Evenimentul Zilei > Social > Criza nu-i mai sperie pe români. Schimbările pe care sunt dispuși să le facă
Criza nu-i mai sperie pe români. Schimbările pe care sunt dispuși să le facă

Criza nu-i mai sperie pe români. Schimbările pe care sunt dispuși să le facă

Cea mai mare parte a românilor, în jur de 85%, își caută un loc de muncă mai bun sau sunt dispuși să-și schimbe job-ul actual, dacă li s-ar oferi o oportunitate. Conform unui sondaj cu privire la piața muncii din România, candidații au devenit mult mai curajoși și sunt dispuși să facă schimbări majore în carieră. Mai bine de jumătate dintre ei susțin că și-ar schimba job-ul pentru un salariu mai mare, în vreme ce doar 16% ar face-o pentru a evolua în carieră.

După încheierea pandemiei de coronavirus, piața muncii din România a intrat într-o efervescență maximă. În vreme ce angajatorii fac eforturi să-și acopere necesarul de forță de muncă, candidații sunt cei care fac legea. În această perioadă, ei sunt cei care pun condițiile și stabilesc regulile jocului. Aceasta în condițiile în care nevoia de forță de muncă calificată este în creștere. Conform unei analize eJobs, cea mai importantă platformă de recrutare din România, doi din cinci români și-ar da demisia de la actualul loc de muncă fără să aibă o altă ofertă pe masă.

Astfel, conform cercetării, deficitul de candidați se adâncește și mai mult odată cu revenirea pieței muncii la nivelul prepandemic. De la începutul acestui an și până în prezent au fost publicate peste 170.000 de anunțuri de recrutare pe platforma ejobs. Candidații au devenit mai curajoși și sunt dispuși să facă schimbări în carieră.

Aproape 85% dintre respondenți la un chestionar propus de eJobs spun că fie își caută un job în acest moment, fie că ar accepta un loc de muncă mai bun dacă s-ar ivi oportunitatea. Cei care au răspuns astfel nu sunt neapărat în căutarea unui loc de muncă, iar acest lucru arată disponibilitatea la schimbare a lor.

sursa foto: EVZ

Românii caută condiții de lucru mai bune

Majoritatea celor care s-au pronunțat în favoarea schimbării locului de muncă indică drept motive un salariu mai mare. Este vorba despre 52% dintre cei care au răspuns. Alții, 16% ar alege un loc de muncă unde să poată evolua în carieră și să dezvolte proiecte care să-i motiveze. În același timp, 15% ar schimba angajatorul pentru mai multă flexibilitate, iar 8,5% pentru mai multă stabilitate. Doar 4,5% dintre candidați ar alege un job nou pentru mediul de lucru, manageri și colegi și 4% pentru mai multe beneficii extrasalariale.

„Reanimarea pieței muncii a insuflat o doză suplimentară de curaj celor care aveau nemulțumiri legate de jobul curent. În acest moment, piața este clar în favoarea candidaților, ceea ce le oferă și legitimitate la negociere atunci când își schimbă jobul, iar, pe de altă parte, pune companiile în mare dificultate în contextul unui deficit de talente galopant pe aproape toate domeniile și industriile.

În continuare factorul financiar primează: un salariu mai mare e principalul criteriu care i-ar determina pe români să facă o schimbare de job. Poate și mai important însă e faptul că o mărire salarială e și prima care i-ar face să reconsidere o eventuală demisie”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing eJobs România.

Sursa: Dreamstime

Flexibilitatea programului și salariul determină alegerea unui job

Conform cercetării, tot mai mulți candidați sunt dispuși să-și dea demisia fără să aibă un plan de rezervă. Aceasta deoarece știu că piața e caldă și își pot găsi oricând un loc de muncă. Pe de altă parte, chiar dacă au decis să plece, ar putea reveni în companie, conform sondajului eJobs, în anumite condiții. Peste jumătate dintre români (55%) și-ar reconsidera decizia de demisie dacă ar primi o mărire de salariu. Iar cei mai mulți respondenți (67%) ar rămâne dacă li s-ar mări salariul cu minimum 20%.

Flexibilitatea este un al doilea aspect pe care românii l-ar lua în considerare dacă și-ar da demisia. Românii își doresc tot mai mult să aibă controlul programului de lucru sau al locului de unde își desfășoară activitatea. Drept urmare, creșterea flexibilității la job este menționată de 13% dintre respondenți drept un motiv pentru care ar decide să rămână la locul curent de muncă.

O treime din cei care au răspuns sunt de acord cu programul de lucru de 8 ore/5 zile pe săptămână, dar cu posibilitatea de a-și alege intervalele de lucru. Aproape 25% și-ar dori să lucreze și de acasă câteva zile pe săptămână. În același timp, peste 20% dintre cei intervievați ar vrea să lucreze numai de acasă. O decizie a angajatorului de a scurta săptămâna de lucru la 4 zile, i-ar determina pe 17% dintre angajați să renunțe la o eventuală demisie.

„Candidații au devenit mai selectivi când vine vorba despre schimbarea locului de muncă, având în vedere că au la dispoziție mai multe oportunități decât aveau în perioada pandemică. Deși 59% dintre respondenți sunt calculați și fac schimbări profesionale doar când au un plan de rezervă, trebuie să ținem cont că restul, adică 41%, preferă să nu stea la un job care îi nemulțumește, chiar dacă nu au o altă oportunitate pe masă pentru că au încredere că există suficiente joburi pentru nivelul lor de experiență. E un procent enorm”, a mai spus Raluca Dumitra.

Sursa foto: eJobs

Schimbarea locului de muncă, un act de curaj

Un procent de 19% dintre respondenți spun că așteaptă să aibă mai multe oferte de job pe masă pentru a lua o decizie asumată, dacă ar fi să-și dea demisia, iar 14% spun că au acceptat întotdeauna o ofertă cu un salariu mai mare. Alți 3% acceptă o ofertă de muncă imediat, de teamă să nu o piardă.

Sondajul eJobs mai arată că 63% dintre români pun semnul egal între schimbarea jobului și curaj. Un procent de 23% asociază un loc de muncă nou cu pragmatismul și 9,5% cu pasiunea. Doar 4,5% abordează procesul de schimbare a jobului cu timiditate ori plictiseală.

Sondajul eJobs a fost derulat în perioada 15 aprilie – 5 mai 2022, pe un eșantion de 2.803 respondenți.

Despre platforma de recrutare eJobs

Lansată în 1999, eJobs este prima platformă de recrutare din România și liderul pieței locale de profil. Începând cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internațională de media localizată în Zurich, Elveția.

eJobs.ro le oferă clienților săi cea mai relevantă bază de candidați, pe care o pune la dispoziție prin metode eficiente, utilizând canale de media personale și cunoștințe avansate de Performance Marketing și campanii de Employer Branding, precum și tactici de optimizare a rezultatelor de recrutare.

Cele 4,6 milioane de CV-uri și cele peste 1,3 milioane de aplicări lunare constituie cea mai mare bază de candidați activi din România. Mai mult de 2 milioane de utilizatori unici folosesc în fiecare lună serviciile platformei eJobs.ro, iar zilnic sunt actualizate 7.000 de CV-uri.