Criticat de Președinție, Ministerul Agriculturii îi raportează lui Iohannis totul despre pesta porcină. Documentul care explică măsurile luate împotriva pestei porcine

Criticat de Președinție, Ministerul Agriculturii îi raportează lui Iohannis totul despre pesta porcină. Documentul care explică măsurile luate împotriva pestei porcine

Criticile vehemente ale președintelui Iohannis la adresa lipsei de reacție a Guvernului în criza pestei porcine africane au efect. Ministerul Agriculturii i-a trimis lui Iohannis un document prin care explică măsurile luate împotriva pestei porcine, referindu-se la apariția, evoluția, prevenirea, combaterea și eradicarea pestei porcine africane.

”În urma aprecierilor publice formulate de președintele Klaus Werner Iohannis, din dispoziția prim-ministrului Viorica Dăncilă, a fost depus la Administrația Prezidențială în data de 07.09.2018 documentul cu privire la: „Apariția și evoluția pestei porcine africane în România” de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, împreună cu Departamentul Situațiilor Speciale de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și Autoritatea Națională Sanitar Veterinara și pentru Siguranța Alimentelor.​ Documentul conține informațiile referitoare la apariția, evoluția, modul de acțiune privind prevenirea, combaterea și eradicarea virului pestei porcine africane”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii, citat de b1.ro.

Klaus Iohannis a arătat în câteva rânduri spre Guvern pe care l-a acuzat că privește cu ”seninătate” situația creată, făcând referire directă la anunțul potrivit căruia cheltuielile din fondul de rezervă pentru pesta porcină sunt zero, în condițiile în care extinderea agresivă a pestei implică ”riscuri și consecințe care se pot dovedi dramatice pentru agricultura și economia României”.

Iohannis a solicitat instituțiilor abilitate să verifice modul în care autoritățile responsabile au pus în aplicare măsurile de control și prevenție a răspândirii pestei porcine africane, așa cum sunt acestea prevăzute în Programul național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane, adoptat prin Hotărârea Guvernului nr. 830/2016.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ulterior, procurorii Parchetului General au deschis un dosar cu privire la modul în care autorităţile au intervenit şi au gestionat criza pestei. PG a transmis că a fost începută urmărirea penală față de faptele de ”răspândirea bolilor la animale sau plante și neglijență în serviciu”.

826 de focare de pestă porcină africană au fost identificate până acum și aproape 160.000 de porci sacrificați, arată datele oficiale ale ANSVSA.