Care este impactul schimbărilor climatice asupra oamenilor. Majoritatea va suferi de subnutriție și boli

Care este impactul schimbărilor climatice asupra oamenilor. Majoritatea va suferi de subnutriție și boli

Un proiect al comisiei ONU, în domeniul științelor climatice, oferă cea mai exhaustivă privire asupra modului în care planeta noastră va afecta sănătatea, bogăția și bunăstarea omenirii, din cauza problemelor climatice.

AFP a avut acces la proiectul grupului interguvernamental, privind schimbările climatice (IPCC), care urmează să fie publicat anul viitor. Câteva concluzii ale acestui raport privesc alimente, vremea și bolile cu care am putea să ne confruntăm.

O lipsă de alimente

Raportul arată cum schimbările climatice au scăzut deja producția de culturi la nivel global și se estimează că va avea impact pe tot parcursul secolului 21, punând o mare presiune asupra țărilor cu o populație ridicată.

Între 2015-2019, aproximativ 166 de milioane de oameni, în principal Africa și America Centrală, au necesitat asistență din cauza urgențelor alimentare provocate de climă. Creșterea nivelului de CO2 va degrada și calitatea culturilor, reducând mineralele și substanțele nutritive vitale ale produselor alimentare.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ciuda nivelurilor mai ridicate de dezvoltare socio-economică, cu aproape 10 milioane de copii în plus, până 2050 viața multora va fi expusă la riscuri, precum subnutriția. Se estimează că potențialul de captură al peștelui va scădea la 40% pentru regiunile tropicale din Africa, milioane de oameni având ca sursă principală de alimentație acest produs.

Reducerea la jumătate a consumului de carne roșie și dublarea aportului de nuci, fructe și legume ar putea reduce emisiile alimentare la 70%, până la mijlocul secolului, salvând 11 milioane de vieți până în 2030.

Bolile aduse de schimbările climatice

Creșterea temperaturilor va reduce capacitatea fizică a oamenilor de a lucra, fiind afectați cei din Asia de Sud, Africa subsahariană și părți din America Centrală și de Sud, pierzând până la 250 de zile lucrătoare pe an, până în 2100. 1,7 miliarde de oameni vor fi expuși la temperaturi ridicate. Până în 2080, sute de milioane de cetățeni din Africa subsahariană și Asia de Sud, ar putea face față mai mult de 30 zile la valurile de căldură din fiecare an.

Inundațiile ar putea face mai mult de 85 de milioane de oameni să se mute forțat din casele lor din Africa subsahariană până în 2050. De asemenea, populația ar putea fi afectată de inundații și în Columbia, Brazilia și Argentina, Ecuador, Uruguay sau chiar Peru.

Se așteaptă ca aproximativ 170 de milioane de oameni să fie afectați de seceta din acest secol, fiind vorba de un risc ridicat de mortalitate, care se va tripla odată cu creșterea încălzirii globale.

Pe măsurile ce temperaturile vor crește, acestea vor extinde și habitatul țânțarilor, jumătate din populația lumii fiind expusă riscului bolilor transmise de aceștia, cum ar fi febra dengue, febra galbenă și virusul Zika.