Criza energetică ucide farmecul Parisului. Capitala franceză va stinge luminile vineri seară

Criza energetică ucide farmecul Parisului. Capitala franceză va stinge luminile vineri seară

De vineri intră în vigoare restricția iluminatului public în Paris. Clădirile publice vor fi luminate doar până la ora 22.00, însă pentru Turnul Eiffel va fi program prelungit; lumina se va stinge la 23.45.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo a anunțat că va opri iluminatul public începând de vineri, de la ora 22.00, se arată în comunicat. Lumina va fi stinsă pe fațadele Primăriei, ale Tour Saint-Jacques, dar și ale primăriilor de cartier și ale muzeelor municipale. Primarul Parisului, Anne Hidalgo, susține că dorește să „dea un exemplu” și speră la „o mobilizare generală”.

Lumina de pe poduri va rămâne aprinsă pentru siguranța navigației. Anne Hidalgo a confirmat că luminile din Turnul Eiffel se vor stinge la ora 23.45. Potrivit acesteia, acțiunea este una mai mult „simbolică”, însă ar trebui să marcheze dorința municipalității pariziene „de a stinge lumina acolo unde este posibil” pentru a face față crizei energetice.

De asemenea, primarul a dat asigurări că nu se pune problema opririi iluminatului public în Paris și că străzile vor fi iluminate pentru siguranța cetățenilor.

„Nu vreau să oprim iluminatul stradal în cartierele noastre pentru că este o chestiune de siguranță”, a spus ea.

Franța se pregătește pentru cel mai rău scenariu posibil

Obiectivul Franței este de a nu se recurge la tăieri de gaz și de electricitate iar activitatea economică să fie menținută, pentru a nu se intra în altă criză – a subliniat șeful statului. Dar poate Europa să traverseze această iarnă fără gazul rusesc?

Miercuri, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen explica faptul că la începutul războiului, gazul rusesc reprezenta 40% din întreg gazul importat. La ora actuală, el mai reprezintă doar 9%.

Philippe Charlez este expert în energie la Institutul Sapiens iar el spune că Europa va trebui să strângă cureaua dacă va dori să treacă peste iarna ce vine: „Nu, Europa nu se poate descurca fără gazul rusesc. Uniunea Europeană importa din Rusia 40% din consumul de gaz, dar, pe fondul conflictului din Ucraina, importurile au ajuns undeva la doar 9%. Dar chiar și așa, nu cred că ne putem descurca fără gazul rusesc. Doar în situația în care vom reduce, foarte mult, consumul propriu, precum o cere președintele Emmanuel Macron.