Critica dură a șefului Mossad la adresa iminentului acord cu Iranul l-a luat prin surprindere pe primul ministru Yair Lapid

Critica dură a șefului Mossad la adresa iminentului acord cu Iranul l-a luat prin surprindere pe primul ministru Yair Lapid

Prim-ministrul Yair Lapid a fost surprins de avertismentele dure ale șefului Mossad, David Barnea, cu privire la un acord nuclear iranian între republica Islamică și puterile mondiale, potrivit unor știri apărute în presa israeliană. David Barnea a declarat că viitorul acord cu Iranul este "foarte rău pentru Israel" și se bazează pe minciuni, citând afirmația Iranului că activitățile sale nucleare sunt de natură pașnică.

Șeful spionajului din Israel a calificat public viitorul acord drept "un dezastru strategic”. Aceste remarci care nu au fost coordonate cu prim-ministrul și au fost diferite față de punctele de discuție oficiale, scrie presa israeliană. În comentariile făcute joi reporterilor, șeful Mossad, David Barnea a fost citat numind acordul nuclear în curs de negociere "un dezastru strategic" pentru Israel și spunând că Statele Unite ale Americii "se grăbesc să încheie un acord care se bazează în cele din urmă pe minciuni”. Mesajul a fost mai strident decât era normal și a fost considerat mai critic față de poziția SUA decât alte declarații recente de la Ierusalim.

Premierul Yair Lapid s-a întâlnit cu David Barnea între momentul întâlnirii șefului Mossad cu reporterii și publicarea comentariilor, prinzându-l pe Lapid cu garda jos, a anunțat Channel 12 News. David Barnea vorbise cu reporterii la ora 11.00, cu condiția ca comentariile sale să nu fie publicate până la ora 20.00. Barnea și Lapid au avut o întâlnire programată în prealabil în acest interval de timp, care a fost anunțată de biroul premierului. Canalul 12 News a mai relatat că șeful Mossadul i-a spus lui Lapid că un acord reînnoit cu Iranul va fi probabil semnat în următoarele zile sau săptămâni. Forțele de apărare israeliene și Mossad pregătesc o serie de acțiuni împotriva Iranului ca răspuns, inclusiv vizând programul său nuclear, activitățile teroriste și contrabanda cu arme.

Lapid era la curent cu briefingul de presă al lui Barnea, dar ei nu-și coordonaseră comentariile, iar declarațiile lui Barnea au fost diferite de punctele de discuție distribuite de biroul premierului cu câteva zile în urmă și de mesajul pe care Lapid a încercat să îl transmită, se arată în știrea Channel 12, citată de Times of Israel. La scurt timp după ce au fost publicate comentariile lui Barnea, Lapid l-a sunat pe șeful Mossad, spunându-i că a greșit în criticile sale la adresa SUA și cerând o clarificare. Nu a fost clar dacă Lapid l-a mustrat direct pe Barnea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acordul cu Iran este o afacere proastă pentru Israel

De asemenea, se pare că una sau mai multe instituții media ebraice l-au citat pe Barnea în mod inexact, ca și cum acesta ar fi criticat în mod direct modul în care administrația Biden a gestionat problema Iranului, când nu a făcut acest lucru, a mai spus Channel 12. David Barnea a declarat joi că acordul emergent cu Iranul este "foarte rău pentru Israel" și se bazează pe minciuni, citând afirmația Iranului că activitățile sale nucleare sunt de natură pașnică. Barnea a adăugat că un acord părea să fie inevitabil "având în vedere nevoile SUA și ale Iranului". Washingtonul încearcă să împiedice Teheranul să dobândească capacitatea de a construi o bombă nucleară, în timp ce Republica Islamică dorește să fie scutită de sancțiuni financiare și economice paralizante.

Potrivit lui Barnea, acordul, datorită clauzelor sale, "oferă Iranului licența de a acumula materialul nuclear necesar pentru o bombă" în câțiva ani și, de asemenea, va oferi Teheranului miliarde de dolari în fonduri înghețate în prezent, sporind pericolul pe care Iranul îl reprezintă în întreaga regiune prin intermediul reprezentanților săi. Declarațiile recente ale lui Lapid cu privire la acord au fost mai puțin grăitoare. El a declarat joi reporterilor că eforturile Israelului de a influența rezultatul negocierilor au dat roade, dar că acordul este în continuare "o afacere proastă" pentru Israel.

Premierul a subliniat atât călătoria la Washington din această săptămână a consilierului pentru securitate națională Eyal Hulata pentru "discuții foarte intense" pe această temă, cât și vizita ministrului apărării Benny Gantz în SUA, care a început joi. Gantz i-a spus vineri consilierului pe probleme de securitate națională al președintelui american Joe Biden, Jake Sullivan, că Israelul "are nevoie" de SUA pentru a avea o opțiune militară credibilă împotriva Iranului, a declarat vineri un oficial israelian de rang înalt reporterilor.

SUA au un plan ofensiv împotriva Iranului

Potrivit oficialului din domeniul apărării, Israelul a primit "indicii bune" în ceea ce privește faptul că SUA au un plan ofensiv funcțional împotriva Iranului. El nu a detaliat, dar a spus că acest lucru ar putea face Teheranul mai flexibil în timpul negocierilor. Oficialul a declarat că întâlnirea dintre Gantz și Sullivan la Washington a fost "intimă" și "pozitivă". El a spus că Gantz a subliniat obiecția Israelului față de potențialul acord.

Miercuri, Iranul a anunțat că a primit răspunsul SUA la propunerea sa de revenire la așa-numitul Plan comun de acțiune cuprinzător, sau JCPOA, din care președintele american de atunci, Donald Trump, s-a retras în 2018. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a refuzat să caracterizeze răspunsul administrației la ultima propunere, dar a precizat că "suntem mai aproape acum decât eram chiar și în urmă cu câteva săptămâni, deoarece Iranul a luat decizia de a face unele concesii".

Israelul se opune de mult timp acordului, susținând că Iranul încearcă să construiască o bombă nucleară, și a publicat informații despre care spune că dezvăluie programul de înarmare iranian. Iranul a negat orice intenții nefaste și susține că programul său este conceput în scopuri pașnice, deși recent a îmbogățit uraniu la niveluri despre care liderii internaționali spun că nu au nicio utilizare civilă.