CRIZA GAZELOR. Ucraina și Rusia au ajus la un acord prealabil

CRIZA GAZELOR. Ucraina și Rusia au ajus la un acord prealabil

Comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, a anunțat, astăzi, că Ucraina şi Rusia au ajuns la un acord prealabil privind livrarea gazelor naturale, unând capăt unei crize care ameninţa aprovizionarea cu gaze a Europei în pragul iernii, transmit Reuters şi AFP.

Acordul prealabil trebuie aprobat de cele două guverne și stipulează faptul că Gazprom va relua furnizarea gazelor naturale, livrând Ucrainei o cantitate de cel puțin cinci miliarde de metri cubi de gaze naturale în luni următoare, în schimbul plății anticipate. La rândul, administrația de la Kiev a acceptat să achite Rusiei suma de 3,1 miliarde de dolari până la sfârșitul anului, dintre care două miliarde până la finalul lunii viitoare.

Astăzi a avut loc, la Berlin, o întâlnire între comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, şi omologul său ucrainean, Iuri Prodan, urmând ca o nouă discuție să aibă loc săptămâna viitoare, tot în Germania, pentru definitivarea acordului preliminar de astăzi.

În ultimele luni Ucraina şi Rusia au fost implicate într-o dispută pe tema preţului gazelor naturale. În data de 16 iunie, grupul rus Gazprom a introdus o schemă de plată în avans pentru gazele naturale livrate Ucrainei, după o dispută pe tema datoriilor părţii ucrainene care potrivit lui Alexander Novak se ridică la 5,3 miliarde de dolari. Această decizie a provocat îngrijorări cu privire la posibilitatea apariţiei unor întreruperi în livrările de gaze naturale ruseşti spre UE via Ucraina.

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei şi jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. Anul trecut, grupul rus a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi via Ucraina, Belarus şi Turcia.