E criză în Statele Unite ale Americii (SUA) pe piața testelor rapide pentru identificarea contractării bolii COVID-19. În farmacii, rafturile sunt goale. Administrația Joe Biden face noi investiții cu scopul de a pune la dispoziția americanilor mai multe dispozitive de testare.
Angajamentul de 70 de milioane de dolari al National Institutes of Health, anunțat săptămâna trecută, promite să aducă mai multe teste rapide COVID-19 pe piață prin identificarea și încurajarea noilor producători și prin reducerea obstacolelor în obținerea aprobării testelor.
SUA „luptă pe ultima sută de metri” pentru teste rapide COVID-19
Măsura a fost luată în urma unei alte investiții în valoare de 1 miliard de dolari, dezvăluită de Casa Albă luna trecută. Joe Biden s-a angajat să achiziționeze încă 180 de milioane de dispozitive de testare rapidă în cursul anului 2022.
Luna trecută, Food and Drug Administration (FDA) a aprobat dispozitivele companiei americane Flowflex, afirmând că această decizie „ar trebui să crească semnificativ disponibilitatea” testelor instantanee pe piața americană.
Toate aceste decizii, însă, marchează un fel de „luptă pe ultima sută de metri” pentru testele rapide COVID-19 sau a celor antigen - iar SUA sunt foarte în urmă față de multe alte state în care testele rapide pentru identificarea coronavirusului sunt mai ieftine și mai multe cantitativ de câteva luni de zile.
Cum au gestionat țările testarea împotriva SARS-COV-2
În Marea Britanie, de exemplu, testarea la domiciliu a devenit parte din rutina săptămânală a milioane de persoane; un pachet de mai multe teste poate fi comandat gratuit online o dată pe zi, oferind rezultate în doar 15 minute și permițând britanicilor să își verifice starea de sănătate înainte de a merge la serviciu, la școală, la evenimente sociale sau la diverse evenimente.
Și alte țări au adoptat această strategie. Din luna martie, fiecare cetățean german are dreptul la un test antigen gratuit pe săptămână. Teste rapide ieftine sunt oferite oricui în farmaciile italiene. În Franța, acestea costă doar aproximativ 6 euro și sunt ușor de cumpărat întrucât stocurile sunt mari. În Spania, testele pot fi cumpărate din luna iulie la aproximativ același preț. Chiar și în ciuda acestor costuri accesibile, farmaciile din Madrid spun că oferta depășește cererea, probabil în parte din cauza ratelor ridicate de vaccinare din țară.
Cu toate acestea, mai multe națiuni abia acum încep să lanseze această opțiune. Luni, stocurile de teste rapide COVID-19 abia au ajuns pe rafturile farmaciilor și supermarketurilor din Australia.
Rafturi goale la farmacii. Criză pe piața testelor antigen
În SUA, situația este diferită. Americanii care vor să-și cumpere teste rapide COVID-19 se lovesc fie de rafturi goale în farmacii, fie de prețuri foarte scumpe. Deficitul se datorează, în parte, primelor luni ale pandemiei, când SUA au fost lente în a acorda prioritate testării pentru COVID-19.
Luna trecută, fostul director al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, Dr. Robert Redfield, care a condus agenția sub administrația fostului președinte Donald Trump, a recunoscut că SUA „a fost mereu în urmă” în ceea ce privește testarea în mare parte a anului 2020.
Guvernul ar fi putut face mai mult în acea perioadă pentru a stimula sectorul privat să dezvolte teste. Redfield a spus că a rămas „dezamăgit” că SUA nu s-au implicat în acest sens. Însă a existat, de asemenea, o ezitare cu privire la eficiența testelor rapide.
O analiză vastă a studiilor internaționale, publicată în luna martie, a constatat că puține teste antigenice au îndeplinit standardele minime de performanță acceptabile ale Organizației Mondiale a Sănătății, iar în luna octombrie, producătorul de teste COVID-19 Ellume a anunțat o retragere voluntară a unora dintre testele antigen din SUA, din cauza unei probabilități crescute de rezultate fals pozitive.
Un studiu realizat în martie de University College London a constatat rate de acuratețe de aproximativ 80% la testele antigen utilizate în Marea Britanie - mai mari decât cele din revizuirea internațională, dar sub nivelurile oferite de un test PCR.
Cu toate acestea, SUA speră să se alăture grupului de națiuni în care testarea la domiciliu este o prioritate și o rutină, potrivit CNN.