„Criza foametei” lovește puternic pe plan mondial. Peste două milioane de copii mor anual

„Criza foametei” lovește puternic pe plan mondial. Peste două milioane de copii mor anual

RAI NEWS (Italia), 14 octombrie 2021 - Peste două milioane de copii mor în fiecare an din cauza malnutriției, unul la fiecare 15 secunde. Aproape șase milioane de copii din întreaga lume, cu vârsta sub cinci ani, suferă de foamete și sunt 50% în plus față de anul 2019, este semnalul de alarmă tras de Salvați Copiii în raportul său "Criza foametei".

Salvați copiii informează că unul din trei copii din lume este subnutrit și la fiecare 15 secunde un copil moare din lipsă de hrană. Peste 5 milioane de copii cu vârsta sub cinci ani mor în fiecare an, iar malnutriția continuă să contribuie la 45% din aceste decese. "COVID-19, deși nu este încă posibil să se calculeze impactul său real în termeni numerici, va agrava și mai mult acest bilanț dramatic", scrie organizația, care reamintește că "planeta se confruntă cu cea mai gravă criză alimentară din secolul al 21-lea" și "combinația letală cu COVID-19, conflictele și schimbările climatice au dus la foamete și malnutriție la niveluri neatinse până acum".

Zonele lumii aflate în "situație de urgență a foamei" sunt din ce în ce mai ample și răspândite, iar malnutriția afectează sute de milioane de copii. La nivel mondial, peste 40 de milioane de persoane se află la niveluri de nesiguranță alimentară de "criză" sau de "urgență". Situația se deteriorează rapid în 16 țări din Africa, patru în America Centrală și trei în Asia. "Foametea este o urgență în fiecare zi, care nu poate fi subestimată de comunitatea internațională.

Copiii plătesc cel mai mare preț al sărăciei, conflictelor, crizei climatice și pandemiei și observăm că numărul copiilor care se culcă cu burta goală crește din nou, aruncând o umbră neagră asupra viitorului generațiilor întregi, în care copiii riscă să nu supraviețuiască din cauza lipsei de hrană", spune Daniela Fatarella, directorul general al organizației Salvați Copiii. "Nu putem întoarce spatele: o lume care permite să existe copii care mor de foame, este o lume nedreaptă și în fața tuturor acestor lucruri trebuie să acționăm, altfel vom fi cu toții responsabili. Toți pot face ceva, începând de la comunitatea internațională, de la donatorii privați până la fiecare persoană în parte: ne confruntăm cu o situație de urgență și contribuția tuturor este esențială pentru a împiedica chiar și un copil în plus să-și piardă viața pentru că nu a avut ce să mănânce".

Salvați Copiii lansează, de asemenea, campania de colectare "Criza foametei" care va sprijini dezvoltarea intervențiilor pentru combaterea malnutriției în Afganistan, India și Somalia.

„Criza foametei”

Odată cu lansarea noului raport privind malnutriția copiilor, Salvați Copiii lansează noua campanie de comunicare și strângere de fonduri "Criza foametei", un apel urgent pentru a contribui la evitarea situației ca sute de mii de copii să moară de foame. Acum există multe "epicentre ale foametei", locuri pe planetă în plină criză, iar tendința insecurității alimentare se înrăutățește în întreaga lume.

În ultimul an, malnutriția a explodat în toate formele sale. În câteva luni, și datorită COVID-19, încă 2,6 milioane de copii vor fi afectați de malnutriție cronică și se estimează că 9,3 milioane de copii vor experimenta efectele grave ale malnutriției acute, o creștere de peste 6% într-o perioadă foarte scurtă. În următoarele câteva luni - denunță organizația - numărul copiilor care suferă de malnutriție va crește la peste 200 de milioane.

"Creșterea prevăzută a malnutriției în următoarele luni este atât de rapidă și de amplă, încât este ca și cum în câteva luni toți copiii italieni cu vârsta sub cinci ani ar fi fost afectați de cea mai severă formă de malnutriție", explică Daniela Fatarella, director general la Salvați Copiii.

"Unul din trei copii din lume astăzi este subnutrit și, pentru prima dată în decenii, foametea și malnutriția copiilor sunt în creștere, multe familii și comunități luptându-se să obțină suficientă mâncare hrănitoare pentru copiii lor. Criza climatică, pandemia și răspândirea conflictelor au devenit un amestec foarte periculos pentru copii, care a anulat progresele realizate în decenii împotriva mortalității infantile și a adus nivelurile de foamete și malnutriție la cote mondiale neatinse vreodată până acum. Dacă nu acționăm imediat, mii de copii ar putea muri, inversând pentru prima dată curba progreselor obținute până acum".

Ne puteți urmări și pe Google News