Criză nucleară SUA-Rusia. Trump a propus dezarmare, Putin a refuzat
- Tudor Borcea
- 14 octombrie 2020, 09:27
Washington a anunțat un „acord de principiu” pentru prelungirea tratatului de dezarmare nucleară New Start. Moscova a dezmințit imediat.
Rusia judecă drept „inacceptabilă” înghețarea arsenalurilor nucleare prezentată de Statele Unite. Tratatul bilateral New Start expiră la începutul anului viitor.
Anunțul Statelor Unite cu privire la New Start a fost urmat rapid de un duș rece din partea Moscovei.
Marți, Washington a raportat un „acord de principiu” cu Moscova pentru prelungirea tratatului de dezarmare nucleară.
„De fapt, suntem dornici să prelungim tratatul New Start pentru o perioadă de timp, cu condiția ca Rusia ,în schimb, să fie de acord să limiteze - să înghețe – arsenalul ei nuclear”, a declarat negociatorul american Marshall Billingslea care conduce din luna iunie negocierile cu Moscova cu privire la tratatul bilateral New Start care va expira la începutul anului viitor, la scurt timp după ce i se încheie actualul mandat al lui Donald Trump, care candidează pentru al doilea mandat la Casa Albă.
„Credem că există un acord de principiu la cel mai înalt nivel al celor două guverne”, a adăugat diplomatul american la o conferință online găzduită de think-tank Heritage Foundation.
Niet
Răspunsul dur al Moscovei a venit repede. „Rusia și Statele Unite nu au convenit asupra înghețării arsenalelor nucleare”, a scris pe Twitter misiunea permanentă rusă la Viena.
O astfel de înghețare ar fi „inacceptabilă” pentru Moscova, a declarat pentru agențiile ruse negociatorul Moscovei, viceministrul de Externe Serghei Riabkov.
Tratatul bilateral New Start, încheiat în 2010, menține arsenalele celor două țări cu mult sub nivelul lor din timpul Războiului Rece, limitând numărul de lansatoare nucleare strategice desfășurate la 700 și numărul de focoase nucleare pe aceste lansatoare la 1.550.
„Dacă americanii ar fi de acord cu documentele pe care le-am predat și le-ar accepta, un astfel de acord ar putea fi semnat chiar mâine. Dar în condițiile unor asemenea divergențe, nici nu-mi pot imagina pe ce bază colegii noștri de la Washington emit asemenea ipoteze”, a precizat Riabkov pentru agenția Ria Novosti.