Evenimentul Zilei > Economie > Efectele CRIZEI POLITICE ar putea avea impact de 2 MILIARDE DE EURO
Efectele CRIZEI POLITICE ar putea avea impact de 2 MILIARDE DE EURO

Efectele CRIZEI POLITICE ar putea avea impact de 2 MILIARDE DE EURO

Instabilitatea politică din ultima vreme ar putea avea efecte foarte grave asupra mediului de afaceri şi antreprenorial din România.

Florin Jianu, reprezentant al Consiliului Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR) şi fost ministru pentru Mediul de Afaceri, apreciază că impactul instabilităţii şi al crizei politice ar putea însuma un cost total de 2 miliarde de euro până la sfârşitul anului.

În acest calcul, Jianu are în vedere creşterea dobânzilor şi a costurilor de împrumut ale statului, creşterea costurilor pe produsele importate. Fluctuaţia cursului valutar are implicaţii majore asupra importurilor, cele trimestriale fiind în jur de 20,8 miliarde de euro. De asemenea, el subliniază că acest calcul nu include fondurile europene, programul de guvernare prevăzând ca până la finalul anului să fie atrase 4,6 miliarde de euro.

Mare parte din fondurile europene nu vor putea fi însă atrase, fiindcă ne aflăm deja la jumătatea anului şi autorităţile de management nu sunt acreditate, iar contractele nu sunt semnate, afirmă Florin Jianu. El apreciază, în acest sens, că deficitul va fi major, de aproximativ 80%.

Jianu afirmă că efectele crizei politice vor avea urmări în toate lunile următoare, ele vizând mediul de afaceri şi antreprenorial şi fiind determinate de amânarea unor măsuri care trebuiau puse în aplicare pentru mediul de afaceri şi, în special, pentru IMM-uri, conform dcnews.ro