Evenimentul Zilei > Politica > Criza din MAI. Mihai Tudose a dominat prima parte a zilei, Carmen Dan a contraatacat pe seară
Criza din MAI. Mihai Tudose a dominat prima parte a zilei, Carmen Dan a contraatacat pe seară

Criza din MAI. Mihai Tudose a dominat prima parte a zilei, Carmen Dan a contraatacat pe seară

Cererea ministrului de Interne, Carmen Dan, de demitere a şefului Poliţiei Române a fost ignorată ieri de premierul Mihai Tudose. Acesta a anunţat în şedinţa de Guvern că Bogdan Despescu, şeful IGPR, are la dispoziţie o săptămână să prezinte un plan pentru remedierea situaţiei care a dus ministerul de Interne în situaţia de a avea în rândurile sale un angajat cu grave probleme psihice

Preconizatul cutremur în Ministerul de Interne, provocat de intenţia ministrului Carmen Dan de schimbare a şefului Poliţiei Române, tinde să se tranforme întrun cutremur guvernamental. Marţi după-amiază, ministrul de Interne a anunţat că a cerut premierului Mihai Tudose demiterea şefului IGPR, Bogdan Despescu, şi înlocuirea acestuia cu Cătălin Ioniţă, actualul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA). Ministrul de Interne a declarat că este nemulţumit de explicaţiile date de oficialii Poliţiei Române în cazul pedofilului angajat al MAI. Prima ştirea dimineţii de ieri, dată pe surse, a fost că Ioniţă refuză numirea la şefia IGPR şi se prefigura, astfel, o grea lovitură pentru ministrul de Interne. La ora 10.00, înaintea şedinţei de Guvern, Mihai Tudose s-a întâlnit cu Bogdan Despescu, al cărui cap îl cerea Carmen Dan în scandalul momentului.

Premierul refuză demiterea şefului

IGPR bazându-se pe o ştire… Puţin după orele prânzului a venit anunţul privind decizia premierului în privinţa şefului IGPR. Interesant este că între întâlnirea cu Despescu şi şedinţa de Guvern, când a făcut anunţul, Tudose nu a avut nicio întâlnire cu ministrul Carmen Dan. Chiar la debutul şedinţei de Guvern, Mihai Tudose a făcut anunţul: „Am înţeles de pe surse că noua propunere şi-a declinat intenţia de a ocupa funcţia. L-am rugat pe domnul Despescu ca, într-o săptămână, să îmi prezinte măsurile luate de domnia sa pentru remedierea situaţiei. Ceea ce trebuie remarcat este că acel făptaş a fost prins totuşi în două zile, este o notă foarte bună pentru Poliţie. De ce nu s-au luat şi alte măsuri sau unde lucrurile au scârţâit, repet, are o săptămână domnul Despescu să-mi prezinte concluziile”. Anunţul a reprezentat o nouă înfrângere pentru Carmen Dan, a cărei umilire pare a fi mai degrabă continuarea războiului Dragnea-Tudose, ea fiind cunoscută ca o apropiată a preşedintelui PSD. Dar meciul zilei nu s-a terminat odată cu anunţul lui Tudose.

… care s-a dovedit a fi falsă

Imediat după şedinţa de Guvern, Carmen Dan a avut o discuţie de 15 minute cu premierul Tudose, în biroul acestuia, după care a mers la Parlament. Imediat a venit şi contraatacul ministrului de Interne. Mihai Tudose afirmase în şedinţa de Guvern şi faptul că a aflat pe surse că propunerea lui Dan pentru conducere IGPR, Cătălin Ioniţă, ar fi refuzat propunerea, sugerând astfel că este unul dintre motivele pentru păstrarea lui Despescu în funcţie. Numai că, ieri după-amiază, MAI a anunţat că Ioniţă nu a refuzat propunerea şi că i-a transmis lui Carmen Dan că lasă la aprecierea ei promovarea sa şi că rămâne lângă ministrul de Interne. Replica MAI a avut o dublă semnificaţie: a arătat că Dan nu este părăsită total de subor donaţi şi a mai transmis şi faptul că nu are de gând să îşi prezinte demisia, o altă ştire prezentată ieri intens din surse guvernamentale, spunându-se chiar că premierul este cel care îi cere ministrului demisia.