Evenimentul Zilei > Politica > Criza politică a ajuns la final. Klaus Iohannis a stabilit cine va fi noul premier: „Îl desemnez pe Nicolae Ciucă”
Criza politică a ajuns la final. Klaus Iohannis a stabilit cine va fi noul premier: „Îl desemnez pe Nicolae Ciucă”

Criza politică a ajuns la final. Klaus Iohannis a stabilit cine va fi noul premier: „Îl desemnez pe Nicolae Ciucă”

Președintele Klaus Iohannis a prezentat numele viitorului premier, după consultările pe care le-a avut la Cotroceni, cu reprezentanții partidelor parlamentare.

Președintele Klaus Iohannis a făcut declarația pe care o aștepta toată lumea, la finalul consultărilor de la Cotroceni. El a precizat că viitorul premier al României va fi Nicolae Ciucă. Președintele Klaus Iohannis a prezentat numele noului premier desemnat, la finalul discuțiilor pe care le-a avut cu reprezentanții partidelor politice. Nicolae Ciucă a fost prezent, alături de președintele Klaus Iohannis, pentru declarația de presă.

„Am constatat că în Parlament s-a format o majoritate solidă, din care fac parte PNL, PSD, UDMR și grupul minorităților. Reprezentanții acestei majorități au dorit să vină împreună la consultări și în acest format am avut o discuție foarte bună. Această majoritate mi-a propus un nume de premier, propunere pe care am acceptat-o. În consecință îl desemnez pe domnul Nicolae Ciucă pentru a forma o echipă guvernamentală și pentru a se prezenta în fața parlamentului pentru a forma o echipă guvernamentală”, a declarat Klaus Iohannis.

Partidele care formează noua coaliție de guvernare au ajuns la un acord ca funcția de premier să fie deținută de PNL și PSD, prin rotație, câte un an și jumătate, până la alegerile din 2024.

Votul în Parlament pentru viitorul guvern va fi dat, conform estimărilor politicienilor, joi.

Șeful statului nu și-a putut ascunde satisfacția la vederea noii coaliții

Șeful statului a convocat partidele la consultări, la Palatul Cotroceni, pentru luni, începând cu ora 12.00. Primii care au intrat la discuțiile cu Klaus Iohannis au fost reprezentanții PSD, PNL, UDMR și ai minorităților. Aceștia au venit împreună, semn că au reușit să se înțeleagă cu privire la viitorul guvern.

De altfel, la intrarea în sala în care s-au purtat discuțiile, Klaus Iohannis nu și-a putut ascunde satisfacția că liderii politici au ajuns la un compromis.

„Cred că e bine că am ajuns în faza asta, când se conturează formarea unui guvern”, le-a spus Klaus Iohannis liderilor PSD, PNL, UDMR și minorităților naționale la consultările pentru formarea noului guvern.