Criza, ca o "palmă dumnezeiască"

Criza, ca o "palmă dumnezeiască"

Impasul economic i-ar putea face pe mulţi români să se întoarcă spre credinţă, crede părintele Mihai Bogdan, paroh la biserica ortodoxă din Pipera.

Din când în când, un manager frământat de calcule, un angajat cu salariul înjumătăţit sau un bogătaş nebărbierit intră pe poarta bisericii din Pipera. Părintele Mihai Bogdan îl ia deoparte şi-i zice despre urcuşuri şi coborâşuri, că pe drumul vieţii mai şi cobori după ce-ai urcat şi că, prin apropierea de Dumnezeu, drumul începe iar să o ia, lin, în sus. Vorbe liniştitoare, zise în momente grele.

Pe vremuri ca acestea, biserica ortodoxă din Pipera - faimosul cartier al bogaţilor - e plină duminică de duminică. Ecuaţia crizei e simplă: mai mulţi credincioşi de ocazie, mai puţini bani la cutia milei.

Se anunţă cununii cu mai puţini invitaţi

Începută în 1991, cu banii lui Gigi Becali şi ai celorlalţi credincioşi din zonă, biserica din Pipera a fost sfinţită pe 25 martie 1996. Pe vremea aceea, în parohie erau vreo 1.000 de suflete. Între timp, în Pipera s-a ridicat vilă lângă vilă, au început să parcheze tot mai multe maşini de lux, iar numărul locuitorilor s-a triplat.

Afacerile imobiliare au fost „motorul” zonei, de aceea criza a lovit aici mai rău decât prin alte părţi. „Se vede din discuţiile cu fiecare creştin în parte. Omul vine şi spune că şi-a pierdut serviciul, că salariul i s-a înjumătăţit. Sunt şi manageri care au ajuns în situaţii delicate”, spune părintele paroh Mihai Bogdan. În ciuda acestui fapt - sau poate tocmai de aceea -, biserica e plină duminică de duminică. „Poate şi criza e ca o palmă dumnezeiască, care-i face să se întoarcă către Dum nezeu. Poate că am uitat de El. Nu putem face totul prin forţele noastre”, arată părintele.

 Se anunţă totuşi nunţi, fiindcă oamenii n-or să renunţe şi nici n-or să amâne obiceiurile creştineşti din cauza unor trecătoare probleme pământeşti. Preotul se aşteaptă însă ca la astfel de evenimente să fie mai puţină lume, în general cei mai apropiaţi de viitoarea familie. „O mul se mai restrânge. În loc să facă o nuntă mai mare, rămâne mai mult în familie. Importantă e în creştinarea cuplului”, spune părintele.

Becali: „Bogăţia te duce mai mult către dracu'”

Cât despre biserica în care slujeşte, anul acesta va intra în reparaţii. Deşi e destul de nouă, a fost ridicată puţin în grabă şi acum se vede - au apărut crăpături, a prins rugină. „Vrem să punem tablă de cupru. Să punem vitralii pe termopan. Tot cu banul văduvei şi al sponsorilor noştri se va face”, speră părintele. Iar principalul sprijin ar urma să vină tot de la Gigi Becali, care, „chiar dacă e criză, tot e sponsorul bisericii în mare parte”.

În vremurile astea grele, Becali e nelipsit de la slujbe. Vine cu soţia, fetele, mama şi soacra, spune preotul: „Nu lipseşte decât când e plecat la Muntele Athos sau altundeva...”.

Latifundiarul spune că o să dea cât are. Pe criza asta, are loc o separare clară, e de părere Gigi Becali: „O parte din oameni, cu cât sărăcesc mai tare, cu atât merg mai mult spre Dumnezeu. De cealaltă parte, alţii ajung să facă infracţiuni. Asta cu siguranţă pleacă din necredinţă şi duce la secetă şi la cutremure. Până când ne apropiem de sfârşit”. Cât despre avere, a învăţat în timp un lucru şi-l zice mai departe: „Bogăţia te duce mai mult către dracu’. Eu unul nu mi-am legat sufletul de bani şi de avere”.

De partea cealaltă, filosofia creştină a doamnei Mariana, o bătrână fără pensie care trăieşte din culesul plantelor medicinale, sună cam aşa: „Ai un ban, un ban dai. O contribuţie cât de mică dacă plăteşti, eşti pomenit”. Urcă munţii şi se roagă, iar pe unde ajunge ea, prăbuşirea economică nu contează. Doam na Mariana crede, oricum, mai mult în Dumnezeu decât în criză.

