Criză imobiliară fără precedent. România nu va fi ocolită

Criză imobiliară fără precedent. România nu va fi ocolită Sursa: Arhiva EVZ

O criză imobiliară fără precedent se prefigurează, susțin specialiștii care nu văd cu ochi buni menținerea dobânzilor bancare la un nivel ridicat. Din cauza ratelor, oamenii sunt reticienți în a-și asuma un credit ipotecar pe 20 - 30 de ani. Situația este similiară cu cea din România, unde potențialii investitori preferă să economisească în loc să investească într-o piață nesigură.

Criza imobiliară își arată colții, avertizează experții, iar România nu va fi ocolită, nici de această dată. În mai toate statele, ratele bancare la credite ipotecare au ajuns la un nivel mult prea ridicat. Iar acest lucru îi face pe potențialii cumpărători să fie mult mai atenți. Pentru numeroși oameni, visul de a deveni proprietarii unei case se năruie sub greutatea împrumuturilor.

Băncile centrale au majorat ratele dobânzilor anul trecut, iar șocul s-a propagat pe toate pieţele. Iar de aici până la o criză imobiliară globală nu mai este mult. Frenezia care a umflat conturile dezvoltatorilor și vânzătorilor, permițând, pe de altă parte, celor interesați să devină proprietari, a luat sfârșit. Bloomberg este de acord că piețele intră într-o altă paradigmă.

Criza imobiliară la orizont

În multe locuri, locuințele au devenit mai puțin accesibile pentru cei care nu dețin suficiente fonduri. Din cauza creditelor aceștia preferă să aștepte. Pe de altă parte, proprietarii care ai investit bani luați din bancă, în imobile, sperând la un profit, se confruntă cu o presiune financiară foarte mare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iar criza imobiliară își face simțită prezența pe piețele din toată lumea.

Piaţa americană, dominată de creditele ipotecare pe 30 de ani, a înghețat. proprietarii de locuinţe cu rate mai mici nu vor să vândă. Iar cumpărătorii sunt blocaţi de ratele prea mari la noile credite propuse de bănci.

În Noua Zeelandă şi Canada, care au cunoscut un boom imobiliar îndelungat, preţurile s-au menținut la un nivel ridicat. Cei care au plătit prețurile la un nivel maxim, înainte de criza imobiliară, se luptă cu ratele uriașe. Dacă ar dori să vândă, nu ar reuși să-și recupereze banii investiți. Deci nu vor scăpa de credite.

Piața imobiliară înregistrează scăderi

Clădiri de birouri Sursa: Dreamstime.com

Dezvoltatorii afectați de probleme financiare

Dezinteresul cumpărătorilor îi afectează și pe dezvoltatorii imobiliari care nu mai construiesc. Aceștia se tem că vor rămâne cu locuințele pe stoc și nu vor putea să le vândă. Drept care își suspendă activitatea sau se reorientează spre alte domenii.

Se întâmplă din Marea Britanie până în Coreea de Sud, dar și în România. Mai mulți dezvoltatori s-au retras din proiectele pe care intenționau să le construiască în București. Toți așteaptă să depășească criza imobiliară.

Sumele mai mari cheltuite pentru tranzacțiile de pe piața imobiliară adaugă o presiune suplimentară pe economiile statelor. Pe măsură ce oamenii plătesc o mai mare parte din venitul lor pentru locuinţe, indiferent dacă sunt închiriate sau cumpărate, rămân bani mai puțin pentru alte lucruri.

Criza imobiliară este tot mai aproape

Singurii câștigători sunt proprietarii pe termen lung ce au obținut profituri din creșterea prețurilor. De asemenea, sunt mai liniștiți cei care nu au o ipotecă.

Criza imobiliară va contribui, cu siguranță, ca și în trecut, la orecesiune globală mai amplă. Cererea de locuințe din ce în ce mai redusă va impinge prețurile mai jos. Mulți vor vinde în pierdere, provocând tulburări financiare grave.

Pe de altă parte, consumatorii încep să se obişnuiască cu ideea că împrumuturile vor avea costuri mai mari. Iar vremurile în care costurile vor reveni la nivelul din trecut, nu se vor întoarce.

Din perspectiva lor, chiar dacă ratele au crescut brusc, aveau posibilitatea să refinanțeze, ulterior, la costuri reduse. Acum, când costurile mari se întind pe mai mulți ani, o astfel de ipoteză nu mai este viabilă.

Piața imobiliară se apropie de criză

Sursa foto: Arhiva EVZ

Iar ce este mai rău urmează

Analiștii Goldman Sachs Group Inc. sunt de părere că impactul creşterii ratelor ipotecare va fi cel mai pronunţat în 2024. Ei au estimat că tranzacţiile vor scădea la cel mai scăzut nivel de la începutul anilor 1990. Ceea ce înseamnă că abia de acum urmează criza imobiliară.

„Într-un fel, ne aflăm în primele etape ale acestei perioade glaciare şi este puţin probabil ca pieţele să se dezgheţe curând. Această situaţie s-ar putea prelungi pentru mult timp”,a declarat Benjamin Keys, profesor la Wharton School din cadrul Universităţii din Pennsylvania.

Piața imobiliară din România se aliniază trendului

Situația este oarecum similară și în România. Piața imobiliară de la noi urmează tendințele de pe piețele internaționale. Nivelul vânzărilor de locuințe, case ori apartamente, s-a redus foarte mult. Iar acest lucru se datorează tot situației incerte cu privire la creditare.

Români stau departe de creditele bancare, refuzând să-și asume un împrumut a cărui evoluție nu poate fi anticipată. Nimeni nu dorește să plătească rate mai mari, mai ales după ultimele experiențe. Creșterea dobânzilor din perioada 2021 – 2022 a dat peste cap planurile multor cumpărători.

Ei s-au trezit, peste noapte, cu rate duble pentru creditele bancare, iar mulți au ajuns într-o situație delicată.

Scăderea puterii de cumpărare și nesiguranța locurilor de muncă determină românii să fie mai precauți. Drept care, românii preferă să închirieze locuințe, în loc să le achiziționeze.