Criza economică ne ciuruiește: Rata inflației riscă să ajungă la 8% în 2021. Dobânzile la credite și depozite cresc

Criza economică ne ciuruiește: Rata inflației riscă să ajungă la 8% în 2021. Dobânzile la credite și depozite cresc sursă: arhivă EvZ

Criza economică ce a determinat creșterea prețurilor la nivel european se află în plină ascensiune, iar incertitudinile politice se adâncesc. Consolidarea fiscală din România se află în pericol, au avertizat reprezentanții OTP Bank într-un nou raport, anunțând majorarea dobânzii de politică monetară. Inflația va atinge niveluri record și va depăși cu mult estimările inițiale, mai semnalează analiștii.

Inflația, despre care specialiștii au spus, inițial, că ar putea să atingă un nivel de 7% până la finele anului 2021, și criza economică, vizibilă la nivelul prețurilor la alimente, combustibil și alte servicii, au condus la impunerea unor măsuri necesare pentru echilibrarea situației din România, au precizat specialiștii OTP Bank.

Crește dobânda de politică monetară cu 0,25%

Astfel, analiștii au anunțat creșterea dobânzii de politică monetară realizată de Banca Națională a României cu 0,25%.

„De la începutul lui 2021, şi mai ales din vara acestui an, s-au schimbat multe condiţii. Băncile centrale au început să evalueze mai atent o creştere permanentă a inflaţiei, iar curba randamentului marilor economii a început să se mişte în sus. Ratele mai ridicate din SUA şi din zona euro contribuie la majorarea primelor de risc pentru activele din pieţele emergente, ceea ce împinge evoluţia dobânzilor din România şi din regiune pe o pantă ascendentă. În plus, există factori interni care indică o viitoare înăsprire a reglementării monetare, inflaţia ajungând la nivelul de 6,3% la finalul lunii septembrie, iar previziunile indică o continuare uşoară a acestei creşteri până cel puţin în luna decembrie”, au explicat analiştii OTP Bank.

Ne puteți urmări și pe Google News

Specialiștii citați menționează că, până la finalul anului 2021, va mai avea loc o nouă ajustare de politică monetară astfel încât în anul 2022, dobânda de referință să treacă de pragul de 2%. „Există mai multe motive pentru care să ne aşteptăm la creşteri ale ratei în viitor, dar mai întâi trebuie să reamintim că atât curbele de randament ale SUA, cât şi ale zonei euro, s-au majorat treptat, ceea ce conduce la o creştere a costurilor de finanţare pentru economiile emergente precum România”, au precizat analiştii OTP Bank.

Inflația ar putea să atingă o rată de 8%

Poziția specialiștilor vine în contextul în care blocajele logistice și prețurile ridicate la energie vor determina menținerea ratei inflației la un nivel mult mai ridicat decât cel estimat inițial. Raportul acestora indică faptul că, în condițiile în care se va adopta o creștere suplimentară a prețului energiei pentru consumatori în contextul evoluției pieței internaționale a gazului, rata inflației riscă să atingă un nivel record, cu mult peste cel estimat de analiștii economici inițial, până la finalul anului 2021 - de 8%.

Potrivit analizei, „majorarea dobânzii de referinţă pentru ajustarea şi normalizarea politicii monetare va avea în această primă etapă un efect redus asupra inflaţiei, având în vedere că a fost mai mult o reacţie la majorarea dobânzilor interbancare” și „va contribui în schimb la păstrarea unei monede naţionale puternice, în timp ce conduce şi la creşterea ratelor de dobândă pentru credite şi depozite”, potrivit agerpres.

Cu toate acestea, specialiștii OTP Bank spun că inflația în anul 2022 va fi mai mică datorită trendului creșterii prețurilor la energie, care se va reduce până în semestrul al doilea.