Criza medicamentelor. Ce se întâmplă cu tratamentele care lipsese de pe piață

Criza medicamentelor. Ce se întâmplă cu tratamentele care lipsese de pe piață

Farmaciile din țara noastră sunt în criză. Medicamente pentru boala tiroiodei, antidiabetice sau antihipertensive lipsesc cu despăvârșire de săpătmâni întregi. Nominalizăm aici levotiroxina sodică (cunoscută sub denumirea comercială Euthyrox), metformina etc. a precizat duminică preşedinte Colegiul Farmaciştilor din Bucureşti, prof. univ. farm. dr. Simona Negreș.

Românii și-au făcut stocuri din anumite medicamente de care fie aveau nevoie, fie au aflat că ar fi utile în tratamentul COVID 19. Pe lângă tratamentele anumitor boli cronice, românii au cumpărat în exces paracetamol și hidroxiclorochină (Plaquenil).

Vineri, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) le-a cerut medicilor să prescrie pacienților medicamente în cantități limitate la strictul necesar pentru cel mult 3 luni, precizând că prescripțiile medicale trebuie eliberate numai pentru indicațiile terapeutice aprobate prin autorizația de punere pe piață, pentru pacienții cronici – și nu pentru  COVID 19.

“Medicamentele care lipsesc acum din farmacii sunt levotiroxina sodică, metformin și unele dintre medicamentele anti-hipertensive, așa cum este metoprololul succinat. Cea mai mare problemă în prezent este cu levotiroxina sodică, la care compania producătoare a dat asigurări că în București va ajunge până la sfârșitul acestei săptămâni, iar în țară va ajunge până la mijlocul săptămânii viitoare”, a spus prof. univ. farm. dr. Simona Negreș.

Și Siofor, medicament care conține metformină, un anti-diabetic des utilizat în România este aproape de negăsit. “Compania producătoare a anunțat că a adus produse suficiente, conform cerințelor și nevoilor populației”, a mai spus prof. univ. farm. dr. Simona Negreș.

Dr. Nicolae Fotin, fostul președinte al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), a avertizat și în legătură cu situația hidroxiclorochinei, care lipsește din farmacii deoarece este folosit și în tratamentul COVID 19, ceea ce pune în pericol situația pacienților cronici care fac tratament cu medicamentul menționat pentru alte boli cum ar fi: lupus, poliartrită reumatoidă sau alte colagenoze.

Fostul șef al ANMDM spune că marea problemă nu sunt stocurile făcute acasă de români “cât modul de eliberare a acestor produse la nivel de farmacie”, atrăgând atenția că acestea nu ar trebui eliberate pe rețete simple cu doar pe formulare cu compensare.

Specialistul a mai arătat că ”eliberarea medicamentului pentru utilizarea în COVID 19 nu poate fi stabilită decât de către un medic infecționist. Faptul că anumiți oameni și-au făcut stocuri din el acasă nu este în regulă – reacțiile adverse pot fi mult mai devastatoare decât însuși Covid-19”.

Sursa: 360medical.ro