Criza alimentelor ar putea dura câţiva ani

Criza alimentelor ar putea dura câţiva ani

Studiile realizate în ultima perioadă relevă că valorile-record ale preţurilor la produse alimentare se vor menţine pe termen mediu.

Pe fondul unei cereri tot mai mari pe piaţa alimentelor şi al incapacităţii producătorilor de a asigura stocurile necesare, preţurile au explodat în ultimul an, iar nivelurile-record ale acestora s-ar putea menţine pentru mai multă vreme.

Astfel, după ce Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură a anunţat, în urmă cu două zile, că preţurile produselor alimentare din întreaga lume au atins un nou record în luna februarie, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat ieri că acestea s-ar putea  menţine mai mult timp la niveluri ridicate.

Motivul principal ar fi reprezentat de faptul că agricultorii au nevoie de câţiva ani pentru a majora producţia îndeajuns să acopere cererea în urcare.

"Creşterea ofertei ar putea răspunde preţurilor ridicate, aşa cum s-a întâmplat în deceniile anterioare, reducând presiunile de pe pieţele de alimente, însă pentru aceasta va fi nevoie de timp, de o perioadă care se va măsura în ani, nu luni", notează analiştii FMI, citaţi de Bloomberg.

România va urma trendul mondial

Un alt factor care a condus la situaţia din prezent este reprezentat de veniturile în creştere din statele în curs de dezvoltare, care au încurajat creşterea cererii pentru produse din carne şi lapte, lucru ce a dus la majorarea necesarului de cereale pentru hrănirea animalelor şi de teren pentru păşunat.

Situaţia din România se va înscrie în trendul mondial, astfel că preţurile produselor alimentare se vor menţine la niveluri ridicate, a precizat Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură, în cadrul unei conferinţe de presă organizate ieri.

Potrivit acestuia, deşi România are un potenţial uriaş, acesta este neexploatat, iar utilizarea ineficientă a fondurilor europene destinate acestui sector ar putea conduce la pierderea unor sume importante de bani de la Uniunea Europeană.

"România este un importator de produse agro-alimentare, prin urmare va plăti preţurile practicate pe piaţa internaţională, ea nu poate să facă notă discordantă", ne-a spus Dragoş Cabat, analist financiar.

Acesta a adăugat că potenţialul ţării noastre este unul mare, însă, în prezent, el este folosit la aproximativ 20% din capacitate, procent care în niciun caz nu poate influenţa preţurile plătite de români pentru produsele alimentare.

Este nevoie de reformă în sistemul agroalimentar

Comisarul european Dacian Cioloş consideră că preţurile produselor agroalimentare din România sunt influenţate şi de organizarea lanţului agroalimentar autohton, zonă în care mai este mult de lucru, în sensul că ar fi utile elementele din codul de bune practici din sectorul agroalimentar pentru cunoaşterea modului de repartizare a valorii adăugate de la producător şi preţul cu care ajunge produsul la consumator.

  • În criză alimentară, pământul stă pârloagă
  • De ce apare criza alimentară. Ce şanse are România

Ne puteți urmări și pe Google News