CRIZA din Grecia. Autoritățile locale, Comisia Europeană și FMI nu au ajuns la un consens

CRIZA din Grecia. Autoritățile locale, Comisia Europeană și FMI nu au ajuns la un consens

Lipsa consensului privind reluarea finanțării i-a determinat pe reprezentanţii Greciei şi cei ai Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi FMI să trimită propuneri separate miniştrilor de Finanţe din zona euro, relatează Bloomberg.

Astfel, cele trei instituţii creditoare au stabilit, în unanimitate, un set de propuneri care au fost trimise miniştrilor de Finanţe din zona euro, chiar dacă oficialii eleni nu le acceptă. La rândul lor, autoritățile din Grecia au transmis propriile propuneri.

"Dacă acest document nu este acceptat de miniştrii de Finanţe, atunci va trebui să ne gândim să pregătim alternative. Ca întotdeauna am încredere că va fi un acord, dar devine tot mai dificil cu fiecare minut care trece", a declarat ministrul austriac de Finanţe, Hans Joerg Schelling.

Strategia creditorilor reflectă exasperarea faţă de refuzul premierului elen Alexis Tsipras de a face compromisuri în privinţa reformelor esenţiale în domeniul pensiilor, pieţei muncii, salariilor şi taxelor.

Oficiali eleni apropiaţi negocierilor susţin că Guvernul a făcut deja compromisuri, oferind majorarea unor taxe şi a contribuţiilor pentru pensii. În opinia lor, creditorii demonstrează lipsă de voinţă pentru încheierea acordului, prim modificarea estimărilor referitoare la veniturile generate de schimbări, fiind dificil să se ajungă la o ofertă acceptabilă.

În lipsa unui acord în următoarele 48 de ore, şansele ca Grecia să evite incapacitatea de plată a unei datorii de 1,54 miliarde de euro către FMI, scadentă pe 30 iunie, par reduse. Un astfel de eşec ar putea amplifica retragerile de fonduri din băncile elene şi ar putea determina impunerea unui control al circulaţiei capitalului.

Grecia mai are de primit 7,1 miliarde de dolari din programul de susţinere financiară de 240 de miliarde de euro care expiră pe 30 iunie.