Evenimentul Zilei > International > Demisie fulgerătoare de la șefia celui de-al doilea producător de petrol din Rusia. Motivul plecării lui Alekperov rămâne sub lacătul tăcerii
Demisie fulgerătoare de la șefia celui de-al doilea producător de petrol din Rusia. Motivul plecării lui Alekperov rămâne sub lacătul tăcerii

Demisie fulgerătoare de la șefia celui de-al doilea producător de petrol din Rusia. Motivul plecării lui Alekperov rămâne sub lacătul tăcerii

Vagit Alekperov, în vârstă de 71 de ani, principalul acționar al Lukoil, a demisionat din consiliul de administrație și din funcția de șef al companiei de petrol și gaze care reprezintă peste 2% din producția de țiței și aproximativ 1% din rezervele dovedite de hidrocarburi la nivel global. El deținea funcția de conducere a societății încă din anul 1993.

Demisia momentului în Rusia! Compania petrolieră rusească Lukoil a anunțat, joi, că Vagit Alekperov a demisionat din două funcții importante pe care le deținea în cadrul societății, printre care se numără și cea de președinte.

Demisie de la șefia celui de-al doilea producător de petrol din Rusia

„PJSC LUKOIL anunță că președintele companiei și membru al consiliului de administrație Vagit Alekperov a informat compania cu privire la decizia sa de a demisiona din funcția de membru al consiliului de administrație al PJSC LUKOIL și de a demisiona anticipat din funcția de președinte al PJSC LUKOIL. Notificările respective de demisie au fost trimise astăzi președintelui Consiliului de administrație al societății”, se arată într-un comunicat de presă publicat pe site-ul companiei petroliere rusești.

Trebuie precizat, însă, că Vagit Alekperov deține în continuare drepturi de vot asupra a 3,12% din acțiunile Lukoil și este beneficiar al unei participații de 5,43%.

Vagit Alekperov încă deține drepturi de vot asupra acțiunilor Lukoil

„La data de 31 martie 2022, Vagit Alekperov deține și votează 3,12% din acțiunile PJSC LUKOIL. Vagit Alekperov este, de asemenea, beneficiarul (inclusiv prin intermediul unor trusturi de familie sau fonduri mutuale) a 5,43% din acțiunile PJSC LUKOIL, în legătură cu care nu are drepturi de vot. Prin urmare, Vagit Alekperov nu este un acționar majoritar al PJSC LUKOIL”, se mai arată în comunicatul de presă citat.

Compania și agențiile internaționale de presă nu au anunțat, până la momentul redactării acestui articol, motivul care a stat în spatele deciziei de demisie a lui Vagit Alekperov, în vârstă de 71 de ani.

Amintim că, în urmă cu doar o zi, noi date de urmărire a navelor au arătat că iahtul de 80 de milioane de dolari a oligarhului rus stă blocat în largul coastei Muntenegrului de șapte săptămâni, după ce lui Vagit Alekperov i-au fost impuse sancțiuni pe fondul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Compania Lukoil este una dintre cele mai mari societăți integrate vertical de petrol și gaze din lume, reprezentând peste 2% din producția de țiței și aproximativ 1% din rezervele dovedite de hidrocarburi la nivel global. Lukoil se bucură de un ciclu complet de producție pentru a controla întregul lanț valoric, din amonte până în aval. Compania rusească are peste 110 mii de angajați „care își unesc eforturile și talentele pentru a asigura poziția de lider de piață a companiei”.