Critici europene pentru protecţia demnitarilor corupţi

Critici europene pentru protecţia demnitarilor corupţi

RAPORT. România trebuie să elimine imunitatea acordată foştilor miniştri, susţin oficiali ai Consiliului Europei.

România transmite un semnal greşit când oferă protecţie politică foştilor miniştri suspectaţi de corupţie sau când parlamentul decide dacă retrage sau nu imunitatea parlamentarilor pe alte considerente decât argumentele procurorilor. Aceasta este una dintre constatările ultimului raport de evaluare a eforturilor anticorupţie din România al Grupului Statelor împotriva Corupţiei din Consiliul Europei (GRECO).

Experţii GRECO subliniază că este "de maximă importanţă ca autorităţile române să elimine imunitatea acordată foştilor membri ai guvernului şi să facă amendamentele necesare pentru a garanta că iniţierea unor anchete penale împotriva miniştrilor, pe de-o parte, şi retragerea imunităţii parlamentare, pe de altă parte, se bazează pe concluziile procurorilor care instrumentează respectivele cazuri".

Imunitatea foştilor miniştri a mai fost eliminată în 2005 de Monica Macovei, dar a fost reintrodusă în lege de Curtea Constituţională, la sesizarea fostului premier Adrian Năstase, anche tat în mai multe dosare de corupţie.

Control mai strict pe banii partidelor politice

Raportul GRECO conţine şi o serie de recomandări menite să îmbunătăţească transparenţa finanţării partidelor, vă zută de experţii străini ca ambiţioasă în teorie, dar limitată în practică. Printre altele, experţii atrag atenţia că nu există un control eficient al finanţării partidelor şi al cheltuielilor din campaniile electorale din cauză că cele două instituţii responsabile - Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) şi Curtea de Conturi - au atribuiţii prost împărţite şi nu colaborează. În acest caz, raportul recomandă ca rolul principal să-l aibă AEP.