Evenimentul Zilei > International > Criza migranților. Polonia cere ajutorul țărilor baltice vecine: ”În curând, criza va ajunge la voi”
Criza migranților. Polonia cere ajutorul țărilor baltice vecine: ”În curând, criza va ajunge la voi”

Criza migranților. Polonia cere ajutorul țărilor baltice vecine: ”În curând, criza va ajunge la voi”

EURONEWS. Zeci de persoane au ieșit în stradă, duminică, în orașul polonez Bialystok, în apropiere de granița cu Belarus, în semn de solidaritate cu grănicerii, care se află în prima linie în criza care este în curs între cele două țări.

Manifestația vine ca răspuns la solicitările exprimate de demonstranții care au ieșit sâmbătă în stradă pentru a cere guvernului polonez să asiste migranții blocați în păduri.

Prim-ministrul Mateusz Morawiecki s-a întâlnit duminică cu reprezentanții Estoniei, Lituaniei și Letoniei, obținând sprijinul lor asupra unei crize care i-ar putea afecta în curând în mod direct.

„În ultimele 40 de ore, Lukașenko a transportat migranții direct de la granița poloneză la centrele logistice aflate la câțiva kilometri de granița cu Letonia. Acest lucru demonstrează cel mai bine că aceste persoane sunt un instrument în mâinile autorităților de la Minsk”, a anunțat Morawiecki după întâlnire.

Între timp, sute de migranți așteaptă să poată trece granița sau să fie repatriați într-un depozit din apropierea punctului de control din Bruzgi.

După decesele din cauza degerăturilor care au avut loc în pădure, regimul din Belarus le oferă un minim de asistență, hrană și adăpost.

Între timp, Polonia continuă să raporteze numeroase încercări de a traversa granița, în timp ce sute de paznici patrulează o graniță care a devenit un câmp de luptă deschis între Minsk și Bruxelles.

Polonia și-a anunțat disponibilitatea de a purta convorbiri
cu Rusia pe tema crizei migranţilor de la granița cu Belarus

Pe de altă parte, autoritățile poloneze sunt dispuse să discute cu Rusia pe tema crizei migraților de la granița polono-belarusă, a anunțat ministrul de externe al acestei țări, Zbigniew Rau, la postul public de radio. ”Polonia este deschisă să poarte convorbiri cu Rusia, dar convorbirile referitoare la Belarus și relațiile polono-belaruse, şi viitorul Belarus, ar trebui să fie purtate şi suntem ferm convinşi de acest lucru cu opoziția belarusă”, a declarat ministrul de externe al Poloniei, Zbigniew Rau, citat de Agenţia de presă RIA NOVOSTI.

El a subliniat că partea polonă este pregătită să poarte convorbiri cu actuala conducere din Belarus doar pentru a examina detaliile tehnice. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a declarat că țările occidentale atrag Rusia în criza de la granița dintre Belarus și Polonia. (Rador)