Războiul din Ucraina aruncă în aer piața muncii. Cine sunt românii cei mai vulnerabili în fața crizei

Războiul din Ucraina aruncă în aer piața muncii. Cine sunt românii cei mai vulnerabili în fața crizei Sursa foto: Gov.ro

Ministrul Muncii a declarat că războiul din Ucraina va afecta piața muncii. Angajații care vor avea contractele de muncă suspendate temporar vor primi ajutor de stat.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a transmis în mesaj de 1 Mai în care a recunoscut că războiul din Ucraina va avea efecte negative asupra ecnomiei și a pieții muncii în următoarea perioadă.

„Dacă în ultimii doi ani Ziua Internațională a Muncii a fost umbrită de restricțiile dure impuse din cauza pandemiei de Covid-19, în acest an, deși avem libertatea de a fi împreună, resimțim efectele războiului. Asistăm cu toții la distrugerea a zeci, sute de mii de locuri de muncă, de întreprinderi și de vieți. La fel ca și criza generată de pandemie, criza din piața muncii cauzată de război va lovi cel mai puternic în persoanele cele mai vulnerabile. Trebuie să fim solidari și să rămânem centrați pe nevoile oamenilor afectați cel mai puternic de efectele pandemiei ori ale războiului”, spune, într-un mesaj adresat cu ocazia zilei de 1 mai Marius Budăi.

Sprijin pentru salariați

Guvernul a aprobat în aprile, o Ordonanță de Urgență care prevede ca salariaţii cărora angajatorii le suspendă temporar contractul individual din cauza pierderilor generate de războiul din Ucraina să beneficieze de o indemnizație de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 nr. 318/2021.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Această măsură se va acorda până la 31 decembrie 2022 pentru salariații angajatorilor afectați în mod direct sau indirect de imposibilitatea efectuării de tranzacții cu operatori economici din Ucraina, Federația Rusă şi Belarus ca urmare a efectelor generate de agresiunea militară rusă asupra Ucrainei, precum şi pentru salariaţii angajatorilor supuşi sancţiunilor internaţionale şi care au instituite măsuri restrictive în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei. Măsura va fi suportată din bugetul asigurărilor pentru șomaj“, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii.

Mulțumiri celor din prima linie

Ministrul Muncii a ținut să le mulțumească celor care au fost în prima linie și au sărit în ajutorul semenilor lor. „La mulți ani tuturor celor care muncesc și mă înclin în fața tuturor celor care au fost în prima linie pentru a-și ajuta semenii afectați de pandemie, iar acum își fac cu devotament meseriile și vin în sprijinul celor care fug din calea războiului”, a mai transmis ministrul Muncii.