Anunţuri de tipul „Ofer spre închiriere spaţiu comercial“ au invadat zona Centrului Vechi din Braşov, considerat nu cu mult timp în urmă zonă „cu vad“ pentru micii afacerişti.
În ultima lună, zeci de patroni de magazine de îmbrăcăminte, baruri, cafenele, saloane de înfrumuseţare ori dealeri de telefoane mobile şi-au relocat afacerile din zona Centrului Vechi. Pe strada Michael Weiss, mai multe spaţii comerciale, în special magazine de îmbrăcăminte, au fost scoase la închiriere.
„Am alte afaceri care merg mai bine, aşa că voi închide magazinul şi voi închiria spaţiul. Însă, dacă acum şase luni puteam închiria spaţiul de 24 de metri pătraţi cu aproximativ 2.000 de euro pe lună, acum sper să pot obţine măcar 1.600 de euro“, spune IonuţFlintoasă, patronul unui magazin.
Tendinţa micilor comercianţi de a se muta din Centrul Vechi este confirmată nu doar de anunţurile de pe geamurile magazinelor, ci şi de specialiştii imobiliari.
„Nu putem spune dacă pleacă din cauza chiriei. În prezent, pentru un spaţiu de 70 de metri pătraţi, chiria e de 2.000 de euro, dar se poate negocia. Însă sunt multe afaceri care se închid sau se mută în altă parte“, explică Andreea Băicean, reprezentantul unei agenţii imobiliare.
„Va apărea tendinţa majorării preţurilor“
Potrivit decanului Facultăţii de Ştiinţe Economice, Gabriel Brătucu, majoritatea comercianţilor din Centrul Vechi vor avea mari probleme deoarece, în contextul deprecierii monedei, chiriile vor fi mai mari, iar clienţii tot mai puţini.
„Dar, în cele din urmă, nu chiriile vor fi problema, ci cifra de afaceri. Va apărea şi tendinţa majorării preţurilor, pentru ca micii afacerişti să-şi protejeze profitul, însă această tendinţă va scădea pe parcurs“, consideră Gabriel Brătucu.
Nici în alte zone ale oraşului afacerile nu merg mai bine, un astfel de exemplu fiind Strada Toamnei. „În acest spaţiu a fost un salon de înfrumuseţare. Iniţial, am vrut să încheiem un contract pe trei ani, însă în cele din urmă am rămas la un an. Am făcut un contract la notar, însă proprietarul afacerii m-a sunat după trei luni să-mi spună că nu-i mai merge. Eu am rămas şi cu plata impozitului pe chirie la fisc, şi cu facturile lui la întreţinere“, se plânge proprietara unui spaţiu comercial de pe Strada Toamnei.
Pentru cei 70 de metri pătraţi pe care îi are de închiriat, a cerut iniţial 1.400 de euro, însă, din cauză că nimeni nu s-a arătat interesat, a scăzut chiria la 1.200. Nici aşa n-a avut mai mare succes, mai spune femeia.