Criză energetică de proporții în Republica Moldova. Autoritățile din Transnistria vor să lase țara în beznă

Criză energetică de proporții în Republica Moldova. Autoritățile din Transnistria vor să lase țara în beznă Republica Moldova. Sursa foto: Dreamstime.com

Autorităţile nerecunoscute de la Tiraspol au lăsat Republica Moldova fără curent electric, după ce mai întâi au redus livrările, iar apoi au anunțat că le sistează din cauza unei avarii. Autoritățile de la Chișinău au fost nevoite să achiziționeze energie la prețuri și de cinci ori mai mari.

Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimii 30 de ani. Autoritățile încearcă cu disperare să rezolve situația, dar par a fi sabotate chiar din interior. Autoritățile nerecunoscute din Transnistria au refuzat să semneze un contract privind livrarea de energie electrică.

Pe model rusesc

Republica Moldova a primit prima mare lovitură în 10 octombrie, când Ucraina a anunţat că sistează exportul de energie electrică, din cauza atacurilor ruseşti cu drone şi rachete care au afectat infrastructura țării. .

Vicepremierul Andrei Spînu a declarat atunci că Republica Moldova va primi integral energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan (MGRES) din Transnistria. Doar că autorităţile nerecunoscute de la Tiraspol au anunţat că centrala va limita exportul de energie electrică pentru partea dreaptă a Nistrului. Astfel, în loc de 70% din necesarul țării, Chişinăul va primi doar 27%.

Ne puteți urmări și pe Google News

În 26 octombrie, Tiraspolul a plusat și a anunţat că s-a produs o avarie la unul dintre blocurile energetice de la Centrala de la Cuciurgan, acesta devenind nefuncţional. În consecință livrările de energie au ajuns aproape de zero. Autoritățile de la Chișinău au purtat mai multe runde de negocieri cu Tiraspolul, dar nu au reușit să semneze un contract ferm pentru livrarea de energie electrică. Centrala este controlată de rușii de la Inter.

Soluții de avarie

Republica Moldova a fost nevoită să apeleze la soluții de urgență, dar nu este exclus să fie luate măsuri dure privind reducerea consumului. Curentul electric ar putea fi întrerupt între anumite ore, pentru a face economie, mai ales că prețul la energie este foarte mare pe piața liberă.

SA Energocom a prelungit contractul cu OMV Petrom pentru 50 MWh pentru luna noiembrie; dar și contractul cu Nuclearelectrica pentru 35 MWh tot pentru noiembrie. Pentru ziua de marți s-a procurat 5.530 MWh energie electrică de pe bursa română de electricitate.

Preţurile energiei importate variază între 190 de euro şi 348 de euro pentru un MWh, în condiţiile în care Centrala termoelectrică de la Cuciurgan este de 66 de euro pentru un MWh.

„Pentru ziua de 1 noiembrie, avem un deficit necontractat de energie electrică de aproximativ 4.070 MWh, ceea ce constituie 30-40% din necesar. Reducerea consumului este extrem de importantă. Vă rog să continuăm efortul de economisire la nivel național“, a transmis Andrei Spînu, potrivit mold-street.com.