Mossad nu crede în acordul nuclear dintre SUA, UE și Iran: „Va fi bazat pe minciuni”. Israelul pregătește noi operațiuni militare contra Teheranului

Mossad nu crede în acordul nuclear dintre SUA, UE și Iran: „Va fi bazat pe minciuni”. Israelul pregătește noi operațiuni militare contra Teheranului Gărzile Revoluționare Iraniene au ucis un important agent din Mossad. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Directorul Mossad, David Barneam nu crede că un viitor protocol nuclear semnat de Statele Unite, Uniunea Europeană și Iran va avea rezultate eficiente. El pune la îndoială corectitiudinea autorităților iranieniene faţă de principalul organism de reglementare, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică. Mai mult, susține că statele occidentale înțeleg gradul de amenințare iraniană, dar preferă să nu se angajeze în acţiuni militare.

Directorul Mossad, David Barnea, și-a exprimat neîncrederea în onestitatea oficialilor iranieni în ceea ce privește protocolul nuclear (JCPOA) ce urmează să fie semnat între SUA, UE şi Iran. Oficialul Mossad crede că  Washingtonul şi Teheranul vor ajunge la o înțelegere și vor semna documentul „în câteva săptămâni, poate mai puţin de o lună”.

„Va fi un acord bazat pe minciuni, pentru că iranienii nu vor putea explica niciodată cum toate plângerile de la corpul de control al Naţiunilor Unite au fost brusc retrase. Vorbim de fraudă. Iranul negociază, pe de o parte, acordul nuclear şi, pe de altă parte, poartă o campanie de teroare împotriva SUA şi aliaţilor săi. Acest lucru va continua să se întâmple în viitor şi va viza Israelul. Ne angajăm să facem orice avem nevoie pentru a ne apăra împotriva oricărei ameninţări, indiferent de situaţie”, a spus Barnea.

Directorul Mossad pune la îndoială, însă corectitiudinea iranienilor faţă de principalul organism de reglementare, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică. Mai mult, el susține că SUA şi ţările europene înţeleg gradul de ameninţare iraniană, dar preferă să nu se angajeze în acţiuni militare în acest moment.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Lumea de astăzi, în special după războiul dintre Rusia şi Ucraina, nu vrea să se gândească la un alt conflict militar nicăieri”, a declarat David Barnea (foto).

Sursa foto. Wikipedia

Mossad nu crede în onestitatea Iranului

Israelul nu este stat semnatar al noului protocol nuclear și este de părere că Teheranul nu va respecta înțelegerea. Barnea este de părere Iran va căuta să se sustragă verificărilor AIEA și, în cele din urmă, va încălca prevederile acordului, așa cum a mai făcut și în trecut.

„Iranul are posibilitatea de a se sustrage de la verificările AIEA şi în cele din urmă vor încălca noul acord, cum de altfel, au mai făcut-o. Din punct de vedere strategic, o nouă înţelegere semnată din start nu este bună. Cu toate acestea, din păcate, ea va fi parafată cât de curând”, spus șeful Mossad.

Serviciul de informații israelian Mossad este pregătit, în caz de nevoie, să efectueze operațiuni împotriva Iranului pentru protejarea intereselor țării, a spus directorul agenției, David Barnea.

„Israelul nu a semnat acordul. Israelul se poate apăra în orice mod posibil și va continua să o facă. Nu putem să stăm liniștiți și să privim cum se apropie pericolul", a spus Barnea.

Întâlnire de informare între premierul Lapid și șeful Mossad

Joi, 25 august, premierul israelian, Yair Lapid a avut o ședință de informare cu șeful Mossad, David Barnea. Unul dintre subiectele abordate a fost acordul nuclear cu Iranul și riscurile pe care le implică. Lapid a dat asigurări că americanii au luat o atitudine mai dură în negocierile nucleare cu iranienii, ca urmare a cererilor Israelului.

David Barnea l-a informat pe premierul israelian Yair Lapid cu privire la progresul negocierilor de la Viena privind restabilirea JCPOA, în special cu privire la riscurile pentru Israel. Șeful Mossad crede că, indiferent de dorința SUA și a UE de a relua lucrările JCPOA, Teheranul dorește în continuare să obțină arme nucleare.

Evaluarea lui David Barnea aruncă o lumină problematică asupra campaniei pe care o poartă în prezent premierul Lapid şi pe care a purtat-o predecesorul său, Naftali Bennett, privind reducerea tensiunilor în regiune cu Iranul, citat de The Jerusalem Post.