COLECTĂ Bani pentru misiuni creştine

Ieri a fost zi de colectă în bisericile din toată ţara. În prima duminică din Postul Sfintelor Paşti, Sfântul Sinod i-a îndemnat pe creştini să adune bani pentru Fondul Central Misionar, destinat zidirilor de biserici sau funcţionării aşezămintelor filantropice ortodoxe. „Fiţi încredinţaţi că, aşa cum am făcut şi în anii trecuţi, fiecare bănuţ pe care-l veţi dărui acum va fi chivernisit cu grijă şi îndreptat, cum spune Sfântul Apostol Pavel, «fiecăruia după cum are cineva trebuinţă» (Rom. 4, 35)”, se arată în scrisoarea citită ieri, la slujba duminicală, în toate bisericile ortodoxe româneşti. Pentru susţinerea acestor misiuni s-au cheltuit aproximativ 37.000.000 lei în 2008, potrivit datelor furnizate de Patriarhie.

CTITOR. Becali va da bani bisericii, cât îl vor ţine buzunarele (Foto: Rompres)

SEMNIFICAŢII

Patriarhul vorbeşte despre criză prin pilda fiului risipitor

Patriarhul Daniel a făcut referiri la criza economică într-un cuvânt de învăţătură ţinut la jumătatea lunii trecute. Explicând semnificaţiile duhovniceşti ale pildei fiului risipitor, conducătorul Bisericii Ortodoxe Române a arătat că Dumnezeu îngăduie foamea materială, criza economică, pentru a-l face pe om să se trezească, încât căutarea celor materiale să se schimbe în foame după cele spirituale, se arată în cuvântarea sa, preluată de ziarul „Lumina”.

El a mai spus că oamenii uită u neori de Dumnezeu, cel care le-a dă ruit toate bogăţiile materiale. „În acest spaţiu al libertăţii noastre, uneori uităm de Dumnezeu, uităm darurile primite, folosindu-le fără referinţă sau amintire la dăruitor. Ţara îndepărtată este libertatea mare a omului, chiar până la uitarea de Dumnezeu. Libertatea fiului plecat de lângă tatăl, manifestată prin cheltuirea averii acestuia în dezmierdări, în desfrâu, devine libertatea de a risipi, nu de a aduna, de a înmulţi darurile. Ţara îndepărtată, ca spaţiu al libertăţii, este distanţa dintre primirea darurilor şi facerea roditoare a lor sau risipirea acestora”, a spus Patriarhul.

Efectele crizei economice asupra Bisericii au fost discutate, la sfârşitul lunii trecute, la şedinţa Adunării Naţionale Bisericeşti, organismul ce decide, printre altele, în privinţa problemelor economice ale instituţiei. S-a hotărât ca - în contextul economic dificil - lucrările cele mai importante ale Bisericii să fie continuate. Patriarhia se bazează pe apropierea mai mare de Dumnezeu a oamenilor, într-un astfel de moment. „De regulă, bisericile sunt pline, peste tot. Însă în momente de criză, omul conştientizează şi o apropiere mai mare de Dumnezeu”, consideră părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

BISERICA ORTODOXĂ PIPERA

CITIŢI ŞI:

Criza favorizează celulita Ziua în care au aflat ce este criza

Criza globală s-a întâlnit cu domnul Florea la Mioveni

Harta şomajului pe timp de criză

Oraşul care intră în şomaj

Criza ruşinii loveşte educaţia Criză în transportul de persoane Din aprilie, sănătatea costă mai mult

Criza schimbă obiceiurile de consum   MIRCEA DIACONU: „Ne-am tâmpit de tot cu criza asta”

  • Urmează mâine în „Evenimentul zilei”: Renovarea locuinţei se va face în acest an „la negru” şi la preţuri reduse. Constructorii sunt dispuşi să lase din tarif după ce criza a readus acasă mai mulţi meşteri plecaţi în Spania sau Italia.
  • Scrie-ne pe adresa romaniincriza@evz.ro despre cum te afectează pe tine criza. Povestea ta poate deveni subiect al campaniei EVZ.

Ne puteți urmări și pe Google News