nu a reușit să atragă decât 59 de deputaţi, cu doi mai puţin decât majoritatea de care avea nevoie.
Prim-ministrul din Israel a încercat fără succes să-i recupereze pe cei care au părăsit partidul Likud pentru a forma partidul conservator „Noua Speranţă”. El a curtat chiar și partidul islamist al lui Mansour Abbas, Raam ceea ce a vexat „extrema dreaptă”.
Președintele trebuie să desemneze un nou premier
Potrivit administraţiei prezidenţiale, preşedintele israelian urmează să ia legătura cu deputaţii din Knesset miercuri dimineaţă pentru a stabili ce urmează în continuare. El va încerca să pună capăt crizei politice.
„Cu puţin timp înainte de miezul nopţii, domnul Netanyahu a informat preşedinţia că nu poate forma un guvern şi, prin urmare, înapoiază mandatul preşedintelui”, a anunţat biroul preşedintelui Rivlin.
Negocieri strânse pentru un alt cabinet
Unul dintre cei care ar putea primi șansa formării unui cabinet, este Yair Lapid, fost jurnalist şi prezentator de televiziune, care conduce grupul Yesh Atid („Există un viitor”).
„A sosit timpul pentru un nou guvern (...) aceasta este o oportunitate istorică de a înlătura barierele ce divizează societatea israeliană, de a uni religioşii şi laicii, stânga, dreapta şi centru”, a declarat Lapid.
Fostul şef al armatei, Benny Gantz, a declarat marţi seară că „a vorbit cu toţi liderii partidelor pro-schimbare pentru a le cere să recomande ca Yair Lapid să obţină mandatul pentru a forma guvernul”. Odată strânse voturile „anti-Netanyahu” la stânga, centru şi dreapta, numărătoarea acestui „bloc al schimbării” se opreşte la 51 de parlamentari. Prin urmare, va trebui să obţină susţinerea altor zece deputaţi în rândul partidelor arabe (10 aleşi în total) sau a formaţiunii radicale de dreapta Yamina condusă de Naftali Bennett. Acestuia din urmă, Bejamin Netanyahu i-a oferit, fără succes, postul de premier într-o formulă de rotaţie a puterii.
Dacă opoziţia reuşeşte să formeze un guvern, guvernul lui Benjamin Netanyahu va părăsi puterea după 12 ani. În caz contrar, există riscul ca israelienii să revină la vot pentru a cincea oară în puţin peste doi ani.